România în derivă (I) Alfred Bulai: Video-chatul marea șansă a României

În urmă cu treizeci de ani, trăiam în vremuri tulburi. Abia ieșisem din comunism și totul era în schimbare, totul părea să se transforme peste noapte. Societatea românească nu era obișnuită cu noua lume și mulți, foarte mulți, erau contrariați de tot ce se întâmpla. Îmi aduc aminte de o emisiune de la televiziunea națională în care un reporter prezenta un caz major de speculă: o doamnă cumpărase pantofi de damă din Timișoara și îi vindea în București ceva mai scump. Era o escroacă în mod sigur! Cel puțin în opinia jurnaliștilor din TVR. Deși asta este chiar esența comerțului: să cumperi și să vinzi. Evident să vinzi mai scump dacă există cerere. Plana și atunci același gen de ipocrizie: mai toată lumea care mergea prin țară, dar mai ales ”cei aleși” care ajungeau prin străinătate cumpărau mai mult decât aveau nevoie (un video, o cameră de luat vederi, blugi, Vegeta sau cafea) și vindeau în țară, evident cu mult mai scump. Până la urmă jurnalistul din TVR reliefa doar confuziile valorice majore care existau în acel moment.

Trăiam, pe atunci, împreună cu avalanșa schimbărilor inclusiv experiența unor noi tipuri de preocupări publice. Apăruse pe atunci o uriașă dispută între comuniști (sau neocomuniști) și anticomuniști, se declanșase o întreagă tevatură legată de privatizare și de ce bună este ea și cum va asigura ea succesul total al noii societăți. S-a pipărat totul cu multe povești despre Decembrie `89, despre mineriade, despre aproape orice. Cu toate acestea, indiferent de taberele în care se aflau, cei mai mulți oameni erau bine intenționați. Poți să nu înțelegi ceea ce se întâmplă, dar cu toate acestea să fii bine intenționat în ceea ce crezi sau ceea ce gândești. Deși pare ciudat acum, privind în urmă, lumea pe atunci era convinsă de câteva idei mari și oricât ar părea de absurd exista o anumită coerență. Este adevărat că nu se raportau la fel față de partidele, sau mai degrabă față de partidul de la guvernare, fostul FSN în toate formele sale, ca și față de partidele din opoziție. Da, dar pe atunci era foarte clar cine e la putere și cine e în opoziție! Mai mult, mesajele politicienilor erau destul de clar conturate, cam așa cum ar trebui ele să fie într-o lume normală.

Acea perioadă de început a anilor 90 cu siguranță a avut mii de probleme. Cu toate acestea, direcția în care mergea România era destul de clară pentru cei mai mulți. Desigur, nu vedeam toți în același mod această traiectorie a României. Dar vedeți, chiar asta este esența democrației, să existe mai multe viziuni. Aveam o democrație stângace, chiar originală pentru domnul Iliescu, dar, cu toate acestea, o foarte mare parte a populației credea în libertate, drepturi, în nevoia de informare, voia să descopere adevărul din spatele evenimentelor din decembrie și ce se întâmplase de fapt în multele evenimente din anii 90. Veți spune că idealizez acea perioadă. Parțial aveți dreptate, dar nu e o idealizare, ci doar o simplificare. Dacă vi se pare însă că exagerez să ne gândim la lumea în care trăim azi. Ipocrizia a ajuns la rang de lege. Vedem jurnaliști, politicieni sau diverse elite pline de uimire față de realități românești care au cel puțin vârsta unor decenii, vedem buni moderatori tv de-a dreptul indignați de lucruri pe care le cunosc foarte bine de ani de zile și de care unii nici nu sunt străini, cum că se ia șpagă prin spitale sau mai știu pe la ce autorități publice, cum că un politician sau altul nu are studii, (aici trebuie să-i înțeleg că nici unii dintre ei nu au), că un politician s-a exprimat indecent sau agramat, ca și cum asta ar fi o știre. Din păcate, chiar și populația se trezește câteodată să declare siderată că nu se mai poate așa ceva! Vedem sindicate sau foști miniștri revoltați de problemele majore din sistemul de învățământ, sau din sănătate, sau din economie, probleme majore care erau adesea la fel de acute și pe vremea lor. De fapt, marea dramă a acestei țări este că se află pe un vapor care și-a propus să ajungă undeva foarte departe, într-o lume frumoasă, o lume a speranței și a bunăstării, poate la fel cum plecau emigranții europeni spre America acum mai bine de 100 de ani. Din păcate, acest vas numit România a intrat de cel puțin un deceniu în derivă.

