Ajutor financiar american pentru Republica Moldova

Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru a întări capacitatea țării de a rezista interferenţelor ruse, de a organiza alegeri libere, corecte şi de a continua parcursul spre Uniunea Europeană, a anunţat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedinta Maia Sandu, la Chişinău, informează MOLDPRES.

Oficialul american a subliniat că SUA îşi doreşte să conlucreze cu Republica Moldova pentru a consolida economia şi securitatea energetică a ţării.

„Atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene au exacerbat şi provocările pentru ţara voastră. Au crescut preţurile la energie, care afectează întreprinderile şi consumatorii. Statele Unite, împreună cu Republica Moldova, doresc să sporească utilizarea surselor regenerabile, pentru a ne îndepărta de dependenţa faţă de sursele energetice ruse”, a declarat Blinken.

Potrivit secretarului de stat american, „Republica Moldova are o experienţă directă cu aceste provocări” şi de aceea este”atât de ferm alături de poporul ucrainean”. „Sunteţi într-adevăr o ţară mică cu o inima mare. Aţi primit peste un milion de refugiaţi la începutul războiului, aţi oferit adăpost, locuri de muncă, asistenţă medicală şi educaţie. Cred că moldovenii sunt conştienţi de faptul că ceea ce se întâmplă în Ucraina este important nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Moldova, pentru restul Europei şi dincolo de ea. Noi ştim că dacă permitem acestei agresiuni împotriva Ucrainei să continue, aceste atacuri nu se vor opri la Ucraina. De aceea, suntem alături şi sprijinim Ucraina’, a subliniat Antony Blinken.

Secretarul american de stat a spus că SUA şi partenerii folosesc sancţiuni împotriva celor ce încearcă să submineze democraţia Moldovei. Acesta a apreciat angajamentul Republicii Moldova pentru democraţie, în contextul unei campanii de dezinformare şi tentative antiguvernamentale.

„Sunt aici şi aduc din partea preşedintelui Biden angajamentul ferm pentru suveranitatea şi succesul Republicii Moldova. Doamnă preşedinte, ultima oară când am fost aici mi-aţi spus că o Moldovă mai puternică, mai rezistentă poate deveni un pol de stabilitate, un partener de încredere, un bastion al lumii libere şi cred că aceasta este calea pe care se află poporul Republicii Moldova şi acesta este parcursul de care aţi vorbit. Acum doi ani am discutat cum vom continua să construim o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăieşte în pace, cu moldovenii care îşi vor decide viitorul lor”, a amintit Blinken.

„În ciuda atâtor dificultăţi cu care vă confruntaţi, aţi făcut paşi concreţi pentru a îndeplini această viziune care va crea un viitor puternic – parcursul european. Astăzi dorim să continuăm aceste progrese şi vom încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei, care va fi un simbol al profunzimii relaţiei noastre şi va oferi o bază pentru aprofundarea acestora. Aici este foarte puternic angajamentul pentru democraţie, astfel încât moldovenii să îşi decidă propriul viitor şi asta în faţa unei campanii de intimidare, de interferenţă rusească, răspândire a dezinformării, utilizare a corupţiei ca armă, fabricarea de proteste antiguvernamentale”, a adăugat oficialul american.

„Împreună cu alte ţări încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa. Mă reîntorc la februarie 2022, de atunci SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituţiile moldoveneşti, a construi rezilienţa voastră şi a contracara aceste acţiuni care vin din partea Federaţiei Ruse’, a precizat Antony Blinken.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează miercuri o vizită în Republica Moldova. Agenda include întrevederi cu şefa statului Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, precum şi alţi oficiali moldoveni. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

  1. Ce manevră mizerabilă, merg in țări cât de cât sărace și scot la interval finanțele ca promisiuni pentru a îmbrobodi memoria și creierul cetățenilor, în final, ducând la „favorizarea infracționalității” de orice fel și justiția să funcționeze doar la comandă.

  2. Altă colonie pregătită pentru război!…criminalii vor război neapărat!…la moarte …

  3. Boss , poporu Repoblicii Muoldova ce e el de fapt moldav , găgăuz , tatar , malgaș, papuaș ? Că nu ne pricepem . Noi știm numai de poporu nigerian , algerian , sud-african ( nord-african nu se eczistă) ,saudit , acuma mai nou ucrainian . Vorba lui Gogu din B.D.: ”Domnule Vassilesco , vrem să știm și noi , ce-avem noi aici ?Da, ce avem noi aici ”

  4. Suma in sine e ridicola petru posibilitatile stapanilor tiparnitei. Justitia este, alaturi de mass-media, vizata prima in atacul hibrid asupra unei tari-tinta.
    Pasul urmator este eliminarea oricarei banci autohtone, oricat de mica, in beneficiul hydrei cu 7 capete formata din bancile agreate de sistem. Rezultand de aici practic un monopol.
    Apoi urmeaza cucerirea efectiva.

