Afaceri rusești în spatele sancțiunilor Vestului

După anexarea Crimeii de către Federația Rusă și izbucnirea conflictului separatist din Ucraina, companiile ruse au început să se retragă de pe bursa londoneză, din cauza prudenței mai mari a investitorilor față de companiile dintr-o țară supusă sancțiunilor UE și SUA, ca urmare a cotației mai proaste a acțiunilor și a măsurilor guvernului rus de a le atrage pe bursa moscovită.

Acum tendința pare să se inverseze, scrie Bloomberg, care anunță că gigantul rus al aluminiului, En+ Group (compania condusă de oligarhul Oleg Deripaska, care deține RusAl), și compania Polyus (producătoare de aur, deținută de oligarhul Suleiman Kerimov), vor să intre pe bursa din Londra prin vânzarea unor acțiuni în valoare de până la 3 miliarde de dolari. Ar fi primele companii ruse listate pe bursa din Londra, începând din 2014, în ceea ce analiștii consideră că este o testare a apetitului investitorilor pentru activele rusești.

Fereastra de oportunitate oferită de aparenta reapropiere ruso-americană se îngustează și oligarhii vor să încheie tranzacțiile în perioada mai-iunie. „Interesul investitorilor pentru Rusia a fost extrem de mare la începutul anului. Acum a scăzut puțin, dar este totuși impresionant”, spune Kirill Ciuiko, de la BCS Global Markets din Moscova. Deripaska și Kerimov vor să profite de ocazie, deoarece companiile lor au datorii, pe care încearcă să și le finanțeze prin vânzarea a 25% din acțiuni, în cazul En+, respectiv 10%, în cazul Polyus.
Astfel, în timp ce o serie de companii ruse sunt supuse sancțiunilor UE și SUA, în timp ce militarii ruși și cei americani au ajuns față în față pe frontul din Siria, iar declarațiile oficialilor de la Moscova și din Vest semnalează că a început un nou război rece, afacerile oligarhilor ruși sunt listate pe bursele occidentale. Și este vorba despre companii din Rusia care au distrus ramuri industriale întregi în țări aliate Vestului: predecesoarea RusAl este cea care a pus pe butuci industria neferoasă din România (Fabrica de alumină Oradea, ALRO Slatina, ALUM Tulcea), iar apoi Deripaska a făcut același lucru și în Muntenegru, țară care acum este invitată să adere la NATO. Și Polyus a deținut până în 2012 o uzină de tratare a aurului și trei licențe de exploatare în Maramureș, cu rezultate la fel de păgu­boase pentru economia noastră.

În timp ce Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, și-a anulat vizita la Moscova programată la începutul lunii aprilie și a spus că „Rusia este pusă pe rele” în Balcani și în Ucraina, rușii se întorc la Londra cu planul de a obține miliarde de dolari. Dincolo de declarațiile cancelariilor occidentale, de asigurările și reasigurările NATO, de cele câteva tancuri americane care debarcă pe plajele Mării Baltice, cea mai bună garanție în fața agresivității marilor puteri rămân afacerile – profitabile pentru cei mari, distructive pentru statele flancului estic al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.