Agricultorii moldoveni, executați silit

Fermierii moldoveni au ajuns pe mâna executorilor, după ce timp de doi ani au fost pe pierderi. Li se iau utilajele, terenurile, chiar și casele cu care au garantat împrumuturile bancare. O situație care pare desprinsă din romanele de final de secol XIX, când țăranii români au împrumutat bani ca să-și cumpere pluguri noi. După un an, au rămas și fără pluguri, dar și fără pământuri.

De două săptămâni, agricultorii moldoveni protestează în fața Guvernului de la Chilinău, dar fără niciun rezultat. Nu li s-a oferit nicio soluție la problemele lor. Din cauza blocajului generat de războiul din Ucraina, aceștia au avut pierderi economice irecuperabile. Practic, este al doilea an în care nu au reușit să-și vândă producția. Au apelat la credite bancare, pe care nu au de unde să le achite. Iar portăreii nu s-au lăsat așteptați!

În prezent, în Moldova, sunt aproximativ 140 de mii de gospodării țărănești, care asigură 40 la sută din PIB. Dacă fermierii nu vor fi salvați, va pica un întreg lanț economic, format din furnizori de semințe, îngrășăminte, procesatori etc.. Despre consecințele economice ale acestui dezastru nu are rost să amintim.

„Realitatea este că majoritatea fermierilor din Republica Moldova, cei mici și mijlocii, nu vorbim de agro-holdinguri cu capital străin, sunt falimentați. Sunt executați! Vin executorii, le iau tehnica, le iau terenurile, le iau toate sursele de trai. Nu intervine deloc statul! Nu intervine cu nicio măsură. Noi, ca fermieri, am înțeles și am asigurat coridorul verde pentru cerealele din Ucraina. Bruxelles-ul nu a dat nicio mână de ajutor pentru fermierii moldoveni. Am discutat cu doamna președinte Maia Sandu, cu ministrul Agriculturii, cu președintele Parlamentului. Am solicitat Băncii Naționale ca să intervină și să schimbe Regulamentul în privința creditelor. Nu a intervenit nimeni nici acolo. Avem două săptămâni de proteste, fără niciun rezultat. Nu intervine absolut nimeni. Este grav de tot! Noi discutăm între noi, că singura soluție este să facem unirea cu România, să se facă regulă în țara asta. Ori punem mâna pe furci și-i dăm jos pe cei de la guvernare. Dacă punem mâna pe furci parcursul european al Republicii Moldova este compromis”, a declarat fermierul Sergiu Stefanco.

Acesta a explicat că au demonstrat înțelegere și bunăvoință, atunci când de la vârful Uniunii Europene i s-a cerut Republicii Moldova să asigure un coridor pentru transportul cerealelor din Ucraina. Nimeni însă, de doi ani, nu a mișcat un deget la problemele lor, deși le-au semnalat peste tot, inclusiv într-un protest comun cu fermierii români, la Bruxelles.

„Următorul pas va fi să punem mâna pe furci”

În urmă cu o săptămână, un grup de europarlamentari, în frunte cu Siegfred Mureșan, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita acestora a avut loc în timp ce fermierii moldoveni protestau. Niciun europarlamentar, însă, nu s-a sinchisit să transmită măcar un mesaj pe problema fermierilor.

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că Guvernul Moldovei ar trebui să găsească soluții, fiind vorba de o problemă internă.

„Guvernul trebuie să dea o Hotărâre, prin care să le garanteze aceste credite, ca să poată supraviețui. În momentul de față, ei sunt linșați. Am vorbit cu câțiva dintre ei. În momentul de față este singura soluție. Nu fac față, bătălia este de dură. Cunosc situația, îmi pare rău pentru drama prin care trec fermierii din Moldova, care au făcut performanță fără a avea sprijin, precum fermierii din UE. Nu există o soluție europeană, pentru că e o problemă internă”, a declarat europarlamentar Eugen Tomac.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pe problemele fermierilor moldoveni, fiind plecat la reuniunea Uniunii Democrate Internaționale (IDU) din Statele Unite ale Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Nu contează că vă ia banca tot.Fiți ferciți că vă uniti cu Urcacania și intrați în UE sub oblăduirea Maiei aia cu cățeaua găsită pe câmpurile voastre!

