Americanii au început să scoată gaz din Marea Neagră românească

Transgaz

Compania Black Sea Oil&Gas, deținută de fondul de investiții american The Carlyle, a început să exploateze gazele naturale din perimetrul Midia concesionat în Marea Neagră românească. Informația a fost făcută public de către ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România. Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor.”, a scris marți pe Facebook Virgil Popescu.

Americanii de la Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”) au primit în 2019 aprobarea din partea Guvernului României prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale (“Agenția”) pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) din largul Mării Negre.

MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, a constat în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producție pe zăcământul Ana) și realizarea unui ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de peste 120 km. asigură transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, județul Constanța. Capacitatea de producție estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale („SNT”) operat de SNTGN Transgaz SA, la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Dacă pînă acum au fost rușii de vină (sub 10%, uneori zero)pt faptul că gazele ies dingure din pămîntul nostru, acum vor fi de vină gazele din Marea Neagră ce au costuri de exploatare…găsesc ei ceva.

  2. Macar sa apucam sa le mirosim si noi, pana nu trimite Putina bombardeaua pe platforma de foraj maritim…..[Rumburak]

  3. Domnul Cosmin,ați început să vă lăudați cu averea altora.?

  4. Ca de obicei, românii se vor alege cu praful d epe tobă (vezi ce redevențe plătesc firmele care exploatează aceste gaze)!

  5. iata inca O VESTE BUNA !

    Rog Redactia Cotidianul .ro sa puna FOTO cu TITEIUL CARE TISNESTE DIN SOL peste muncitorii petrolisti .

    vezi serialul american Dallas sau Cuibul Salamandrelor – romanesc .

  6. Păi dacă s-a întâlnit hoţul cu prostul cine-i de vină? Să vinzi ce-i al tău pe două prune şi o pară şi s-o cumperi apoi înapoi cu o mie de lei linurişa nu e oare un semn de prostie fără margini?? Ce-şi face omul cu guvernerului lui ….

  7. da sigur o sa avem GAZE,ca le exploateaza AMERICANII,in folosul LOR.Este posibil sa mai platim si aceasta activitate,de extragere a gazelor si o sa ne alegem cu PRAFUL DE PE TOBA.

  8. Să înțeleg că românii cumpără gaz românesc de la americani? Practic ați concesionat zăcămintele. După ce termină americanii cu ele noi o să privim un țărm poluat și mort. În esență, să înțeleagă toți românii: România și-a dat zăcămintele de gaz din Marea Neagră in schimbul unei chirii modice a unei platforme industriale marine aflate pe teritoriul României. O Europa întreaga râde de noi.

  9. KREXUS ,AIA NU-I PROSTIE AIA ESTE INALTA TRADARE !,IN CNDITII NORMALE INTR-O TARA GUVERNATA ,INDIVIDUL NUMIT TARICEANU AEA DEMULT CONDAMNAT LA MOARTE PRIN INPUSCARE SAU SPANZURAT!,ALA ARE UN NUME TARICEANU. L_AU CONDAMNAT PE CEUSESCU FARA NICI O DOVADA DOAR PENTRU UN RECHIZITORIU PE GENUNCHI FACUT DE UN TRADATOR NUMIT VOINEA ,A RECUNOSCUT CA I_A FACUT RECHIZITORIULLUI CEAUSESCU PE GENUNCHI DE FRICASA NU FIE INPUSCAT !,AZI PENTRU CEI CARE SUNT DOVEZI CA AU VANDUT ROMANIA TOTI SE FAC CA NU PRICEP !.O TARA CONDUSA DE TRADATORI SI COZI DE TOPOR.TEMBELUL DE POPESCU BA II TRAGE CU BARILUL DE GAZE ,IAR MAI NOU CU PRIMA MOLECULA DE GAZ !.
    POPESCULE TACI ESTI MULT PREA DOBITOC CUM DESCHIZI GURA CUM SCOTI O TAMPENIE .CE-I AIA PRIMA MOLECULA DE GAZ ??.
    SI IDIOTUL ASTA E MINISTRU !!,SI DACA AR FI DOAR EL !,SUNT PLINE MINISTERELE DE DOBITOCI ,DE TEMBELI.

  10. sa vezi ce a mai ramas din bucuria ta la prima sonda marina ”Gloria”? Pe mana cui au incaput bogatiile tarii…

  11. Mai frate cum sa nu fii in stare in sec 21 sa nu poti ca stat ,sa scoti gaze din Marea Neagra.Fereasca Dumnezeu,de asa conducatori.

  12. ”Ori gaze de sist si Rosia Montana, ori va izolam, si va paste razboiul”, spunea un politolog „american” – george friedman – in urma cu ceva timp. mare vizionar nenea asta, deja „vedea” razboiul cu rusii…. wow. zionistii astia sunt „magici”, pe bune.

  13. O mică lămurire. Gazul respectiv nu mai este românesc. Compania a concesionat perimetrele respective, au plătit taxa de concesionare , plătesc redevențe, gazul a devenit al lor. Restul e vrăjeală.

  14. Ca să scoți gaz de la 10 mii de metri îți trebuie tehnologie și…. școală. Și cum noi suntem în urma cu 50 de ani la mai toate capitolele să o lăsăm mai moale cu tractorul și inteligența românească, nu suntem cei mai deștepți ingineri din lumea asta. Nu mai vorbesc de tehnologie, degeaba cumperi avioane smechere dacă nu știi sa le pilotezi!

  15. Constituția:
    „(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.

    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

    Cine știe pe cîți ani s-au dat în chirie? Parcă, după lege, maxim 30 de ani. După lege se pot subînchiria? Dacă nu, cumpăratul chiriei de Transgaz este ilegal, șpagă curată.