Problema cea mai mare a României nu o reprezintă câtuși de puțin banalitățile care ni se spun zi de zi. Nu este deloc o problemă, așa cum cred unii, marea rotație așteptată și amânată. Unii cred că această rotație ar avea măcar o mică șansă să schimbe ceva, dar ea nu va schimba absolut nimic. Alții ne-au tot amenințat cu epidemii, cu războiul din Ucraina, mai nou ni se spune că inteligența artificială va schimba apocaliptic lumea și câte și mai câte. Marea problemă este că pe vaporul România toată lumea e în derută, inclusiv domnul Ciucă, căpitanul care era cât pe ce să se pensioneze dar a aflat, de la adevăratul căpitan, cel care a părăsit de mult corabia, printr-un sms că nu e momentul acum.

Ce anume vrem de la o țară când guvernanții nu știu dacă mai guvernează sau nu, când ei, chiar ei nu știu nimic despre ziua de mâine? De ce ar fi importantă schimbarea guvernului care este doar rodul unei înțelegeri politice între două partide și nu are nicio legătură cu noi cei guvernați? O schimbare care urmărește doar să nu se schimbe nimic! În România de azi ceea ce este complet sigur este nesiguranța! Pe cine interesează faptul că oamenii dintr-un minister nu mai lucrează de luni de zile așteptând să vadă ce se întâmplă, să vadă dacă să redevină liberali sau după caz pesediști? Amuzant este că nu știu ce se va întâmpla mâine nici măcar liderii politici. Toată lumea sugerează că se află la butoane, dar panoul de comandă este de mucava. Suntem în derivă din toate punctele de vedere. Da, educația este cenușăreasa și rămâne cenușăreasa sistemului public, dar fie vorba între noi e cam greu să găsești ceva care merge bine.

Ei și totuși ceva merge foarte bine! Cu puțin timp în urmă am aflat de la oamenii guvernului care se ocupă cu impozite și taxe că există un sector care merge minunat. Probabil v-ați așteptat la industria IT. Nu, vă înșelați sunt, este adevărat, vreo două sute și ceva de mii de angajați în IT, pare mult, dar în raport cu dimensiunile României nu este chiar impresionant. Nu, este vorba de o cu totul altă industrie unde stăm cu mult mai bine. Este vorba de industria video-chatului. Adevărata salvare a României pare că va veni de aici. Circa 400.000 de oameni lucrează în industria video-chatului aproape de două ori mai mult decât industria IT. Salariile în această industrie ar umili membrii Academiei Române. Câteva mii de euro pe lună! Șeful ANAF se bucura într-un interviu pentru că, la urma urmei, acum în epoca digitală aceste firme, peste 5000, rețineți 5000 de firme care au ca obiect de activitate video-chatul, aduc foarte mulți bani la buget. Mai mult, cei mai mulți bani vin din afara României pentru că doamnele care fac video-chat accesează o piață internațională.

Nu judec oamenii care lucrează în această industrie, este forma lor de a supraviețui. Doar încerc să arăt că acesta este viitorul. Pare că România a obținut un loc important la masa europeană, chiar internațională. Avem de mult mari specialiștii în culesul de sparanghel, care înțeleg că sunt foarte căutați în Germania, țară care i-a primit cu brațele deschise și a trecut peste orice restricții chiar în plină pandemie. Dar iată, mai nou avem o uriașă industrie internațională a video-chatului. Mă gândesc doar la amărâții ăia de artiști, sportivi sau cercetători care au crezut că de la ei pornește succesul internațional.

