Ce a înțeles Guvernul din scandalul Roșia Montana

Altă tentativă de exploatare a aurului nostru

Exploatarea aurului la Roşia Montană este un proiect „îngropat“, iar statul român este dat în judecată, la instanţele internaţionale, de canadienii de la Gabriel Resources, cerându-i-se despăgubiri de miliarde de dolari. În schimb, în România tot se va exploata aur, nu departe de Roşia Montană, în judeţul Hunedoara.

În ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a publicat draftul unui proiect de lege care aprobă concesiunea perimetrului auro-cuprifer de la Rovina, pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire succesivă de încă cinci ani, firmei Samax din Maramureş. Actul de concesiune fusese obţinut, încă din 2015, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Acţionarul majoritar al acestei firme este compania canadiană Euro Sun Mining, fostă Carpathian Gold, deţinută, la rândul ei, de alte firme şi fonduri de investiţii înregistrate în paradisuri fiscale, astfel că proprietarii reali sunt foarte greu de depistat. Actul de concesiune urmează a fi aprobat prin HG, în proiectul prezentat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului prezentându-se şi datele-cheie ale exploatării. Astfel, valoarea zăcămintelor ce se vor extrage la Rovina este estimată la peste 5 miliarde dolari, contravaloarea în preţuri de piaţă a 180 de tone de aur şi 400.000 de tone de cupru. „Valoarea producţiei miniere estimată pe durata de concesiune de 20 de ani contractuali este de 3,697 miliarde dolari şi 1,77 miliarde dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru“, se arată în textul de lege citat. Potrivit specialiştilor ANRM, redevenţele pe care statul român urmează a le încasa în următoarele două decenii, din această exploatare, sunt de 310 milioane dolari, adică 15,5 milioane dolari pe an.

Statul abia aşteaptă

Pentru statul român, începerea exploatării aurului şi cuprului în Hunedoara este de bun augur. Cel puţin aşa reiese din Nota de Fundamentare a HG. Se aşteaptă angajări, taxe pe muncă, taxe pe profit, alţi bani din redevenţe. „Adoptarea prezentului act normativ va avea efect social pozitiv, cel puţin asupra forţei de muncă locale, care poate consta în angajarea de personal de specialitate în domeniul activităţilor de exploatare, conducând la creşterea veniturilor acestora“, se arată în documentul citat. Cât despre impactul asupra mediului, proiectul spune că impactul se va determina conform legislaţiei în vigoare din domeniul protecţiei mediului şi gospodării apelor.

Nu toată lumea este de acord cu acest proiect. Spre exemplu, Mining Watch, reprezentanţi ai unor ONG-uri cu activitate internaţională, care au ca membri şi diverse comunităţi locale din zonele miniere, precizau, în urmă cu doi ani, că exploatarea aurului la Rovina va afecta mediul din Munţii Apuseni. „Guvernul României se pregăteşte să facă un pariu prost cu viitorul României. Nu doar că Euro Sun Mining este o companie controversată, cu un trecut minier precar, însă scara proiectului Rovina va crea o nouă rană în peisajul Munţilor Apuseni, asemănătoare celei de la Roşia Poieni. Timp de sute de ani, dezastrul provocat la Rovina, prin cariere de suprafaţă, va sta mărturie pentru viziunea de dezvoltare mărginită pe care o are azi Guvernul României“, susțineau reprezentanții Mining Watch România.

De precizat că exploatarea de la Rovina va fi exclusiv privată, statul nefiind acţionar şi neavând nicio implicare, spre deosebire de „defuncta“ Roşia Montană.

În Patrulaterul Aurifer al României

Zăcământul de la Rovina, Hunedoara, se desfăşoară pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de aproximativ 50 km de Roşia Montană şi la 20 de kilometri de Certej, unde alţi canadieni, Eldorado Gold, au în concesiune un perimetru aurifer. Geologii apreciază că acesta ar fi chiar mai important decât cel de la Roşia Montană, pentru că minereurile sunt mult mai uşor de separat de steril. La Rovina se găseşte un minereu aur-cupru de tip porphyry copper, adică mai uşor de exploatat prin metoda flotaţiei – o tehnologie care nu presupune cianurare. Proiectul va decapita totuşi trei munţi în Hunedoara şi va genera un iaz de decantare. La Roşia Montană, în schimb, există minereu de aur-argint, metale mai greu de separat. Statul român a renunţat unilateral, acum doi ani, la acest proiect, acum judecându-se la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, Gabriel ­Resources cerând despăgubiri de 4,4 miliarde dolari drept compensaţie pentru pierderile pe care canadienii susţin că le-au suferit în urma nedemarării proiectului exploatării aurifere. În prezent, în România nu se extrage niciun gram de aur. Situaţia este aceeaşi de ani de zile.

