Adrian Vasilescu: Nu sunt semne de criză financiară în România

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că s-a deschis o supapă pentru tensiunea acumulată pe pieţele financiare mondiale prin căderea de joi. Evoluţia de vineri arată că tendinţa este spre reechilibrare.

„Vom mai vedea în ziua de luni cum evoluează pieţele, dar opinia mea este că o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvântul crah, alţii au spus că a fost ceva asemenea prăbuşirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitală”, este de părere Adrian Vasilescu, informează Ziarul Financiar.

„Doar prăbuşirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecinţele căderii Lehman Brothers, dacă nu se înţelegeau republicanii şi democraţii asupra limitei de îndatotare a SUA”.

„Presa americană a scris că de vină ar fi fost guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist către pieţele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers, repezindu-se să vândă acţiunile. O altă ipoteză este că şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronunţat prea uşor cuvântul criză, de parcă investitorii nu ştiu că toată lumea e în criză. Opinia mea este că, după ce la începutul săptămânii a fost votat planul de majorare a plafonului de îndatorare a SUA şi lumea a răsuflat uşurată, investitorii s-au repezit joi să vândă acţiuni pentru a cumpăra bondurile emise de Trezoreria SUA, considerându-le mult mai sigure. De asemenea, este posibil ca scăderea puternică de joi să fi avut loc şi în aşteptarea raportului privind şomajul, despre care se credea că va fi prost, dar care în final s-a dovedit a aduce veşti bune. Niciodată o cădere de o asemenea anvergură nu are o singură cauză, ci cauze multiple”, este de părere consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Potrivit Ziarului Financiar, consilierul guvernatorului BNR mai spune că piaţa noastră de capital a căzut mai puternic decât pieţele din Europa de Est, explicaţia fiind că bursa românească nu reflectă decât foarte slab realitatea economică.

„Trebuie să înţelegem că bugetul este o problemă fierbinte şi nu mai putem permite dezechilibre bugetare. Deocamdată suntem mai feriţi pentru că am luat măsuri dure în timp util, măsuri ce vor trebui luate acum şi de alte ţări. Trebuie să ne ţinem de scăderea deficitului bugetar, care este estimat la 4,4%, şi trebuie să vedem că datoria publică explodează în toată lumea, chiar dacă la noi este sub plafonul european”, spune Adrian Vasilescu.

Oficialul a atenţionat de asemenea că în anul 2012, an electoral, partidele trebuind să înţeleagă că nu trebuie să se mai bată în pomeni electorale, ci în programe coerente de revigorare a economiei.

Potrivit ZF, consilierul guvernatorului BNR susţine că „în niciun caz” nu se poate transmite această scădere brutală de pe bursele lumii înspre sistemul financiar bancar, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului 2008, adăugând că „în România există un paradox specific”. „Avem o criză economică fără să fie o criză financiară şi nu există semne că o criză financiară va veni peste noi”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.