Prin urmare, vă întreb. La ce este bună educația? Bacalaureatul te face să fii mai bun culegător de sparanghel sau de căpșuni? Ai nevoie de multe studii pentru video-chat? Îmi cer scuze pentru doamnele (și, după caz, domnii) care practică această meserie. România educată este unul dintre multele mituri lansate de politicieni și trebuie să fiu corect, primul a fost Traian Băsescu. În general ar trebui să înțelegem o dată pentru totdeauna că atunci când la nivelul cel mai înalt, prezidențial sau guvernamental, se lansează ideea unei priorități absolute asta înseamnă sigur că acel domeniu va fi ultimul de care se vor ocupa guvernanții. Garanțiile oferite simbolic nu au nici o valoare în România.

O lume paradoxală. Pe de o parte ne mândrim cu tot felul de realizări, site-urile puterii sunt pline de tineri care au reușit lucruri senzaționale în științe, în cercetare, în sport, în arte sau alte domenii, dar pe de altă parte ascundem, sau ne facem că nu vedem lucrurile care de fapt contează. În cele mai multe cazuri succesele unor tineri sau mai puțin tineri nu au în spate vreo politică a cuiva sau vreun efort guvernamental. De regulă, au în spate munca unor oameni deosebiți, munca familiilor, munca unor oameni de bine care i-au ajutat. Ne lăudăm exact ca în comunism cu olimpicii, sugerând că acei copii, pregătiți intensiv și separat de școala obișnuită, care au luat premii pe banii părinților și munca unor dascăli de excepție ar fi ”produsul educației de masă”. Se sugera complet fals că acesta era nivelul școlii românești. Dar, ca și în comunism, adevăratul nivel este cu mult mai jos, probabil că astăzi chiar cu mult mai jos. Prin urmare, nu cred că profesorii au de ce să spere la altceva decât la ce are chef guvernul să le arunce în lehamite. La urma urmei, contributorii la bugetul României sunt alții. Profesorii, medicii, diferite alte categorii care asigură teoretic coloana vertebrală a unei societăți sunt categorii privite practic, în continuare ca o greutate atârnată de gât, niște bugetari care trebuie plătiți, (de! nu avem ce face!), și despre care în plus, la fiecare pas se sugerează că nici nu prea ar merita banii pe care îi primesc. Iată însă că doamnele din video-chat sunt cu adevărat un reper valoric în România! Ele câștigă mai mult decât toți profesorii la un loc. Totodată, să nu uităm că aduc bani la buget, nu vin să ceară ca alții! Într-o țară în care video-chat-ul este un finanțator important al statului nu are niciun sens să vorbim despre vreo Românie, măcar semi-educată.

Cred că într-adevăr România are nenumărați colaci de salvare. Video chatul este pentru cel puțin 400.000 de români, o astfel de șansă. Ca să fiu mai exact pentru 7% din populația salariată din România. Sau altfel spus, aproape 9% din angajații din mediu privat provin din această industrie de succes.

Învățământul, cu totul, are circa 295000 de salariați. Vedeți de ce nu sunt bani la educație? Cât să susțină și video-chatul ăsta învățământul? Sunt doar 400000 de lucrători. Dacă ar fi fost mai mulți, erau și mai mulți bani la buget și poate primeau și profesorii cei 25% solicitați! Sincer, video-chat-ul e o industrie care ar trebui sprijinită! Și culesul de sparanghel și de căpșuni. Ce ar fi ca în școlile unde nu mai sunt copii să facem niște mari centre de video-chat? Mă rog, și dacă sunt elevi i-am putea trimite la munci agricole 1-2 zile pe săptămână!

O țară în care se ajunge la astfel de comparații este o tară în derivă. Suntem pe Titanic și în urmă cu ceva timp ne-am ciocnit de aisberg. Politicienii noștri ne spun să stăm liniștiți că e totul în regulă. Cei de la clasele superioare vor avea poate șansa să se salveze. Ceilalți, vorba unui clasic în viață: Ghinion.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

25 de Comentarii

  1. Pana nu a facut implozie URSS directia de acum 30 si ceva de ani era sigura ,”gubernie ruseasca” scria pe Romania ,care a fost scopul loviturii de stat gorbacioviste Dupa care a inceput sfarsitul Imperiilor…
    Ciuca vorbea de 330.000de paraziti in educatie,Bulai de 295.000 paraziti,a numarat fara numere prime ca e sociolog
    PS Hai sa vorbim degeaba,ca tot stam de pomana

  2. „Germania, țară care i-a primit cu brațele deschise și a trecut peste orice restricții chiar în plină pandemie.”
    „Mă gândesc doar la amărâții ăia de artiști, sportivi sau cercetători care au crezut că de la ei pornește succesul internațional.”
    „aproape 9% din angajații din mediu privat provin din această industrie de succes.”

