Anonimă în numele Academiei Române

Nu  știu cîți mai mor de grija Academiei Române, în ciuda existenței sale discrete în viața publică. Ba chiar și a pierderii nu la fel de discrete de prestigiu în societate.  Unii chiar nu pot înțelege cîte o decizie, cîte o poziție, cîte o politică, mai ales  de cînd  omul lui Florian Coldea, cum îl socot unii pe  președintele Ioan Aurel Pop, a preluat conducerea între cele două zboruri săptămînale de la Cluj la București și retur.

Recent a apărut și un „Punct de vedere al Academiei Române privind valorificarea resurselor minerale  ale României”, mai ales că istoricii din Academie au girat descărcarea  arheologică de la Roșia Montană. Surpriză! Cine se aștepta  la așa ceva, la un decalog  al Academiei în materie de resurse cum a și fost numit de unii colegi.

Un punct de vedere  este ceva mai serios decît o părere, dar nu are greutatea unui comunicat sau al unui raport încheiat pe baza unei cercetări aprofundate.

Din păcate, punctul de vedere distribuit de Agerpres și preluat inclusiv de redacția noastră nu are nici o semnătură. O fi punctul de vedere al secretarului general al Academiei Române, cel preocupat de a sprijini o investiție sau o afacere, o fi rezultatul unui simpozion sau al dezbaterii unor secții reunite, numai Dumnezeu știe. Pe site-ul instituției am dat și peste alte  puncte de vedere privitoare la cercetarea academică sau la „Planul-Cadru  pentru învățămîntul gimnazial din România”. Ultimul este semi-semnat, adică asumat de  Biroul Prezidiului  Academiei Române. Nu academicianul cutare, nu secția cutare, nu institutul cutare al Academiei Române, ci Biroul Prezidiului Academiei Române. Cu alte cuvinte, această celulă coordonatoare a Academiei  Române gîndește, analizează și emite cîte un punct de vedere pe un subiect de interes, controversat sau periculos. Numai  că în acest  „Birou al prezidiului” nu sunt  reuniți experți în materie, nici chiar academicieni din domeniul vizat. ”Biroul” este compus din președinte, vicepreședinți și secretar general. Așa că în Biroul Prezidiului nu sunt cine știe ce și cîți experți în materie de  geologie sau de învățămînt  gimnazial, ca să mă refer la cel citat mai sus.

Am crezut întîi că este o scăpare  a redacției Agerpres și am  dat fuga la secția de Comunicate a  Academiei Române. Am  dat peste o secțiune cu Puncte de vedere  în care apare și cel din data de 11 aprilie  2024. Onorabila noastră instituție  este publică de la  1879 și tot semnează acte, documente, cercetări, rapoarte și cîte altele. Dar anonime, din cîte știu eu, n-a dat. „Afacerea” cu  punctele de vedere este mai nouă. Adevărul este că studiile, documentarele, monografiile, dosarele sunt mai grele. Conțin munca unor academicieni și a unor cercetători. Punctul de vedere este ca un articol pe un subiect, ca o însemnare mai serioasă. El nu pică  din cosmos și nici nu reprezintă rezultatul unei cercetări colective. Este ceva mai ușor, ca o părere a unui ins sau a cîtorva din Academie, cercetători sau chiar academicieni. Punctul de vedere este ceva în genul „zicem și noi”. Dacă interesează  și folosește, foarte bine. Dacă nu, sănătate. Să nu zică poporul că n-am zis nimic!

Chiar Academia Română precizează la deschiderea  secțiunii  „Puncte de vedere”:

Poziția oficială a Academiei Române în legătură cu un eveniment sau o situație poate fi exprimată, legal și statutar, numai de către Adunarea Generală, Președintele Academiei Române sau de către membrii Biroului Prezidiului Academiei Române.

Orice alte puncte de vedere sau opinii ale altor persoane, exprimate în spațiul public, sunt doar păreri personale și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Academiei Române. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței acestor opinii revine persoanelor în cauză.