  2. Taxele agricole aduc pe cei prosti la realitate…Agricultura de ses NU este rentabila decat daca e cooperativizata sau daca Statul da subventii mari la Privati ca in Occident…In Europa de Est nu e industrie deci nu ai de unde sa dai subventii…..Romania va ajunge la Faliment cu agricultura de 3 lei de azi care desi e subventionata NU produce nici 30 la suta din necesarul de consum…
    Trai pe vatrai ca in ultimii 20 de ani ni merge la infinit….Deja se vede falimentul, jumate din tarani si- au pierdut terenul agricol.

  3. Guvernul Basarabiei e condus de khazari, care procedeaza cu taranii la fel cum au procedat in Moldova. De-aia s-au rasculat taranii nostri. Sper sa aiba sanse de reusita, desi Oaia e sustinuta de jaddovimea americana si de ursule.

  4. Soluția este foarte simplă. Statul Român să cumpere datoria fermierilor moldoveni, să reeșaloneze termenele de plată ale datoriilor, să-i scutească de dobânzi. În cazul în care nu vor reuși să plătească, România să treacă terenurile agricole în proprietatea sa și să le arendeze gratuit românilor din RM. Propunerea poate fi perfecționată.
    Dacă vrem să ne unim. Dacă vrem doar să vorbim, vorbim.

  5. @ Romania curata….Haidi, bre, da – o dracu kazarii..Nu v – ati saturat de falsificare dupa 30 de ani? Legile le face guvernul, nu kazarii…Pur si simplu agricultura asta capitalista NU poate functiona…Doar comertul capitalist functioneaza ca aduce bani multi si rapid…Productia e grea si dureaza mult, nu exista Capitalist prost sa munceasca si sa astepte.

  6. oare cine le ia pamînturile ?…..ati ghicit…holdingurile straine….aia e smecheria

  7. Fermierii solicită să fie introdus moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților din partea băncilor până la 31 octombrie 2024, interzicerea importului de cereale și oleaginoase din Ucraina, până la 31 martie 2024, acceptarea tranzitului de cereale din Ucraina doar cu transportul feroviar
    „Sunt de acord că o parte nu dispun de finanțe, însă, în mare parte, agricultorii s-au obișnuit să primească ajutoare nerambursabile. De fiecare dată când are loc o calamitate, ies la proteste, insistă prin intermediul asociațiilor și statul le oferă compensații, ceea ce în opinia mea nu este chiar corect. Într-un cuvânt, așteaptă să li se dea cam totul pe degeaba”, a declarat reprezentantul asiguratorilor

  8. Fermierii solicită să fie introdus moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților din partea băncilor până la 31 octombrie 2024, interzicerea importului de cereale și oleaginoase din Ucraina, până la 31 martie 2024, acceptarea tranzitului de cereale din Ucraina doar cu transportul feroviar
    „Sunt de acord că o parte nu dispun de finanțe, însă, în mare parte, agricultorii s-au obișnuit să primească ajutoare nerambursabile. De fiecare dată când are loc o calamitate, ies la proteste, insistă prin intermediul asociațiilor și statul le oferă compensații, ceea ce în opinia mea nu este chiar corect. Într-un cuvânt, așteaptă să li se dea cam totul pe degeaba”, a declarat reprezentantul asiguratorilor
    În anul 2024, se propune alocarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sub formă de plăți directe pentru suprafețele cultivate cu floarea-soarelui și porumb în 2023. Această măsură ar constitui o compensație parțială pentru pierderile fermierilor din cauza prețurilor reduse și condițiilor meteorologice dificile.

    Fermierii micro, mici și mijlocii vor primi plățile directe, conform unui regulament pregătit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și asociațiile producătorilor agricoli. Aceste plăți trebuie să fie efectuate până cel târziu la data de 1 martie 2024, iar regulamentul trebuie aprobat de Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.Planul de ajutor propune suspendarea penalităților și alocarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru plățile directe în 2024, cu aprobare guvernamentală până la 20 decembrie 2023.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.