  5. Este interesant faptul că guvernul american este dator vândut,se împrumută masiv pe piețele de capital,dar ei dau ” ajutoare ” Moldovei,Ucrainei,etc. Da, a fost o perioadă de vreo 20 de ani după al doilea război mondial când SUA era cel mai mare creditor din lume iar dolarul avea acoperire în aur, nu ca în prezent. ,( banii pentru planul Marshall nu au provenit deci din împrumuturi externe ).

    Americanii din clasa de mijloc sunt extrem de îngrijorați de nivelul enorm al datoriei publice americane ( 35 de trilioane !) de dobânzile uriașe pe care trebuie să le plătească anual statul american ( sute de miliarde ) pentru împrumuturi,de spectrul falimentului de țară care planează asupra SUA. Din cea mai mare națiune creditoare acum 60,70 de ani, America a ajuns națiunea cu cea mai mare datorie publică. Patetic !

  6. Ie-te plamărioară, ajutorata, adică Maia,.Ajutorul ăsta e mită bre,.Moldova e tot un stat in faliment ca și ukraina, ca și romania,.Deci ”ajutorul” e ceva de genu ”…ia fă, proasta, ca să nu mori de foame in intuneric”..

  7. Cu alte cuvinte, guvernul SUA acordă ajutoare din banii obținuți din vânzarea bonurilor de tezaur ale SUA , cumpărate de alte națiuni,în principal de Chiar. Oficialii americani trăiesc în prezent cu frica că regimul de la Beijing poate decide să lichideze toate activele americane din rezervele proprii, dintr-o dată, putând provoca prăbușirea pieței globale a titlurilor de stat americane.

  8. Erata : citiți vă rog ” în principal de China” în loc de ” în principal de Chiar „. Inteligența artificială, bat-o vina !

  9. USA baga cai troieni peste tot. La moldoveni e si simplu, pentru ca si rusii au caii lor!!

  10. Cu alte cuvinte, guvernul SUA acordă ajutoare din banii obținuți din vânzarea bonurilor de tezaur ale SUA , cumpărate de alte națiuni,în principal de China. Oficialii americani trăiesc în prezent cu frica că regimul de la Beijing poate decide să lichideze toate activele americane din rezervele proprii, dintr-o dată, putând provoca prăbușirea pieței globale a titlurilor de stat americane.

  11. Au gasit republicanii o hotie hoata pentru stingerea datoriilor. Alaltaieri, au initiat un proiect de lege prin care desfiinteaza FED. Deci, daca moare mortu’, atunci nu mai are cine sa plateasca datoria de cca 35.000 miliarde $.

  12. @Akornion,comentarii simpliste fara documentare.
    80% din datoria americana e detinuta de cetateni si firme americane.
    China nu este nici pe departe cel mai mare detinator de titluri americane (UK si Japonia).
    China ar pierde masiv daca ar scoate la vanzare datoria americana.
    Daca se revine la acoperirea in aur (ceea ce este imposibil) America ar fi cea mai avantajata, detine de trei ori mai mult aur decat China si Rusia la un loc.
    Deocamdata e coada mare la obtinerea de imprumuturi in dolari.
    Hai sa nu ii plangem noi pe americani.

  13. ‘?!’, R.Moldova ‘nu are’ nicio problemă cu Transnistria sau Găgăuzia.

  14. Ajutor financiar american?! Rad si curcile americane cand aud asa ceva. Unde in lumea asta ati mai vazut/auzit asa ceva?! NU EXISTA AJUTOR FINANCIAR AMERICAN. Exista investitii americane, care aduc beneficii americanilor, chiar si atunci cand partenerul la care au investit americanii iese in pierdere.

  15. Americanii sunt specialişti în a acorda „ajutoare”. Tot aşa strămoşii lui Blinken i-au ajutat şi pe băştinaşii de pe continentul american: ba o mărgeluşă, ba un strop de whisky, ba o gonoree, până când i-au cucerit şi omorât pe toți. Ba pardon, ca să respectăm adevărul istoric, de fapt pe unii „indieni” (mai „rezilienți” cum ar zice trotinetiştii) i-au mai păstrat prin rezervații ca să-i arate copiilor, ca la zoo.
    Măcar acum s-a clarificat treaba cu Moldova, pentru cei care o țineau langa cu „Basarabia e România”. Se pare că mai degrabă au avut dreptate vecinii lor de peste Nistru, când clamau „Basarabia e Ucraina”.

  16. Cu niste vind e i-ar ajuta moldovenii, le-ar veni elgebetistilor trans mintea la cap – dupa câteva butoaie bagate cu forta pe gâtlej.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.