Greu de  spus cui aparține  acest „Punct de vedere al Academiei Române privind valorificarea resurselor minerale ale României”. Vine de la  Biroul Prezidiului Academiei Române, este un  raport sau un document  asumat de  Adunarea Generală? Cu siguranță nu aparține președintelui  Ioan Aurel Pop, pentru că el este un istoric orientat mai mult pe  promovarea și  pe propaganda istoriei  românești. Președintele  Academiei este total străin de evaluarea economică a resurselor. Și geologia, și economia îi sunt străine. Și, atunci, cui aparține acest Punct de vedere? Este al Academiei Române, dar n-are autor? Sau a fost scris de o persoană și a fost asumat (prin ce procedură) de instituție? O fi subiectul de interes național, dar s-au temut? Sau Academia Română își face o problemă legată pe direcția pe care evoluează economia românească și vrea să ne avertizeze?

Dacă am afla cum s-a născut acest „Punct de vedere” și cine a lucrat la redactarea lui, am putea înțelege mai multe privitor la interesele în joc și la direcția din care bate vîntul.

Pentru că nu vreau ca bogăția de idei din acest „Punct de vedere” să rămînă necunoscută, îl reproduc mai jos. Cei interesați îl pot citi integral. Cei nepreocupați de problemă pot socoti că  editorialul de față  (punctul meu de vedere) s-a încheiat aici.

Academia Română, luând în considerare principiile de dezvoltare socio-economică durabilă a ţării noastre, precum şi dificultăţile majore prin care a trecut Statul Român în cazul proiectului Roşia Montană, consideră necesar să facă următoarele precizări:

1. Academia Română constată că, în conformitate cu informaţiile geologice existente, România deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite în teritoriu, atât pe uscat, cât şi în sectorul marin.

2. Resursele minerale şi energetice ale subsolului reprezintă un patrimoniu naţional care trebuie să fie valorificat într-un mod sustenabil, deoarece el este baza dezvoltării socio-economice a ţării. În evaluarea potenţialului naţional de resurse minerale, este necesar să fie luate în consideraţie şi resursele secundare (halde şi steril din iazurile de decantare care mai conţin cantităţi uneori apreciabile de elemente utile), acestea urmând a fi reintroduse în circuitul economic. Faptul acesta va contribui la creşterea gradului de securitate şi sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esenţiale în sectoare industriale cheie pentru economia naţională şi europeană.

3. Valorificarea resurselor minerale presupune reactivarea industriei extractive şi de prelucrare (preparare, concentrare, metalurgie).

4. Este imperativ necesar ca valorificarea resurselor minerale să se facă într-un mod sustenabil, fără utilizarea unor proceduri tehnologice şi a unor substanţe cu grad ridicat de toxicitate (ex. cianuri de sodiu), care ar periclita situaţia mediului, a comunităţilor umane, a vestigiilor arheologice şi istorice şi a peisajului natural din zona exploatărilor.

5. Este necesar să se pună în practică un Program naţional de cercetare-explorare geologică pentru evidenţierea unor noi resurse/rezerve de substanţe minerale utile, pentru permanenta reevaluare şi gestionare durabilă a acestor resurse. Academia Română propune să fie înfiinţat un Serviciu Geologic Naţional, care să coordoneze toate activităţile specifice de cercetare-explorare geologică şi să asigure aplicarea Programului geologic naţional, în acord cu obiectivele europene ale tranziţiei energetice.

6. Pentru un management eficient al resurselor minerale şi energetice ale ţării, se impune crearea unui cadru legislativ cu scopul identificării potenţialului de resurse naturale ale României în interesul dezvoltării durabile a ţării. De asemenea, ar trebui să se actualizeze şi completeze cadrul legislativ existent (Legea minelor, Legea petrolului şi Legea mediului) şi să se asigure armonizarea continuă a cadrului legislativ naţional cu legislaţia UE şi ONU în domeniu (United Nations Resource Management System: Principles and Requirements, septembrie 2022).

7. În cazul în care, pentru valorificarea anumitor resuse minerale, va fi necesar să se apeleze la firme din străinătate, acordurile de asociere/cooperare sau concesionare să prevadă cote de beneficii pentru Statul Român considerabil mai mari decât cele care au fost acceptate pentru proiectul Roşia Montană (eventual cu aplicarea principiilor de production sharing agreement – „acord de împărţire a producţiei”).

8. La terminarea lucrărilor şi închiderea exploatărilor, să existe asigurări reale că se va proceda în perioada imediat următoare la refacerea completă a mediului şi a condiţiilor ecologice optime din zonele afectate de exploatare.

9. În siturile UNESCO sau strict protejate de pe teritoriul ţării să nu se accepte deschiderea lucrărilor de explorare-exploatare sau concesionarea zonelor respectiv pentru astfel de lucrări.