    Doamne, ce idiot !!!

  3. Multe tinere si tineri cu copii sau fara, casatoriti si necasatoriti fac un ban din acest mod. Ce nu intelege nici acum guvernul este ca este nevoie de o noua lege a societatilor comerciale, de fiscalitate redusa pe munca, pe impozite reduse pe orice afacere de productie, prelucrare pe cel putin 10 ani. Pe nevoia de scoli profesionale moderne, scoli post liceale de doi ani. Un sistem bugetar redus la jumatate.

  4. Da,pornografia și cu prostituția salvează instituția, elemente care se pretind din elită sugerează public că doar transfarmarea acestui teritoriu(căci țară încetează a mai fi,chiar și ca formațiune statala cu statut de colonie periferică)în bordel este soluția. Nu vrem fabrici nici uzine,nici măcar un colț de pâine, vrem doar atât, să se uite toată planeta cu se coțăie in on-line Costel cu Veta.

  5. Cel mai bun articol din Cotidianul pe anul ăsta.Corect,foarte corect.Păcat că puțini sunt și care înțeleg .E normal Romania video chatului e la nivelul cel mai de jos probabil din toată istoria ei ,la ce ai putea să te și aștepti?

  6. * Specialii , mândria Coloniei ! Voi ați avut o Țară pt. care străbunii s-au jertfit , iar voi ați muncit . Noi Specialii de 30 de ani , vrem să ștergem aceste amintiri desuete , perimate . Suntem o *mână de lacomi sperjuri care nu ne pasă de voi , după ce v-am adus la stadiul de turmă amorfă , inertă , captivă , apatică . Este ^democracy , sunteți liberi să *dispăreți urgent de aici sau și mai bine de pe Planetă , cu atât mai bine dat fiind poluarea globală. Este consecința existenței voastre precare , paupere , nu a *munților de deșeuri materiale și morale lăsate in urmă consumul gargantuelic și desfrâul nostru sodomist . D-aia e *democracy* fiecare după pofta inimii și organelor , * satisfaction * la maxim .Pe *piață , abundență de partide -= găști mafiote interschimbabile , rotitoare , otrepele străinilor. Mall-urile *gem de mărfuri , puteți și voi intra e liber la privit , *transparency* .( oricum veți plăti pt. importul lor) Idem reclamele * non-stop de pe cele 150 de canale TV ( care varsă zilnic promiscuitate și lături mai ceva decât canalizarea Bucureștiului) . Nu încâlcați însâ *libertatea noastră de expresie pe care ne-o expunem acolo prin Specialii rentieri milițieni și ghinarari , premari și miniștrii , *deontologi și terfelogi ,slugi de multinaționale , lingători de *clanțe de *licurici . Iar voi mulțimea mută – NO COMMENT – altfel *dăm jos milităria – democrația din pod* !./ BULĂ , BULĂU , BULAI , LASĂ-TE DE SNOAVE , APUCĂ-TE DE CE PROPUI , EVENTUAL CU ÎNTREAGA FAMELIE , lucrează* tu în industria de succes , noi nu suntem *calificați , niște arhaici ingineri sau fermieri.

  7. Situatia dateaza de mult timp, de dupa ’70, si poate fi rezumata prin expresia „trisezi si castigi”. S-a trisat de atunci, s-a trisat la raportarile productiei agricole si cincinale, la termenele de executie, la acordarea calificarilor, luate pe o bucata de branza,cartus de tigari, pasare, miel sau damigeana de vin sau tuica, s-a trisat la examene , manualele erau foarte slabe(pana si manualul de franceza avea poza „carmaciului” pe prima pagina), s-a trisat la Revolutie si dupa, la privatizari(unitatile de alimentatie nu erau in liste), la jocurile de intrajutorare , la contracte cu statul( parandarat), la retrocedari, la angajari in sist. bugetar, la numiri in functii,la referendumuri(manipulari emotionale, zvonuri false), la anticoruptie , la maririle de salarii( procentele i-au favorizat pe cei cu salarii mari), la doctoratele controversate, la subventii etc etc.