  16. Măcar să-și înconjoare perimetru cu gard de sarma sa nu vina vreo mina ucrainiana care plutește in deriva precum Romania ca să nu sară în aer! Din toate comentariile pe tema războiul, cele mai „tari” sunt ale marinarilor!

  17. SCORILO DACA AI FI , DEJA URMAI GESTUL LUI DECEBAL !.
    DESPRE CE VORBESTI MAI OMULE ?,DESPRE CE TAXE VORBESTI ?,DESPRE CE REDEVENTE VORBESTI ?,RESURSELE DIN MAREA NEAGRA AU FOST FACUTE CADOU DE TRADATORUL TARICEANU !. PUNE MANA SI CITESTE ,VEZI CAT A CERUT EXON PE PERIMETRUL PE CARE SI L-A ADJUDECAT GRATIS CAND NU ERA TERMINAT PROCESUL DE LA HAGA ,A CERUT ROMGAZULUI 1 MILIARD DE $ !.
    TRADAREA E LA EA ACASA IN ROMANIA DIN CEASUL IN CARE L-AU IMPUSCAT PE CEAUSESCU.

  18. Nene Pam, nu cumva conducat aia de 120 de km este aia de dinainte de 1989? Oricum noi exploatam gaze de prin 1988, pe aceiasi conducta pe care venea si titeiul, la care apoi s-a renuntat, ramanind doar gazul! Sau daca au facut o conducta noua, cind au inceput si terminat?

  19. Poate cu găleata, căci pe facturi incă nu se cunoaște,.Sau e și asta de domeniul,.. ”curaj găină că te tai” ??

  20. @ andreesanu.Da aveti mare dreptate,dar nu numai TARCEANU,ar trebui JUDECAT si CONDAMNAT,ci majoritatea PRIM-MINISTRILOR si cu toti PRESEDINTII,care au urmat dupa CEAUSESCU,dupa LOVITURA DE STAT DIN 1989.Oare de ce a fost INTERZIZA pedeapsa cu moartea,stiau acesti TRADATORI ce vor face cu ROMANIA???Cred ca da.Eu nu zic ca CEAUSESCU nu a facut si rele,dar ce a lasat in urma este mult mai mult de cat raul pe care l-a facut.Poate a fost sfatuit rau de unii consilieri si de aceeia a luat unele masuri nepopulare.Istoria daca o sa fie SCRISA de niste patrioti,daca mai exista asa ceva,o sa recunoasca si poate o sa fie REABILITAT si sa fie condamnati TRADATORII.Asa a fost si cu maresalul ION ANTONESCU,care era adevarat patriot si a murit SARAC,dar a fost facut erou adevaratul TRADATOR MIHAI I,care din cauza lui peste 160.000 ostasi romani au fost luati prizonieri de rusi.Acum ai nostrii NEOMARXISTI,vor globalism,anarhie,asa cum vrea si acest ZELINSKI din UCRAINA.Maidanezii la maidanezi trag.

  21. @ Vali, mai usor cu pianul pe scari si cu aia 10 mii de metri! Inca mai exista , dar nu sunt in exploatare doua platforme marine de foraj facute pe vremea lui Ceausescu. In urma cu doar 30 de ani eram campioni la adncimea de foraj ( 12000 m) . Cine se scuza se acuza. Daca statul roman nu are tehnologie pentru ca a distrus fabrica de fabrici IMGB , sau altele , nu -l opreste nimeni sa o cumpere tehnologia si sa o puna in exploatare. In urma cu 30 de ani chinezii carau porcul pe bicicleta , tehnologia pe care o au nu au fabricat-o au primit-o si au utilizat-o eficient . Acum toti se vaita ca au dat chinei tehnologie si China a devenit un pericol pe piata economica. Dar, functionarimea statului esuat Roman , si nu este afirmatia mea este afirmatia presedintelui Romaniei , deci nu pot fi acuzat niciodata de blasfemie la adresa statului , e preocupata de castig rapid , delapiddare , furt , nu de investitie pe termen mediu si lung. Se pun borduri in Bucuresti cu viteza luminii. Acum 5 ani s-au pus borduri pe 30 Km de-o parte si pe alta a bulevardului Ressu si Pallady , acum le scot si pun altele. Ca sa faca bani din borduri , rapid, se pun borduri si pe campul de la CET sud . Problema bordurilor a dvenit celebra in Romania , dar nimeni nu face nimic.

  22. Ne bucuram foarte mult pentru ei.Daca se milesc de noi poate ne dau si noua,indiferent la ce pret.Noi deocamdata avem planificat sa luam de la ei gaz lichefiat adus de peste mari si tari,sau aduse pe magistrala Grecia,Bulgaria

  23. Miliarde de metri cubi și milioane de kilometri de autostrăzi … Viitorul sună bine 😉

  24. Raman in tara gazele sau pleaca pe conducta Brua?are don ministru vreun raspuns la aceasta intrebare?

  25. Mai criticilor..astia au investit un miliard de dolari,gazele nu ies singure!Vacarii cu 8 clase,”cunoscatori”,ar trebui sa afle ca forajul marin…nu este echivalentul saparii wc-ului din fundul curtii!Romgazul ar trebui sa investeasca 5 miliarde
    ,ca sa extregem din Neptun-Deep!

  26. Nu va bucurati prea tare pt.ca pana in 2026 mai este cale lunga ,sau ne bucuram la fel cu autostrazile desenate pe harta de tov. Sova , sau la fel cu Spitalele promise de PSD ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.