10. Academia Română dispune, prin membrii săi şi prin institutele sale de specialitate din Bucureşti şi din ţară, de cea mai înaltă reţea de expertiză în sectorul valorificării resurselor minerale şi este gata să ofere oricând autorităţilor Statului Român consultanţa necesară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

31 de Comentarii

  1. Academia Romana a primit ordin de la guvern sa arate cat de bogati suntem in minereuri rare. O porcarie pt a mentine licenta de exploatare la Rosia Montana. Sa arate Academia Romana cate zone miniere au fost cu adevarat refacute ca mediu si reecologizate. Nici una!! Toate doar in conservare. Sa isi miste fundurile academicienii la Rosia Poieni care arata vai de lume!!!

  2. Maestre iubit și drag nouă, nu vouă troli mărunți psd & pnl! Propunerea de Academician secția limba romana trebuie ocupat de dl general cu 4 stele Ionel Ciucă! Poate dânsul mai adaugă cuvinte în DEX, exemple: bbrrrrabrrr, hmmmmm, auaiiii! La secția Istorie se bat Frații Muraru cu Căcărău din Tulcea, exemple: România nu are Istorie, țară cheală de evenimente, important este că trebuie studiat holocaustul în școli, grădinițe, facultăți, locuri publice, brutarii, uzine, mine, maternități! La secția Matematică se bate ospătarul cu ștergar jegos pe antebraț cu 8 clase la 24 de ani! Cum a reușit ca să facă in 2 ani liceul, facultatea, studii postuniversitare? Cum i-a reușit adunarea și înmulțirea? Noul Euler, noul Heron din Alexandria? La secția Boologie concurează dl Falca, nu știi dacă e bărbat sau femeie, nu știi dacă are 67 de ani sau 12 ani! Mistere peste Mistere! Nu Misterele Parisului, ci ale noastre, bastinase!

  3. Mai ramane sa intre si „cercetatorii britanici” in academia romana. Ma scuzati da’ n-am de ce s-o scriu cu majuscule.

  4. Academia a devenit o popota (civila?) unde executa ordine multi baieti cu pedigri cu totul altul decat cel academic. Interesant este ca multora le este familiara limba maghiara din copilarie.

  5. Cu academicieni ca Mugur Isarescu si Daniel Daianu economia Romaniei a inflorit.
    🤮🤮🤮🤮🤮
    Academicieni de toata voma, pozitii publice de toata voma!
    Ura!
    🤮🤮🤮🤮🤮

  6. Resurse stim, am invatat cu totii la scoala ! Problema – reala!- este cate/care dintre ele se pot exploata in mod profitabil ? Ca , stim, si exploatarea carbunelui din Valea Jiului, si a cuprului de la Baia Mare si chiar si a…aurului de la Rosia Montana – si nu numsi – produceau …pierderi ! Si-atunci ? Au descoperit academicienii nostri metodele prin care aceste resurse pot fi exploatate cu profit ?

  7. Pare a fi un text primit cu posta secreta pentru a fi distribuit sub egida academiei. Daca-i asa atunci comenduirea academiei poate fi banuita de recidiva nefiind probabil la prima actiune de acest fel. Nu pare a servi interesele guvernului ci pe ale baietilor destepti travestiti in noii oameni de afaceri adica acei autori ai tuturor ingineriilor postdecembriste paguboase pentru tara si pentru romani. Se vorbeste (pct 7) de apelarea la firme straine deci in consecinta si de firme romanesti dar deloc despre regii sau companii ale statului care sa exploateze aceste rezerve categoric strategice intr-o uniune europeana flamanda in care se pare ca doar Romania mai beneficiaza de daruri de la Dumnezeu. Daca or mai exista cativa academicieni integri si patrioti ar trebui sa protesteze public pentru ca sunt si ei bagati intr-o astfel de treaba puturoasa.

  8. Trotinetistule, ai picat ca fraieru’ pe fenta daca poti crede ca unii ca Manole sau Daianu pot scrie astfel de compuneri in zece puncte de un nivel mediocru inspaimantator. Pare a fi compus de niste baieti (doctori bineinteles) de pe celebra tarla cu ceapa. Oricum nu este ‘opera’ nici macar a unor oameni de servici din academie. Oare nea Aurica a stiut?