  8. TOVARASUL UN TROTKIST DESAVARSIT CU MINTEA PUTIN MAI ADUNATA DEMONSTREAZA PESTE TOT CA PE EL NU IL DOARE NICI IN DUDA DE APARENTE PRIVIND LUMEA ROMANEASCA CA PE O ADUNATURA DE RATE SI GASTE CARE NU PRICEP CE LI SE INTAMPLA.CULMEA ESTE CA ARE SI DREPTATE DACA O MANA DE TROTKISTI CONDUCE TARA FARA NICI O PROBLEMA IAR ROMANII TAC.

  9. la tembelizator e tot un video-rahat;
    ce mai face Ştiaţi că Ana Bulai nu este fiica ci soţia lui Alfred Bulai

  10. Așa cum pune în paralel cifrele salariaților din învățământ și pe cele ale lucrătorilor din domeniul video-chat,n-ar vrea dl.Bulai să alăture și numărul „specialilor”,că și ei sunt chiar mai bugetați decât profesorii(având în vedere pensionarii speciali,de pildă,despre ale căror pensii se zice că sunt doar 15-20% asigurate din contribuția dumnealor,restul-de la buget;nemaivorbind de faptul că profesorii se „bucură”de generoasa pensie maximum 8-10 ani,pe când „specialii”au o luuungă perioadă,ieșind la pensie proaspeți,fragezi,tinerei și plini de energie;cred că ar fi fost mai potrivită comparația…

  11. Românu trăiește din minciuni iluzii și povești.. Are o țară plocon in care nu știe de legi cu atât mai puțin de școală..De vede cum este făcut de cei patrioți, ”aleșii” care-l pun la mătănii sau la pupat moaște, iar la școală iese in cel mai bun caz analfabet funcțional și ocupă funcții doar pe baza de relații, rudenie sau mită..deci la ce să-i mai trebuiască clădirea și profesorul la altceva decât la o sală incălzită și poate un potol de troacă..In rest școala e piață de droguri și de educație sexuală cu final la maternitate..

  12. Probabil sunt 5000 de firme cu 15 -20 de angajați in medie.
    Rezulta 100.000 de angajați din care doar jumătate fac videochat, restul fiind suport.

    Este o distrugere sistematica a României, inclusiv prin metode psihologice!
    Nu se ofera multe locuri de munca bine plătite in industrii decente (nu pe pile si securisme), deși bani sunt pentru ca din România se externalizează € zeci de miliarde ca profituri prin optimizări fiscale din firme cu obiecte de activitate decente; in schimb, distrugătorii s-au arătat generoși in ce privește sumele donate pt activitati videochat cu româncele.
    Asta este o inițiativa strategica de distrugere a credibilității femeilor si bărbaților romani – tineri educați, inteligenți si frumosi, profesori, intelectuali si mici antreprenori – care își apara demnitatea in sărăcie si NU fac videochat! Acum toti sunt puși in aceeași categorie cu vodeochatistele si decribilizati in cariera lor!

    Ca roman cu demnitate trebuie sa te lupți cu
    – capitalismul de stat corupt, patronajul, respectiv concurenta neloiala a firmelor căpușa ale partidelor corupte care fura anual 50% din fondurile publice cheltuite pe licitații (paguba anuală de €27 de miliarde care alimentează corupții), nelăsând nimic pentru profesionistii integri si antreprenorii integrii care respecta regulile.

