Ajută animalele să treacă peste ger

Pe străzile Bucureștiului, trăiesc nenumărați câini și pisici fără stăpân. Multe dintre aceste animale au fost abandonate de proprietarii lor, iar majoritatea sunt bolnave sau subnutrite. În plus, câinii și pisicile fără adăpost sunt expuse în permanență pericolelor de pe străzi. Animalele necastrate contribuie la multiplicarea acestei suferințe prin reproducere. Din cauza temperaturilor sub zero grade C, situația se înrăutățește dramatic – dacă prietenii noștri cu lăbuțe/necuvântători nu găsesc suficientă hrană sau un adăpost cald, moartea lor prin înfometare sau îngheț este iminentă. Pentru a îmbunătăți viața câinilor și pisicilor fără adăpost, organizația pentru drepturile animalelor PETA îi roagă pe cetățeni să se implice activ. Jana Hoger, expert în animale de companie la PETA, a pregătit câteva sfaturi utile pentru iubitorii de animale.

„În lunile de iarnă, câinii și pisicile fără adăpost au mare nevoie de ajutor, însă multe dintre aceste animale sunt încă ignorate de către oameni”, spune Jana Hoger. „Toate ființele vii merită îngrijire, protecție și respect, inclusiv animalele care trăiesc pe străzi. Chiar și acțiuni mărunte pot îmbunătăți considerabil situația acestor prieteni necuvântători și le pot asigura supraviețuirea.”

Sugestii oferite de PETA:

  • Adăpost împotriva intemperiilor: un adăpost care să le ofere protecție este important pentru animalele fără stăpân pe tot parcursul anului – dar iarna poate fi vital. O căsuță din lemn nu trebuie să fie neapărat costisitoare; o puteți construi chiar dumneavoastră din câteva scânduri. Căptușită cu paie sau pături, aceasta va oferi adăpost și căldură. De asemenea, persoanele care au o magazie pot să lase ușile deschise, pentru a le oferi animalelor fără adăpost un loc cald și sigur în care să se odihnească.
  • Hrană și apă: De obicei, câinii și pisicile de pe stradă nu găsesc suficientă hrană sau apă potabilă. Pentru ele este un mare sprijin dacă oamenii le oferă hrană adecvată și apă. În special iarna, apa trebuie schimbată și verificată în mod regulat, deoarece îngheață rapid la temperaturi scăzute.
  • Ajutor medical: Din cauza condițiilor de viață precare, mulți prieteni necuvântători de pe stradă suferă de infestări cu paraziți, care sunt, în general, ușor de tratat. Infestarea poate fi recunoscută după mâncărimi și porțiuni fără blană. Medicamente împotriva puricilor, căpușelor și acarienilor pot fi găsite în cabinetele veterinare și în multe farmacii. Ar fi bine ca acestea să fie administrate la intervale regulate – chiar și preventiv. Dar atenție: preparatele spot-on nu trebuie aplicate pe răni deschise. Dacă un animal are leziuni, iubitorii de animale ar trebui, în cel mai bun caz, să îl ducă la un cabinet veterinar.
  • Sterilizare: Câinii și pisicile nesterilizate contribuie la înmulțirea suferinței animalelor de pe străzi prin reproducere nedorită. De aceea, sterilizarea este una dintre modalitățile esențiale de reducere permanentă a numărului de câini și pisici fără adăpost. Multe asociații și organizații de protecție a animalelor, cum este și PETA cu campania sa „PETA HELPS ROMANIA”, și-au propus să pună capăt suferinței așa-numitelor animale de stradă. Prin campanii de castrare la nivel național, animalele sunt împiedicate să mai procreeze și li se oferă îngrijiri medicale. În acest fel, se nasc mai puțini pui pentru care nimeni nu se simte responsabil. Oricine se poate informa ce campanii de castrare gratuită există în regiunea sa și poate duce animalele din propria familie, dar și animalele fără adăpost din cartier.
  • Vaccinare împotriva bolilor: Multe boli, cum este parvoviroza sau enterita infecțioasă a pisicilor, pot fi prevenite prin vaccinare. Odată ce animalele au primit un prim vaccin, acesta le protejează de obicei o perioadă de până la doi ani. Pentru a asigura o protecție de durată, vaccinarea trebuie repetată după un anumit interval de timp, care diferă în funcție de vaccin. În acest caz, solicitați sfatul unui medic veterinar și urmați o schemă de vaccinare.
  • Informare și comunicare: Este important ca oamenii informați să îi educe și pe ceilalți cu privire la nevoile câinilor și pisicilor fără stăpân. De asemenea, e important să vorbim cu juniorii despre măsurile adecvate de ajutorare a animalelor de pe stradă; copiii pot contribui pe termen mediu la schimbarea modului în care sunt tratate animalele.