  9. Nu e permis ca un comunicat al AR (fie el și anonim) să conțină greșeli ce denotă amatorism. Nu există „cianuri de sodiu”. Cianura de sodiu este una singură, anume substanța chimică având formula NaCN. Halal academicieni!

  10. Alt tantalau care crede ca elaborarea ‘comunicatului’ are vreo tangenta cu academia oricat ar fi aceasta de compromisa. Zici bine insa ca fiind un ‘comunicat’ academia doar l-a comunicat celor in masura sa-l aplice.

  11. Sunt pline universitatile occidentale de academicieni romani. De ce Academia Romana nu este formata din cei mai buni dintre cei mai buni? De ce Academia Romana nu condamna impostura in societatea romaneasca imputita de miile de diplome de doctorat acordate unor patru-clase? De ce Academia Romana nu se sesizeaza de calitatea indoielnica a invatamantului universitar romanesc unde predau fosti activisti de partid cu liceul facut la seral sau unde numarul de personal academic pe cap de student este dublu fata de universitatile europeene? Sunt scosi absolventi de universitati pe banda, indivizi care nu sunt capabili de nimic si care traiesc cu inconstienta prostului cu diploma, unii ajungand chiar criminali prin spitale….Academia Romana s-a auto-anulat datorita haosului si decaderii din universitati, chiar si in universitatile cu traditie. Nu mai sunt academicieni, ci doar niste maimute care fac jocul puterii incurajand decadenta si impostura.

  12. 7.”acordurile de asociere/cooperare sau concesionare să prevadă cote de beneficii pentru Statul Român considerabil mai mari decât cele care au fost acceptate pentru proiectul Roşia Montană (eventual cu aplicarea principiilor de production sharing agreement – „acord de împărţire a producţiei””
    Felicitari!
    ar fi extraordinar ca Romania sa aiba un militnat in acest sens prin Academia Romana!
    Simbol al spiritualitatii,forum al consacrarii,spatiu al cercetarii fundamentale prestigioasa Academia Romana sa isi aroge spiritualitatea,consacrarea si cercetarea ,(re)inviind acum si aici pentru PATRIA ROMANIA !

  13. cu vice prezident, care conduc de facto Academia, tovarasul Dumitrache, de profesie secretar de partid la ce sa te astepti. A aprpos, in ce consta opera academicianului Dumitrache ? Cati politruci ca el or fi academicieni !!! O mai numeam pe coana Leana academiciana fara opera. Ce produc liota de institute ale academiei ? Il tot vad pe unul Dutzu, care este rectorul universitatii ecologice (ce o fi insemnand) si, in acelasi timp, directorul Institutului de cercetari juridice al Academiei si, mai mereu, mare specialist in global warming. asa or fi toti ?

  14. Eheeee , era odata o cademiciana , dr-doc de renume mundial , oare citi dintre ai ei coledzi mai sint inca ?

  15. cand dispar acoperti ca manole, daianu, mircea , andruch, etc. din randul cu acad dr ing???cand a fost ultima data, presedintele sectei de st economice și juridice!!!!!!!!!!in ACADEMIE???

  16. Academia e pe linie moartă,fără nici o zvâcnire de vreun fel.Se mulțumesc cu sinecura și nimic mai mult,a ajuns un fel de club al elefaților,iar când în frunte ai pe unii impuși de ochiul și timpanul,comentariile sunt de prisos.Onorabilii din academie vor fi foarte surprinși ca România dispare și ei nu știu !

  17. Pentru valorificarea resurselor minerale, in sens larg, Academia Romana ar fi normal sa emita puncte de vedere, recomandari argumentate. Punctual, ar trebui sa aiba drept de vot cel putin consultativ. La adapostul doar a punctelor de vedere, se fuge de asumarea unor probleme extrem de sensibile, dar importante. Oricum, in final decizia este politica. Cand vor avea pe masa argumente conferite de cei mai abilitati specialisti, politrucii vor analiza de 10 ori, nu pe genunchi.

  18. Academia Romana e o rusine a Romaniei. Nu stim nimic din ce fac academicienii sau ce nu fac. Nu-i intreaba nimeni de ce iau banii. E bun proverbul ala ca unde este prea multa minte e si multa prostie.

  19. Expunere de motive – George Topârceanu

    Pentru ce n-am concurat niciodata la premiile Academiei.

