Afacerea corvetelor, ultima strigare

Asocierea dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța, controlat de omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu, a cerut o lună termen de gândire pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul de 1,2 miliarde de euro cu statul român pentru cele patru corvete de care Forțele Navale au nevoie urgentă. „Asocierea dintre Naval Group și șantierul naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române și evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a anunțat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, la Europa FM.

Recent, oficialul român a dat de înțeles că autoritățile române și reprezentanții grupului francez Naval Group vor găsi o soluție rapidă astfel încât achiziția corvetelor de către partea română va fi dusă la bun sfârșit. „Am discutat și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final și mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul va fi și aici întărit între părțile contractante pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geostrategice, a urgenței de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru strategic la un nivel cât mai înalt intensificat”, a afirmat Dîncu după întâlnirea cu ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly

Ministrul francez a precizat că industria Franței este angajată în întregime pentru a ajuta forțele armate române în procesul de modernizare. „Franța și industria sa sunt în întregime angajate pentru a ajuta forțele armate române să depășească o nouă etapă în procesul de modernizare, în special în problema corvetelor”, a afirmat Florence Parly. Discuția aceasta a apărut după ce Franța s-a angajat să trimită trupe în România în contextul crizei din Ucraina. În plus, un document care prezenta planul de achiziții al Armatei române pentru perioada 2021-2030, semnat Nicolae Ciucă pe vremea când era de ministrul interimar al Apărării,  nu menționa nimic despre cumpărarea celor patru corvete Gowind 2500 de la compania franceze Naval Group, deși în 2019 s-a derulat procedura specifică de achiziție. Recent, Ministerul Apărării Naționale și-a exprimat „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor, se arată într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro. Totuși, semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluționarea unui litigiu în instanță cu compania rivală Damen, care a pierdut licitația.

În documentul semnat de Nicolae Ciucă se face referire la achiziția de transportoare blindate pentru trupe 8X8, de platforme de transport auto multifuncționale pe roți, de la Iveco Defense Vehicles S.p.a (Italia), la modernizare și revitalizarea aeronavelor IAR-99 etc. Nimic despre corvete.

Publicația elenă Eikos.gr a scris în urmă cu câteva luni că România ar fi anulat contractul cu Naval Group, după ce a compania franceză a pierdut contractul de submarine ce valora miliarde de euro cu Australia, în urma semnării pactului AUKUS împreună cu SUA și Marea Britanie.

Prin acest pact, Australia va primi submarine nucleare din partea SUA, net superioare celor convenționale promise de francezi, fapt ce a determinat autoritățile de la Canberra să renunțe la contractul cu Naval Group, declanșând astfel o criză diplomatică mondială pe tema submarinelor.

Grupul francez Naval Group urma să construiască cele patru corvete pentru Forțele Navale Române, după ce Romtehnica l-a declarat câștigător în iulie 2019.  Programul de achiziție se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.

Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).

Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar – în jur de 1,2 miliarde de euro, devansându-i pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea. Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500, după ce în aprilie 2018 a semnat un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a le putea construi acolo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Stati asa, asta-i doar spaga lu’ Dincu, dar sint „pe teava” afacerile „Ne ataca bulgarii, avem nevoie de submarine” si „Vin georgienii pe Marea Neagra, avem nevoie de portavioane !” … Borfasii astia, in prima zi de mandat, odata intrati in birourile de la minister, de abia trecuti de usa si nici macar asezati pe scaun, sint deja milionari, iar la ora 12, tot in prima zi de lucru, pot aparea sigur in revista „Forbes” !

  2. Poate vor dublarea pretului negociat initial ! Nu mai poate Franta de inzestrarea fortelor navale romane ! Bani…bani…bani si…atat !

  3. Haloooo! Parca s-a mai platit niste corvete, parca 3 la numar, care e situatia lor? E inca o teapa de om gospodar? In legatura cu aceste miscari urgente, ori trimiterea de militari francezi, ori replasarea coalitiei militare din alre zone de conflict, ori afaceri pe corvete, ori investitii ale americaniliror in baza militara vizitata azi de plavan, sunt toate la comenzi urgent, inclusiv recesamantul populatiei si mai urgent, a caselor pentru a le pune la dispozitie aliatilor, vezi ordonanta data de izmanar cand a demisionat Ponta, care mentioneaza ca ;cetatenii romani sunt obligati sa puna la dispozitie locuintele proprii aliatilor in caz de razboi”, eu nu am uitat de ordonanta izmanarului. Asta inseamna ca se urgenteaza pentru horodinca straineza pe teritoriul romanesc! De fapt, se apropie cu pasi repezi 2023 cand dezastrul va fi iminent, scapa cine poate. Atentie: fiecare interpreteaza cum vrea, traieste cum si ce vrea, ia hotarari cum crede! Nu vreau sa intrati in panica, groaza, panica si frica le-am trait cand am calculat despre Romania cu cel putin 12-15 ani in urma si tot atentionez. Se pare ca se apropie si adevereste calculul.

  4. Adica Dancu care face istoria moale sau tare in fiecare zi va spune pas francezilor si vor fi luate la mana a 2 corvete de la amerloci.

  5. Uluitor,marina română va fi dotată cu renumitele pirogi ale ameridienilor din tahiti!!..aceste mijloace de luptă nu pot fi detectate de niciun radar de pe pământ!!..
    Alertă la kremlin, Putin a intrat în vrie se poate trezi cu flota asta în porturile crimeii fata să fie detectate!!..

  6. Cu Damen erau gata.Santierul de la Mangalia pentru asta l-au cumparat.De acum e prea tarziu.Ticalosii nostri au avut timp si bani .Din 2015 nu au facut nimic doar s-au jucat pe calculatoare de-a razboiul.Si au dat bani in avans …pentru nimic.Model Bechtel…

  7. Interminabile.
    Chestie tipic mioritica: niciodata nu se termina coorvetele noastre.

  8. Deocamdata s-a decis sa intre in reparatii fregata Marasesti.Fostul crucisator usor.Asta pentru lupta impotriva incalzirii globale si pace in lume.

  9. baterie de rachete, face cat cele trei fregate.
    La 100km de patrulare, nu se merita vase scumpe si mari…

  10. @gelu: si daca nu va fi asa cum spui tu, iti maninci vorbele plus ce iti voi mai da si eu?

  11. Păi da,. La un moment dat se privatizează, vine directiva UE de liberalizare,.. și Petrov le găsește urgent alt stăpân, vre-un șeic arab, sau altu miliardar pentru casă de toleranță plutitoare..Iar prețul dispare patriotic printre cei care cunosc tabla impărțirii..Simplu bre,.Cum nu ți-ai dat seama,.e venit garantat..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.