Unde se duce aurul

Firma Samax România a fost înfiinţată în 1999, în Insulele Virgine, de miliardarul elveţian Jean Claude Gandur, prin avocaţii panamezi de la Mossack Fonseca, arată o anchetă a Rise Project, care citează documente Panama Papers.

Elveţianul Gandur, care s-a îmbogăţit tranzacţionând resurse naturale prin cele mai vulnerabile zone ale planetei, în ţări precum Nigeria, Congo, Gabon, Costa de Fildeş sau Irak, afectate grav de războaie şi corupţie, a ieşit oficial din firmă în 2004.  De atunci, firma şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii din acte, acum fiind deţinută de fonduri de investiţii şi diverse firme offshore. În momentul de faţă, este listată la bursa din Toronto, având simbolul ESM. Potrivit informaţiilor listate pe diverse site-uri ce monitorizează companii bursiere, acţionariatul Euro Sun Mining este extrem de fragmentat, printre deţinătorii de acţiuni fiind fonduri de investiţii mai cunoscute sau mai obscure, precum şi diverse persoane fizice care se găsesc şi în managementul companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1073 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. AFARA CU STRAINII !
    NU SANTEM TARA BANANIERA !

    • Afară cu românii! Peste jumătate din activele țării sunt în proprietatea străinilor. Ce mai caută românii pe aici?

    • N-or sa dea Dragnea si Tariceanu aur si cupru de 5 miliarde dolari, ca sa luam redevente de 310 milioane, 6,2 % doar! Ce ma, nu mai stiti de gluma? Normal c-or sa-l dea, numai sa vada exact ce-o sa iasa. Ce-o sa iasa din pamant, vreau sa zic, normaaal!

  2. Cum adică: „… exploatarea de la Rovina va fi exclusiv privată, statul nefiind acționar și neavând nicio implicare …”? Parcă legea spune că România este stăpână pe resursele sale minerale? Sau aici este vorba de o altă inginerie? Cum să concesionezi unuia pe care nu-l vezi la față, nu știi cine este și ce hram poartă? Pe cine tragi la răspundere în caz de accident ecologic? Iar încheiem contracte păguboase pentru statul român? De ce Românie nu-și exploatează cu forțe proprii resursele aurifere ca și alte metale, de pe urma cărora banul să intre în buzunarul ei? Sau acționăm iar după lozinca: Nu ne vindem țara ci o dăm pe bucăți? Uite aici ar trebui să se implice DNA, acum nu peste 10 ani, când să faci dosar portarului și femeii de servici.

    • BNR si-a anulat singura (la ordin extern) dreptul de a mai poansona aurul romanesc!

  3. Stati ma sa va explic putin cum vine treaba cu jaful.Tara are aur si asta e de bine.Se intrunesc de urgenta jigodiile, de regula ciucurati „americani” constituiti ulterior in „parte vatamata”.Se contacteaza jigodiile autohtone in vederea perfectarii contractului de exploatare a avutiei (nu conteaza care) si care se vor constitui in „partea romana”.Urmeaza „întilniri de afaceri” intre javre, intilniri monitorizate si supravegheate de secoritatea romaneasca care este cea mai renumita si buna (la superlativul relativ).”Partile constata nu fara surprindere ca trebuie neaparat facut un „contract de exploatare a „concesiunii” care contract DACA NU SE VA DESFASURA CONFORM INTELEGERILOR Romania va fi obligata la plata unor despagubiri multimilionare sau miliardare catre „partea vatamata”.Cum scopul nu este exploatarea ci despagubirile (au jigodiile grija sa fie foarte mari ca sa fie toti multumiti), imediat apar problemele in desfasurarea „investitiei” si ca atare exploatarea zacamîntului nu mai poate avea loc din cauza „partii romanesti”.Deci avocati-tribunal international-condamnare plata despagubiri (multimilionare-miliardare) de catre Romania rebela.Semnat „statul roman”,parafat secoritate.Acum hai la BNR sa ne incarcam dasagii.Daca n-au banul, sa se imprumute are cine plati.

    • Super.Dar este grav daca facem bascalie cu un subiect atat de serios!Noi avem la conducere oameni atat de ageamii incat nu putem sa exploatam resursele cele mai valoroase ? nu ma surprinde ca DEMOLATORUL economiei romanesti spune ca romania nu trebuie sa exploateze aurul propriu ca nu are nevoie de el dar recomanda sa ne imprumutam la fmi pentru a ne dezvolta . As vrea sa am zile sa-i vad trasi la raspundere pe cei care au condus romania in ultimii 29 de ani si au luat decizii contrare intereselor tarii si poporului !

