ANEIR: Exporturile de carne, mici sincope pe termen scurt după scandalul cărnii de cal

Exporturile de carne pot suferi mici sincope pe termen scurt după scandalul cărnii de cal, dar firmele româneşti vor ieşi mai întărite după finalizarea anchetelor, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

,,Atât timp cât nu s-a dovedit că din punct de vedere fitosanitar carnea din România ar fi nesănătoasă, că românii sunt escroci, că firmele româneşti exportatoare ar putea fi catalogate ca neserioase, nu văd de ce ar exista prejudicii. Singura pierdere pentru companiile exportatoare româneşti ar fi în cazul în care unii din beneficiarii externi ar fi eliminaţi din comerţul internaţional ca urmare a verificărilor făcute cu prilejul scandalului cărnii de cal. În acest caz, s-ar pierde o serie de contracte şi va dura ceva timp până companiile ar găsi alţi parteneri pentru export”, ne-a declarat Mihai Ionescu.

Conform datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), exporturile companiilor româneşti din industria cărnii se ridică anul la 300 de milioane de euro. Din cei 41 de membrii ARC, care asigură 55% din totalul producţiei de mezeluri, 15 au acreditare pentru export pe piaţa comunitară, cu precădere în ţări precum Grecia, Cipru, Marea Britanie şi Italia.

,,Desigur, faptul că în rândul consumatorului final, din afara României, va exista o percepţie negativă asupra produselor din carne va scădea cantitate cumpărată, dar desigur, pentru o perioadă scurtă de timp. România, cred, va ieşi întărită ca imagine după finalizarea controalelor internaţionale, iar organismele de control au confirmat deja că românii sunt serioşi, iar firmele care importă de pe piaţa noastră o vor face în continuare cu încredere’, a spus Mihai Ionescu.

Scandalul cărnii de cal continuă să aducă prejudicii companiilor româneşti din industria cărnii, deşi autorităţile naţionale dar şi cele ale ţărilor membre UE au confirmat că frauda apărută în cazul etichetării cărnii de cal nu a plecat din România, Asociaţia Română a Cărnii urmând să prezinte, în câteva zile, pierderile suferite de aceste companii.

„Scandalul de fraudă în care a fost implicat pe nedrept ţara noastră aduce în continuare prejudicii abatoarelor româneşti care exportă în UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vită către Uniunea Europeană şi care deocamdată au primit semnale că trebuie să mai aştepte reluarea exporturilor, deşi România a fost scoasă din acest scandal”, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.

Acesta a precizat că ARC va prezenta în 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile româneşti din industria cărnii, în urma scandalului privind etichetarea frauduloasă a cărnii de cal drept carne de vită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.