„America First“ contra „Visul Chinez“

Foto Saul Loeb/Pool Photo via AP, File)

Primul an al președinției lui Donald Trump a adus o creștere a deficitului comercial cu China și Mexic, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, o evoluție îngrijorătoare pentru un președinte care a promis reducerea acestui deficit și mai multe locuri de muncă pentru americani.

Într-o conversație telefonică cu președintele chinez, Xi Jinping, ce a avut loc marți, Trump „și-a exprimat dezamăgirea că deficitul comercial al SUA a continuat să crească“ și „a arătat clar că situația nu este sustenabilă“. Casa Albă studiază o primă măsură – majorarea tarifelor pentru importul de oțel, un domeniu în care China are supraproducție. Trump are la dispoziție 90 de zile pentru a lua decizia, pe baza unei legi din 1962, în vederea protejării intereselor naționale.

Pregătiri pentru confruntare

O analiză publicată de Wall Street Journal arată că Trump pregătește mai multe majorări de taxe și limitarea importurilor din China, măsuri ce ar putea duce la prăbușirea Organizației Mondiale a Comerțului, un organism la care China a aderat în 2001, în urma unei decizii considerate o mare eroare de actuala administrație americană. Desigur, Trump are la dispoziție măsuri pentru care OMC lasă portițe deschise: împrumuturi, subsidii și legi care sa favorizeze cumpărarea produselor locale.

Ultima dată când SUA au fost implicate într-un război comercial a fost în timpul președintelui Ronald Reagan, împotriva unui aliat – Japonia. Diferența majoră este că economia niponă era mai mică decât cea americană, în timp ce acum, China depășește în unele domenii SUA. Situația este agravată de ideologizarea conflictului comercial: politica „America First“ a lui Trump își găsește contrapondere în „Visul Chinez“ al lui Xi Jinping.

SUA și aliații, primii loviți

Populația Chinei are o capacitate mult mai mare de a rezista presiunilor unui război comercial, subliniază presa americană. Apoi, analiștii se așteaptă la o ripostă atent gândită a Chinei pentru fiecare stat american în parte, chiar pentru fiecare circumscripție electorală, pentru a lovi în punctele slabe ale economiei americane, dar și în fiecare congresman care susține războiul comercial. Poate cel mai important este că, spre deosebire de Japonia anilor 1980, China deține o bună parte din datoria externă a SUA, o pârghie de presiune uriașă asupra Washingtonului. În plus, aliații asiatici ai SUA care se află pe lanțul de aprovizionare al Chinei (Coreea de Sud, Japonia, Taiwan – în cazul produselor IT) vor avea de suferit deopotrivă. Acasă, Trump se poate lovi de opoziția unor mari companii. Boeing și General Motors au profitat de dezvoltarea economică a Chinei, consideră că țara este mai deschisă în comparație cu Japonia anilor 1980, iar o dispută comerciala ar putea duce la pierderea contractelor în favoarea europenilor de la Airbus, spre exemplu.

„Războiul mă preocupă mai mult decât comerțul“

Avertismentele lui Donald Trump pot avea însă o conotație mai degrabă geostrategică decât strict economică. Trump a declarat frecvent că va renunța la măsurile comerciale în cazul în care China va impune sancțiuni mai dure în dosarul nuclear al Coreei de Nord. „China ne face mult rău în comerț, însă am fost blând cu China pentru că lucrul care este mai important pentru mine decât comerțul este războiul“, a spus Trump pentru The New York Times, în decembrie 2017. „Dacă mă ajută cu Coreea de Nord, mă pot uita altfel la comerț, cel puțin pentru o vreme.“

Discuția telefonică cu Xi Jinping arată însă că Trump este pregătit pentru primele măsuri comerciale antichineze, pentru a provoca o reacție a Beijingului în ­Coreea de Nord. Deciziile lui Trump sunt așteptate în intervalul dintre ­participarea sa la Forumul ­Economic Mondial de la Davos (23-26 ianuarie) și discursul despre Starea Uniunii, pe 30 ianuarie. În raportul pentru 2018 publicat de Forumul Economic Mondial este menționat riscul crescut al unor confruntări economice și politice între marile puteri, inclusiv conflicte militare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.