Afaceri obscure: cluburi ascunse în fostele fabrici comuniste

Drama de la clubul Colectiv pune sub semnul întrebării existenţa multor cluburi care funcţionează în foste fabrici comuniste. Hale părăsite din incinte cu structuri de rezistenţă precare ascund cluburi unde atrag săptămână de săptămână sute de tineri avizi de distracţie. Pionierul, locul unde găzduieşte clubul morţii, este fosta fabrică de încălţăminte. Azi este o ruină. Ca şi Abatorul de alături. Tot în incinta Pionierul activează clubul Salsa.

Incendiul din seara de 30 octombrie nu a fost singurul pentru că în urmă cu un an a mai fost unul. În vestul Capitalei, în fosta sculărie de la Turbomecanica, într-o hală imensă, activează clubul rock Turbohalle. Este un spaţiu rezonabil, cu o ieşire largă dar clubul a generat multe emoţii în 2012 proprietarului Adrian Şoaită, chiar înainte de deschiderea oficială. Atunci, un incendiu de amploare a izbucnit de la un depozit de la Turbomecanica şi era gata-gata să cuprindă şi viitorul club.

Pompierii au oprit flăcările la 10 metri. “Am avut noroc pentru că este o oarece distanţă între hala unde este clubul şi cea în care s-a produs incendiul”, a spus Şoaită.
Turbohalle a avut pe afiş de nenumărate ori nume mari ale rockului precum Children of Bodom sau Arch Enemy.

Pe strada 11 iunie din Capitală, între Parcul Carol şi Patriarhie se află un club foarte apreciat: Fabrica. Alături de el funcţionează B52. Acestea două au fost amplasate în curtea fostei fabrici de şosete Apollo. Unitatea a dat faliment în 2004 după ce un italian nu a respectat clauzele contractului de privatizare iar clădirea a fost lăsată în paragină. A preluat-o Virgil Horvath cu mao mulţi
parteneri. Au dezvoltat aici clubul, terasa şi pubul Fabrica, dar au făcut loc şi pentru clubul B52, relocat aici în urmă cu aproximativ trei ani. Clubul de rock se află la etaj, imediat ce urci pe nişte scări înguste. Ieri, au apărut în spaţiul public mai multe informaţii conform cărora cluburile Fabrica şi B52 nu deţin autoritzaţia PSI, de siguranţă la incendii, fără de care nu se poate desfăşura o
activitate. Aşa s-a întâmplat şi la Colectiv.

În fosta Tipografie Energiea, de pe strada Brezoianu, Andrei Şosa, patronul de la Expirat, cel care şi-a dat “demisia” după ce şi-a pus cenuşă în cap demascând realitatea din lumea cluburilor, o lume plină de şpagă şi de ilegalităţi, în cârdăşie cu autorităţile locale, a dezvoltat clubul Energiea.

“Ştiti cum se obţine autorizaţia de funcţionare de la primărie? Depui in ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai – CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsectie, o taxă etc. Şi prin aprilie se elibereză autorizaţia. Credeţi-mă că un om cu 12
clase în maxim 20 minute poate să analizeze şi sa dea o autorizaţie pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute în 4 luni… Nimeni nu îşi asumă responsabilităţi. Şi mă repet şi mă pun în capul listei”, a scris Şosa.

La Sibiu, în fosta fabrică de galantare Balanţa, activează Hala Balanţa, iar la Cluj, în fabrica de pensule, găsim Boiler Club. În Timişoara, o locaţie abandonată de la fabrica de baterii Dura, o relicvă a trecutului uitat, a devenit azi un loc foarte frecventat, POD.

Conform unui studiu făcut de studenţii şi profesorii de la la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură „Ion Mincu” din București, circa 400 de fabrici şi spaţii din perioada comunistă, care în prezent sunt abandonate sau folosite parțial, pot fi reconvertite în spaţii culturale, inclusiv cluburi.
Conversia unor astfel de construcţii este un trend în Occident, dar restaurarea şi refacerea costa mult mai mult decât în cazul unor construcţii noi. Din câte am văzut, patronii de la Colectiv, au refuzat să apeleze la materiale mai scumpe, care garanta securitate mai mare, în speranţa unui câştig mai facil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.