al-Jazeera: 70 de persoane ar fi fost ucise în Siria în cea mai sângeroasă zi a protestelor

Aproximativ 70 de persoane ar fi fost ucise în Siria în cea mai sângeroasă zi a protestelor, forţele de securitate folosind gloanţe reale şi gaze lacrimogene pentru a înăbuşi protestele antiguvernamentale din întreaga ţară, relatează al-Jazeera.

 

Activiştii prodemocraţie au trimis o listă care cuprinde 70 de nume din întreaga ţară ale unor persoane care, susţin ei, au fost ucise de forţele de securitate în timpul protestelor de vineri.Cincisprezece decese au avut loc la Izraa, localitate de lângă oraşul Daraa, din sud.

O persoană a fost ucisă în Damasc, unde forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Este pentru prima dată de la începutul protestelor când o persoană moare în capitală în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale. În capitală forţele guvernamentale au reuşit, totuşi, în cele din urmă, să împiedice desfăşurarea protestelor, însă tensiunea este în creştere.

Alte persoane au mai fost ucise la Douma, suburbie a capitalei, precum şi la Homs, al treilea oraş ca mărime al Siriei, dar şi la Daraa şi în alte oraşe.

Protestatarii au ieşit pe străzi pentru a marca ceea ce activiştii au numit „Vinerea Mare”, mişcare contestatară ce se dorea cea mai amplă de până acum.

În Hasakah, principalul oraş kurd din nord-estul ţării, demonstranţii care s-au adunat la o moschee după rugăciune au fost atacaţi de susţinători ai guvernului.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat vineri pentru al-Jazeera că forţele de securitate vor deschide focul asupra protestatarilor numai dacă aceştia trag primii.

Activiştii sirieni care coordonează protestele împotriva regimului lui Bashar al-Assad au cerut abolirea monopolului pe care partidul său, Baas, îl are asupra puterii şi doresc stabilirea unui sistem politic democratic.

În primul comunicat comun de când au izbucnit protestele, în urmă cu cinci săptămâni, Comitetele de Coordonare Locală, reprezentând provinciile din întreaga ţară, au spus că „libertatea şi dezideratele demnităţii nu pot fi atinse decât prin schimbare paşnică, democratică”. Activiştii au cerut eliberarea deţinuţilor politici, dizolvarea actualului aparat de securitate şi înlocuirea lui cu unul având o jurisdicţie specifică, ce operează conform legii.

În ajunul protestelor, forţele de securitate au înfiinţat puncte de control în zonele din jurul Damascului, verificând actele de identitate ale cetăţenilor.

Demonstraţiile sunt un test pentru a vedea dacă decizia lui Assad de a ridica starea de urgenţă, impusă de partidul Baas în urmă cu 48 de ani, când a venit la putere, va reuşi să contracareze nemulţumirea populaţiei faţă de un regim represiv şi corupt, comentează al-Jazeera.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.