Plimbat 12 ore între spitale

Anchetă la Rovinari după ce un bolnav a încercat să se sinucidă

Un nou episod din povestea dramatică a sistemului medical gorjean: un bărbat de 60 de ani cu afecțiuni psihice s-a aruncat de la etajul 1 al Spitalului Rovinari, după ce a fost plimbat între două spitale, într-un interval de 12 ore. Medicul psihiatru a scris în foaia de observație că pacientul e „liniștit“ și nu reprezintă o urgență, însă peste aproximativ o oră bărbatul a sărit pe geam, încercând să se sinucidă. Acesta este internat în stare gravă la secția Terapie Intensivă în Spitalul de Urgență Târgu-Jiu.

Cazul a ajuns obiect de dosar penal la Poliție, iar conducerea unității medicale de la Rovinari a demarat o anchetă internă, după ce fiul bărbatului acuză cadrele medicale de neglijență, iar pe unul dintre medici că i-a închis tatăl cu cheia într-un salon din spital.

Constantin Ducan a ajuns vineri seară la Spitalul din Rovinari, după ce familia a solicitat ambulanța, întrucât bărbatul, cu afecțiuni psihice mai vechi, devenise extrem de agitat. Acesta tocmai ce fusese externat în acea dimineață, la cerere, din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu.

Medicul Ionuț Cocheci, cel care era de gardă în acea seară la Camera de Primiri Urgențe a spitalului din Rovinari, spune că pacientul a refuzat administrarea tratamentelor și procedurile medicale din cauza stării sale de agitație, așa că a cerut părerea medicilor de la secția de psihiatrie a SJU Târgu-Jiu. „Era în stare de agitație psihomotorie cu elemente delirante. S-a luat legătura cu psihiatria de la Tg-Jiu, iar doctorița Câmpeanu mi-a spus că, dacă nu ar fi vorba de dependența de oxigen a pacientului și necesitatea acestuia de a sta conectat la un aparat de oxigen, ar primi cazul, dar în aceste condiții este greu de internat într-un serviciu de psihiatrie. Ni s-a recomandat să i se administreze un sedativ. Am încercat să facem acest lucru, însă pacientul a refuzat cu desăvârșire orice fel de medicație, aruncând pe jos paharul cu medicamentul în două rânduri“, a declarat medicul. La miezul nopții s-a decis, împreună cu familia, ca bărbatul să fie monitorizat până dimineața în serviciul de primiri urgențe. Starea lui Constantin Ducan nu se schimbase nici la momentul când de gardă a intrat medicul Silviu Butulescu, în jurul orei 08.00 dimineața. Cei doi doctori au reevaluat cazul și au decis să încerce transferul spre psihiatrie.

Medicul Butulescu chiar a solicitat ca pacientul să fie escortat și de către un polițist până la Târgu-Jiu, având în vedere starea de agitație a acestuia, numai că asistentul de pe ambulanță a dat asigurări că se descurcă singur.

La Secția de Psihiatrie a SJU, bărbatul a fost văzut de medicul Ligia Șiuinea, care a consemnat în documentele medicale că la ora 9.50 „pacientul este liniștit, OTS, cooperant, nu prezintă fenomene productive în sfera percepțiilor psihosenzoriale. Nu reprezintă urgență psihiatrică. Se returnează la CPU Rovinari.“

Doctorul Butulescu afirmă însă că era obligatoriu ca pacientul să fie internat la Psihiatrie. „El a plecat agitat și mi s-a întors la fel de agitat. Eu am crezut-o pe cuvânt pe colega mea de la Psihiatrie, avînd consultul la foaie (foaia de observație medicală – n.n). La mine nu se fac consultații la telefon, i-am explicat colegei“, a precizat medicul Butulescu.

Revenit în spitalul de la Rovinari, Constantin Ducan a fost internat în salonul 5, situat la etajul 1 al unității medicale, iar după aproximativ o oră s-a aruncat în gol de pe fereastră.

 

Claudiu Matei

Citiţi articolul integral pe gorj-domino.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Medicii sunt asa de specializati incat avem nevoie doi medici daca ne dor picioarele. Imi amintesc de o doamna care a nascut si a suferit de o depresie posnatala, cum era sectie de gincologie, nimeni nu a intrebat-o cum simte. La Spitalul Militar oftalmologii nu stiau ce sa faca in cazul unei tensiuni de 220 si nici spitalul nu putea oferi un medic capabil sau un medicame. Au trecut niste ani asa ca si nivelul de incompetenta o fi evoluat, de aceea pacientii trebuie sa vina cu sacosa cu medicamente de acasa. In spital medicii nu pot ingriji bolnavii in ansamblu ci punctual Daca nu se pricepeau la hipertensiune arteriala cum au efectuat anestezia? Exista o singura explicatie: A avut zile. In concluzie asteptam infiintarea unei Facultati de Medicina unde sa se studieze corpul uman in integralitate nu pe bucatele, daca nu trebuie angajati samani/ghicitoare, poate va spun ei ce trebui sa faceti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.