  4. Se gaseste pe net (scribd)lucrarea lui Ioan Rusu Abrudeanu ,Motii-e foarte interesanta si contine lucruri legate de istoria noastra veche pe care putini le cunosc(lucrarea a aparut prin 1928-spun asta ca sa intelegem ca este dincolo dev orice interese actuale)

  5. acum 2000 de ani dacii lui Burebista si Decebal erau capabili sa-si extraga singuri aurul din ‘muntii lor”!!
    acum noi nu mai suntem in stare de nimic, doar sa facem cadouri altora!????
    de ce nu putea guvernul sa infiinteze o companie de extractie-condusa corect si profesionist- in locul celor 25 infintate aiurea de pandelica??

  6. Pe astia ii mananca palmele sa vanda bogatiile naturale ale Romaniei pe nimica toata!Cel mai sigur aur pentru un popor este cel din zacamant !Ce lasam generatiilor viitoare,hotilor?

  7. Daca dorim un viitor Romaniei ar fi bine sa speram/militam ca ”darurile” naturii sa ”zaca” in adancuri doar asa vor creea campuri electromagnetice benefice vietii, iar apa ce va trece prin aceste straturi se va incarca de oligoelemente, devenind un panaceu de sanatate. Nu cele cateva miliarde de euro ne vor da viata si sanatate daca vom exploata minereurile de orice fel aur, cupru, etc. banii se duc repede pe un Revelion, o vacanta sau cateva accesorii de vestimentatii sau guma de mestecat. In anii ’90 cand nu aveam datorii, dar le-am facut pentru multe nimicuri alimentare exotice.

    • Cine v-a spus dvs.ca Romania primeste miliarde din aceasta tranzactie (sau din altele?! Dvs stiti ce redevente primeste Romania in acest moment, cum si de catre cine au fost calculate??? Redeventele astea se negociaza si acolo e unde functioneaza spagile multimilionare.Cei care semneaza sunt TRADATORII DE TARA si au si cea mai mare parte.In primul rind cantitatea extrasa nu va fi cunoscuta niciodata.Concentratia de aur/tona steril e secret banditesc cît si modul de extragere a aurului.Vizitele indiscrete ale ziaristilor, pa-pa.Opacitate totala.Vor fi angajati zdrahoni analfabeti si flaminzi ca bodyguarzi.Poate ca Tapalaga sau CTP sa mai arunce sporadic, cite o minciuna (la ordin) adica nu se prea gaseste aur, sperantele au fost inselate.

  8. „Potrivit informaţiilor listate pe diverse site-uri ce monitorizează companii bursiere, acţionariatul Euro Sun Mining este extrem de fragmentat, printre deţinătorii de acţiuni fiind fonduri de investiţii mai cunoscute sau mai obscure, precum şi diverse persoane fizice care se găsesc şi în managementul companiei.” De râsul lumii, câştigă la greu nişte şmecheraşi de ovreiaşi, dar şi nişte trădători de neam şi Ţară cuibăriţi precum puii de cuc prin cuibuşorul de nebunii numit Româniaa, numai Statul Român, adică, noi românii nu ne alegem cu nimic, ba mai mult vom avea nişte munţi beliţi de vegetaţie şi secătuiţi de bogăţiile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu ! Până nu se introduce din nou pedeapsa cu moartea, chiar şi ca-n Mexic, ăştia îşi fac de cap şi nu se liniştesc !

  9. vazand ca fiecare aare cate ceva de spus ..de ce nu as spune si eu si am sa ma refer la Gabriel nuuu injeru vestitoriu ci gabriel auras; vaz ca nime nu se intreaba cine este acest VASIKDE TIMIS SI CE GRAD O FI AVUT atunci cand stratejic o fo trimis in AUSTRALIA sa pescuiasca scoicile perlifere ..e dat dracului timis asta …australienii il asteprau pa el rumanu intreprinzatoriu..etc. de aici c red io ca ar trebui inceput …in fine ..sa ne bucursm de BOTEZU DOMNULUI ca io sigur nu aveam nici a ounce din auru din Romania …pai daca nu aveam puanson la ce ne folosea aurul..vaz ca pa iscarescovici asta nime nu l intreaba daca pa noi ne a intrebat cand a cedat dreptul de marcare…noroc ca mai sunt ziaristi naivi de aduc in discutie cestiuni…da aur.

  10. Daca cineva vrea sa vada cati prosti sunt in Romania pe metrul patrat e suficient sa citeasca aceste comentarii.

    • Simti ca nu mai ai priza la picioare? E bine ca treci la jigniri, asta iti arata disperarea, corporatistule ghebos.

    • Ai perfecta dreptate … noroc ca prostia nu doare altfel site-ul ar fi plin de urlete de durere !

  11. Sa va vad in strada pentru asta. Rezistentii ies numai la intereselor unor grupuri care manipuleaza. Nu exista grupuri pentru interesul romanilor. Asta e clar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.