Câinii și pisicile necsterilizate se înmulțesc rapid. De exemplu, un câine poate produce 67.000 de urmași în 6 ani, iar o pisică poate naște până la 370.092 de urmași în 7 ani.

Motto-ul PETA este: Animalele nu sunt aici pentru a fi folosite în experimente, mâncate, îmbrăcate, folosite pentru distracție sau exploatate în orice alt mod. Organizația militează împotriva speciismului – o formă de discriminare în care animalele sunt devalorizate din cauza apartenenței lor la o specie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. Nu erau câini infectați cu parvovirus până în 1978. Virusul Parvo de tip 2 a apărut simultan în întreaga lume și a ucis zeci de milioane de câini în lume. La momentul izbucnirii epidemiei, această nouă boală nu părea să se răspândească de la un câine la altul. Profesioniștii din domeniul sănătății din lume s-au întrebat cum ar putea boala să circule în jurul lumii atât de repede. Parvovirusul canin este strâns legat de virusul enteritei virale feline. Apariția bruscă pe scară largă a bolii în 1979 a condus la sugestia că aceasta ar proveni dintr-o tulpină atenuată de vaccin pentru enterita felină, in cea mai mare parte, inlocuit de Vaccinoza Cirela, o boala cronica de mare varietate. Această boală cronică creează, de asemenea, o susceptibilitate la noi forme acute ca parvovirusul. Deoarece prin natura sa, boala cronică este mai dezvoltată decât o boală acută, multe ramificații ale acestei afecțiuni au primit denumiri noi din ideea greșită că sunt boli diferite și distincte. Este important ca oamenii informați să îi educe și pe ceilalți cu privire la nevoile câinilor și pisicilor, care nu includ nici un fel de vaccin. Pe de altă parte, autorul articolului ar putea preciza că un câine ar putea (probabil) produce 67.000 de pui în 6 ani, prin extensie la faptul că toți puii săi se vor reproduce, dacă toți rămân în viață și la un număr maxim de pui per naștere. Altfel, fraza sună a propagandă pentru genocid selectiv depopulaționist.

  2. Au importat orice de oriunde și, strânși cu menghina, cer ajutor de la cetățeni! Canci ajutor! Cum le-au importat, așa sa returneze in tara din care au fost importate.

  3. …tot pe strazi sunt f multi oameni fara adapost…unii pt ca asta este viata pe care o prefera…altii care si-au pierdut casele, retrocedate in fals de chioru, de exemplu…sfaturi pt a ajuta la supravietuirea acestora aveti?…

  4. PETA să-şi vadă de treaba ei! În România există copii şi bătrâni care fămânzesc şi tremură de frig în casele lor. Aţi terminat să ajutaţi aceşti loviţi de soartă şi acum ajutaţi câinii? – HAI SICTIR SMINTIŢILOR!

  5. Sa stranga toate animalele de pe strazi si sa le trimita in Parlament ! Ca acolo e cald si bine ! Si mancarea ieftina ! Pentru Dulaii !

  6. Să-i ia hingherii!…vă mai mirați că suntem socotiți ca aia din africa ecuatotiala…
    Apropo sai ducă la cotroceni!…Si așa stă mai mult gol!…

  7. Cei ”corecti politic” pe acest forum urasc animalele, dovada ca au ceva la cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.