Alimentele viitorului: Ce am putea mânca până în 2050

Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea să apară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.

Războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial.

Având în vedere că 90% din calorii provin din doar 15 culturi, experții de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura o alimentație sigură pentru viitor, conform BBC.

Schimbările climatice sporesc riscul unor „șocuri alimentare” grave, în cazul în care recoltele se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume.

Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul de la Kew, Dr. Sam Pirinon.

„Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el.

Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană.

Pandanusul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.

Arborele suportă condiții dificile, inclusiv seceta și vântul puternic, spune cercetătorul Marybel Soto Gomez.

Fasolea este un alt „aliment al viitorului”. Este ieftin, bogat în proteine și în vitamine B, adaptat la o gamă largă de medii. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva.

Cerealele au, de asemenea, o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii, ceea ce oferă un potențial imens pentru noi alimente. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condiții uscate.

Enset sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine. Studiile sugerează că această cultură asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume în curs de încălzire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Sa nu uitam hamburgerii din fecale, pregatiti populatiei de catre reputatul nutritionist William Gates III. Pentru un ostropel de gandaci si un creier de sobolan la tigaie, se va da concurs la „Master Chef”.
    ASTIA au grija de noi…

  2. Daca s-ar manca mai putin Editat, in presa si la televiziuni, am fi mult mai fericiti. Populatiile din Africa si Asia mananca tot felul de chestii bizare. Sa le fie de bine!

  3. Eu va recomand sobolanii, desi as putea fi acuzata de canibalism. In Romania noastra draga aceasta sursa de proteine este inepuizabila. Mai ales in sect 1 al capitalei noastre iubite.
    Pofta buna!

  4. Urmariti filmul Hrana verde/Soylent Green si o sa vedeti cam ce o sa ajungem sa mancam sau sa manance generatia urmatoare! Mai notati ca filmul a fost facut acum aproape 50 de ani iar actiunea filmului de atunci se pretrece in anul ia ghiciti! Fix 2022!

  5. ar fi o idee, dar sa speram ca va fi hrana de baza a Frantei care a decazut atat de mult incat nu-si da seama de mizeria sustinuta si ridicata la nivel de politica externa…Clotilde va trai poate 120 de ani, dar Romania va privi francezii ca pe niste…ca si Clotilde. Chiar daca Franta va prelua suprematia in Europa, romanii vor adauga pe lista alergiilor dupa rusi si germani pe „frantuzi” sau cei numiti asa, dar cu origini in Africa, Pacific, etc. poate deja francezii au disparut si acum in Europa e o tara in care locuitorii sunt popolatiile din colonii pe care ii leaga limba si eventual ezuitii care i-au convertit la crestinism, cardinalii pedofili care le-au oferit o alta viziune fata de viata mai ceva decat in Montmartre…detestabil…

  6. Dragilor , sa ne bucuram ! Chiar daca continua vanzarea pamantului agricol al tarii la straini , noi nu vom muri de foame ! Vom iesi la pascut ; prin padurile Romaniei cresc ciuperci, fragi si mure ,pere si mere padurete, ghinda, in balti vom gasi ciulini comestibili, broaste , raci si serpi , prin localitati sunt soareci si sobolani ( sa vedeti ce lupte se vor da pe ei!)! Asa ca ,, cum spuneam , fericit poporul roman ! Sa asteptam , ca din Parlament sa iasa legile necesare !

  7. Probabil o sa gaseasca astia o metoda sa recicleze dejectiile pe care apoi o sa ni le serveasca sub forma de trufandale. Sa fie de gura lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.