    – criminalul crony capitalism al corporațiilor si rețelelor lor mafiote, inclusiv firme de avocatura apărătoare ale jafului care prin tax dodging externalizează €25 de miliarde anual din România!
    Criminalii ăștia nu împușca oameni, dar activităților lor sunt la fel de ucigase pt ca distrug tari, destine, cauzează suferința enorma prin externalizarea profiturilor, adică fura banii ce trebuiau distribuiti la sănătate, educație, pensii, infrastructura, investiții pt un trai decent! (1/2)

  13. Rezulta un furt anual de €50 de miliarde de la romanii cinstiți! Vedeți acum incompetenta si corupția politicienilor si autorităților de control care nu identifica aceste jafuri?
    De parca nu era de ajuns ca trebuie sa te lupți cu mafioții mari care deja au acaparat peste 70% din capitalul de pe piața,
    ACUM mai este si denigrarea prin aluzii denigratoare si false light tort la adresa acelor romani demni care aveau nevoie de credibilitate când vor da in judecată la nivel internațional o serie de rețele criminale white-collar care operează la nivelul UE.

    Pentru ca a denigrat si decredibilizat mulți romani, si pt a nu fi dat in judecată la CEDO, ANAF sa publice lista cu cele 70.000 de videochatise!

    Tu, videochatis/a nu poți sa prestezi intr-o industrie unde se câștiga bine si sa nu îți asumi si riscurile (de a fi cunoscut) ci doar beneficiile.

    ANAF, videochatistele – nu poți sa faci rău reputației romanilor si sa decridibilizezi acei specialiști /profesionisti demni, educați, inteligenți, frumosi care încearcă sa obțină un job decent, încheie contracte, dezvolte o afacere decenta cu sacrificii imense – si sa ii supui aluziei ca ar putea fi vidoechatiste/videochatisti si sa nu te aștepți ca nu vor exista consecințe.

  14. Nici macar bulai nu poat trata subiectul Romania cu preceptele capitaliste . Nu ne putem desprinde de comunism oricit am incerca . O natiune ce isi cauta de fiecare data „tatal” mereu raportind totul la Ceausescu .Daca pe el l-am dat jos ar trebui sa facem la fel cu toti ceilalti ca doar numai noi stim adevarul .Liberatatea nu ne prieste . Libertatea de a decide, de a-ti lua soarta in propriile mini, de a incerca sa cunosti realitatea este extrem de grea . Pomanageala si statul cu mina intinsa este regula .Mueti is posmagii inca ne bintuie aminitirile .Asa se intimpla chiar acum .Greva profesorilor ne arata fara putinta de tagada cum „ la bani li-e gindul tot ”Asteapta cu gurile cascate sa le faca altii treaba , sa le dea altii banii.Copiii au ajuns pe ultimul loc .Nu le pasa de ei nici macar cit „negru sub unghie ” .Sa piara cu totii impreuna cu examenele lor noi profesorii vrem banii toti chiar acum . Nu conteaza ca acesti bani creeaza inflatie care este platita tot de al sarac . Nu conteaza ca legea salarizarii apare in curind si reglementeaza pe cit posibil situatia .Nu ne pasa . Noi profesorii cintam de zor la tobe si vuvuzele sa stie toata mirlanimea ca trebuie sa ne respecte .Ce daca avem venituri foarte mari pentru care nu platim impozit ca doara unii s-au imbogatit si noi vrem ca toti sa fim saraci lipti dar mindri in toate cele .Bine macar ca societatea ea lasat sa cinte de unii singuri altfel era de rau si ne trezeam in haos generalizat tocmai acum cind razboiul ne bate la usa .

  15. Există unii care confundă educația cu videochatul … garantez eu pentru ziariștii trompetă că o videochatista are o pregătire psihologică și și o condiție fizică cu mult superioara ziariștilor care … adică dacă ai facultatea si ști programare …nu trebuie să mai ai alte plăceri și pasiuni …. un prost crede că ceea mai veche meserie din lume dispare dacă ești bun la fizica cuantică :)))))) de parcă dacă ai școală nu poți să joci la păcănele …un articol scris de unul care este limitat …….a inventat el mașina de cules sparanghel … mă rog când scrii cu dreapta și te duci la femei tot cu dreapta și totul se petrece în capul tău se simte superior …..