    Întâi, fiindcă mi-a fost lene..
    Al doilea, nu-s modernist
    Sentimental ca Demostene
    Şi nici ca Blaga – futurist..

    Al treilea, mi-e imposibil:
    Eu dezaprob şi versul şchiop
    Şi orice premiu divizibil..
    Al patrulea – sunt mizantrop.

    Al cincilea, din fudulie..
    Al şaselea, fiindcă n-am
    Încredere-n Academie
    Şi nici la cine s-o reclam..

    Al şaptelea, – mi-a fost ruşine..
    Al optulea, n-aveam nici eu
    Părere bună despre mine..
    Al nouălea, îmi vine greu.
    Să mă prezint cu opu-n mână

    Pe la iluştrii mei confraţi
    Din Academia Română,
    Să zic: „E bun – mi-l premiaţi?.. „.

    Al zecelea, nu pot admite
    Să fiu învins la handicap –
    Şi când m-ar scoate din sărite
    Le-aş da, pardon, cu opu-n cap!.

    Al unsprezecelea, – valuta
    Reduce-o parte din talent.
    Când mia face azi cât suta,
    Ori dai un spor echivalent,.

    Ori tragi oblonul la fereastră..
    Şi-al doisprezecelea – nu pot,
    Fiindcă printre dumneavoastră
    E unul cârn şi idiot..

  20. Avram Iancu (20 decembrie 1850)

    Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocmai acuma cu întristare văd, că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea; un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voiesc dar şi hotărât dispun, că după moartea mea, toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii, pentru ajutor la înfiinţarea unei academii de drepturi; tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele.

  21. nau intrat inca rusii paste voi sa va bombardeze, ce se mai asteapta??

    ca tat asa ati sarit in minciuna, ca CO2 e daunator vietii, capitalismu e bun (vezi luxul din China), ca UE si NATO e ceva extreem de bun, si ca daia ati ajuns slugoii europei, unde vi se spune roma, fara drepturi, ca la voi nu se baga drepturi de la nastere.

    voi va vaccinati copiii dela nastere sa fie skilozi, ca nau voie sa se ridice la nivelul vostru de tatari magraoni de teleorman, darar ciuma paste voi si neamu vostru de excremente subhumane ce putreziti pacolo

  22. Alea erau bune daca aveam o experienta cosmica la rachete sau sateliti sau daca faceam rachete militare de mare precizie sau macar faceam din Ro o tara a chipurilor. Asa ce sa faci cu metale rare?
    Tigai? 🍳

  23. Cu ”valorile” academice. Cand gasesti un functionar de peste 25-30 de ani la Camera deputatilor care are trecut indemnizatie de Membrul de Onoare al Academiei, un nimeni fara activitate stiintifica doar de partid, iar un cercetator dupa 44 de ani este ignorat pt ca n-are speze poitice, asa cum domnul Zaman a ramas doar membru corespondent, iar altul de ”partid” a fost numit direct academicean, un mucea. Si inainte de ’89 seful din productie ajutat sa-si faca teza de doctorat ”sare” CP II fara nici o experienta si chiar membru corespondent al Academiei(din sef de ferma, devenit director), iar cercetatorii cu zeci de ani vechime au asteptat ”noua” era ca sa poata trece la CP II si CP I si nu s-a obosit nici Tabara academicianul de Partid sa li se respecte munca. Cati academiceni sunt reali si cati adunati de PCR sau de noile partide? Valorile sunt deparete de luminile si beneficiile materiale. Intelectualii adevarati nu-i intalniti in Academie pt ca sunt intelectuali cu viziune si cultura. Un alt exemplu pierdut in uitare domnul Petre Papacostea, nici domnia sa n-a fost onorat precum functionarul din Parlament pupila PNTCD-ului sau PD-ului nu mai stiu cine la promovat din comunist in capitalist ”smecher”. Vreti nu vreti, dar in RSR functiile de conducere erau dupa o escala la Stefan Gheorghiu. Emil Comstantinescu din decan si sef biro de partid a fost ales ca mare capitalist. Asa pt toti cei care inca n-ati inteles ca in ultimii 34 de ani sinceri au fost cei din PSD, nu s-au lepadat de trecut ca ”academicenii” si oamenii de dreapta. Rares Bogdan din fiu de director comunist azi numara ”banutii”, sigur ca-i miroase rau epoca in care n-a dus lipsa de nimic, avea taticu de la ferma partidului sau de la ”tara”…stiu ce inseamna sa stai la coada de la 5 ani varsat la care am inceput si lectiile de pian. Prefer un PSD-ist unui parvenit.

  24. Academia intre ipoteza si adevar.

    Academia de Politie?

    Mihai Eminescu
    Aşa precum demult se ştie,
    Muri sărac, bolnav, uitat,
    Iar cei ce doar l-au defăimat
    Fac burtă la… Academie!

    Mircea Micle, 5 decembrie 2009

    In 1850, avocatul transilvanean Avramu Iancu avea atata incredere intr-o „academie de drepturi”!

  25. @ Dacă sunteți de acord că opiniile Academiei Române ar trebui confiramte de domnul academician Mugur Isărescu, care are atribuții cu banii, în România, ?

  26. Mă, adunătura asta patriotică nu poate scoate un manual pentru elevi de clase elementare..Academicianul șef, fost rector la cluj,, era cel mai dobitoc din clădire,. dar era rectoru.. A devenit șef la cacademie evident din motive politice, nu din competență..Deci.. cam ce sperai ??

  27. Dincolo de lista celo 10 platitudini, bune pentru un referat copypaste de clasa a V-a, se intrezareste milogeala clasica: „dati si voi niste parai pentru expertize, puncte de vedere si studii de fazabilitate, sa mananace si gura noastra ceva” (in afara de …).

  28. ”Academia Română, luând în considerare principiile de dezvoltare socio-economică durabilă a ţării noastre, precum şi dificultăţile majore prin care a trecut Statul Român în cazul proiectului Roşia Montană, consideră necesar să facă următoarele precizări:….”
    Să înțeleg că dacă ar fi fost semnat de una din cele amintite mai sus, „Adunarea Generală, Președintele Academiei Române sau de către membrii Biroului Prezidiului Academiei Române.” n-ar fi fost nici o problemă?
    De fapt nici așa nu înțeleg care-i problema, sau mă Rog, „kakaia” , ca să fiu în ton cu una dintre cele mai spurcate limbi în ultimul timp, că pe cea mai cea, n-o știu 😉 . Ce anume din cele subliniate în acest p.d.v. al ACADEMIEI nu corespunde cerințelor noastre ?
    Poate că :
    „ 3. Valorificarea resurselor minerale presupune reactivarea industriei extractive şi de prelucrare (preparare, concentrare, metalurgie).”
    ar putea să intre în contradicție cu directivele ViniGretei, dar în rest , ce nu corespunde din acest Apel la
    „…să se prevadă cote de beneficii pentru Statul Român considerabil mai mari decât cele care au fost acceptate pentru proiectul Roşia Montană (eventual cu aplicarea principiilor de production sharing agreement – „acord de împărţire a producţiei”).
    Cât despre protejarea mediului , noi vorbim, care tăiem pădurile pe capete , în timp ce cele vinovate de asta nu răspund în nici un fel ? 😎

  29. Adevărul gol , goluț este ca Academia României care era o fală a neamului în perioada interbelică , reprezentând cu cinste , ca în toată Europa Occidentală , intelighenția , a ajuns de 78 de ani o ,,trăsură “ în care se înghesuie docți și sub mediocrii în concertul dezolant al existenței a două academii . Este o invenție comunistă de după 1989 . Dacă prima Academie mai rezonează puțin cu românii deosebiți , care nu au plecat afară , a doua academie este o rușine națională . Toți ,,doctorii” în științe contrafăcuți cu titluri false , hălăduiesc după modelul celor cu pensii speciale, intr- o veselie în frunte cu ,,Ambramburica” & Company. Câtă nerușinare în calimera neocomunistă rusesca exportată în România . Există partide rusești , Aur și Ciociolina, care ies în stradă și atacă subiecte care interesează pe români cerând ,,dreptate” . Iar dreptatea o ,,administrează “ cei cu pensii speciale. Bravo România , ce ai ajuns . Și asta nu e nimic. Nouă înțelegere SUA și UE cu asiaticii ruși se pare ca prevede intervenția rușilor în treburile interne ale țării . În contrasens cu cea mai mare bază militară NATO- americană care se construiește cu zor în România , contribuind la securitatea SUA. Exact frate ca în Panama , Mexic și toată America Latină. Dar în final decât cazacioc rusesc mai bine blues american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.