  16. Cred că Andrew&Tristan Tate au explicat destul de clar că aceste convorbiri video funcționează cu Token; după ce ai facut schimbul de lei, forinți, euro, ruble, dolari în Token poți afla vești de departe din protectoratul Miners&Soiled doves, doar că minerii au ispravit aurul, se încaieră deja cu bancile pe care le falimentează și fetele nu pot fi dezobișnuite să trăiască pe picior mare. Traian, Romi si cu ION vă pot certifica că agoniseala de acolo e pentru prospecțiuni de terenuri aici, cum ar fi cele de la facultățile de agricultură, cele pentru mărirea poligoanelor militare, etc. Fetele îl confundă pe Bulai ăsta cu Bulai celălalt, la a carui statuie dau deja clickuri de 0,1 centi pentru Comisia de cultură, arte, mijloace de informare în masă.

  17. Scobitul in dos mărește PIB-ul…
    Și numărul crucilor din cimitire, al videochat oștilor depresatzi…
    Ne-am de timpitzi..ce suntem că permitem așa ceva

  18. & La ce îi folosește și la ce vă folosește, educația lu’ Bulai, ?

  19. Romania o tara aflata in deriva? Ma-ntreb daca-l mai primesc astia de la SNSPA pe Bulai la ore daca vine cu naratiuni din astea ,,putiniste”. Toata elita noastra – si politica, si militara, si academica – vorbeste de treizeci de ani doar de securitate militara. Nu ca n-ar trebui vorbit despre asta, ca-i o tema importanta. Da’ cum ramane cu celelate tipuri de securitate, de la cea economica si sociala pana la cea identitara? Cand de treizeci de ani ne conduc aceiasi videochatisti, care au trecut de la pupatul popoului lui nea Nicu la pupatul popoului occidental, nu e de mirare ca cea mai de de succes industrie din Romania e videochatul. La asa elite, asa succese! Pardon de exprimare! La asa elite, asa succesuri! Si la asa elite, asa institutii! Abia astept un articol academic marca Rares Bogdan care sa-l contrazica pe Bulai.

  20. Romania mai este o tara crestina ?Patriarhul Daniel ce zice despre acest articol ? Videochatul ne mai lipsea.Ne-am tampit cu toti ?

  21. Daca videochat-ul, sparanghelul, capsunii, ingrijirea persoanelor in varsta si debilitate sunt la moda si au cautare ma intreb ce a facut scoala sa pregateasca tineretul pentru viata care o vor avea? Am mai scris despre asta sustinand ca se vor intalni cu puzderie de mincinosi, escroci, hoti, perversi, suti, chiar si criminali. Au cursuri la scoala de recunoastere si evitare, aparare de aceste elemente? Nu au. Invata sa intoarca si celalalt obraz daca sunt palmuiti si sa-si iubeasca dusmanul ca pe propriul frate. De ce nu fac lectii cum sa manuiasca sisul si boxul sau parul?

  22. Ma bucura aparitia printre colaboratorii cotidianul . ro , a unor oameni talentati si cu caracter cum sunt ALFRED BULAI si MIRCEA COSEA ! Respiri mai usor !

  23. Anticomunismul ne-a dat mult, mult inapoi ! Asta a fost „aisbergul”. Indepartarea inginerilor, inginerilor sefi, directorilor de intreprinderi, profilor de la politehnica, pe motiv ca erau ingineri comunisti a fost catastrofala ! Nu ne-am revenit nici acum mai ales ca dupa 90 a fost o politica dura de dezindustrializare. Nu mai avem cu cine creste. Ne-au mancat !

  24. Vorbe, ofuscari, proteste… Morala zbarnaie cu zgomot. Nu acelasi lucru se poate spune despre intelepciunea conducerii neamului. Subiectul asta, morala, ar fi util de-ar fi tratat mai „teluric”, mai pragmatic. Prostitutia e o activitate straveche, poate lesnicioasa, poate banoasa, poate periculoasa dar mereu prezenta ca gunoi bagat sub pres. Oare n-ar fi mai utila legalizarea, impozitarea, acceptarea ideii ca si „cel rau” are drept la existenta nu de alta macar ca sa avem un grad real de comparatie intre barbatul/femeia onorabila si partea decazuta a societatii? E democratie ca femeia corecta moral, onorabila, sa fie egala cu prostituata? Oricum, VIDEOCHAT-ul poate fi considerat un bordel sui generis.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.