Anul 2017 în lume

Tradiţionalele retrospective de sfârşit de an nu puteau ocoli, evident, şi marile evenimente internaţionale, mai ales că, în 2017, acestea nu au lipsit. În ce o priveşte, Antoinette Chalaby-Mouala, de la agenţia France Presse, a reţinut 12 subiecte, ea apreciindu-le ca momente-cheie care au marcat acest an. În ce mă priveşte, am adăugat: guvernul de extremă dreapta din Austria, cu cel mai tânăr premier din lume. De asemenea, aş mai aminti dificultăţile de a forma un nou cabinet în Germania; congresul comuniştilor chinezi, în care Xi Jinping şi-a întărit poziţia; cele mai sângeroasele atentate din Somalia şi Egipt şi gravele atacuri armate din SUA.

ANUL TRUMP

La 20 ianuarie, miliardarul republican Donald Trump, 70 de ani, devine al 45-lea preşedinte al SUA, el având ca slogan „America înainte de toate!“. Imediat, încep acuzaţiile de coluziune cu Rusia în obţinerea postului de şef al Casei Albe, care se vor amplifica pe zi ce trece. Prin mesaje pe Twitter, el vrea să pună în umbră bilanţul predecesorului său democrat Barack Obama, părăsind sau ameninţând că va abandona mai multe tratate internaţionale (liberul-schimb, climatul, imigraţia, sănătatea, UNESCO). La 6 decembrie, el provoacă o nouă ruptură, anunţând că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, ştire ce a provocat o undă de şoc în toată lumea.

DEBUTUL BREXITULUI

La 29 martie, după nouă luni de la referendumul care a divizat ţara, Londra lansează procedura de ieşire din UE. În speranţa că-şi va întări poziţia, premierul conservator Theresa May convoacă alegeri anticipate, dar majoritatea sa iese slăbită. După luni de discuţii intense, la 8 decembrie, Bruxelles-ul şi Londra cad de acord asupra modalităţilor „divorţului“ lor, deschizând calea tratativelor comerciale.

SEISM POLITIC ÎN FRANŢA

La 7 mai, eurocentristul Emmanuel Macron, 39 de ani, câştigă detaşat scrutinul prezidenţial în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen. Ca lider al mişcării sale politice „În marş!“, creată cu un an înainte, el a alungat pentru prima oară de la Elysee cele două mari formaţiuni politice: Partidul Socialist şi, respectiv, republicanii.

ORIENTUL MIJLOCIU, ÎN FIERBERE

La 5 iunie, Riadul şi aliaţii săi rup relaţiile cu Qatarul, acuzându-l că susţine grupurile islamiste radicale şi că este prea apropiat de Iranul şiit, marele rival regional al Arabiei Saudite sunnite. În noiembrie, demisia (retrasă ulterior) premierului Libanului Saad Hariri, care, de la Riad, acuză Iranul de ingerinţe, sporeşte tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran. Riadul susţine că Teheranul este în spatele rebeliunii etniei Huti din Yemen, dar Iranul dezminte totul.

Nicolas Maduro

VENEZUELA, NAUFRAGIUL ECONOMIC

La 30 iulie este aleasă o Adunare Constituantă, dotată cu puteri nelimitate, dar care este boicotată de opoziţie. Ea o revocă pe procurora generală Luisa Ortega, adversară crâncenă a preşedintelui Nicolas Maduro, apoi îşi arogă puterile Parlamentului. Ruinată de scăderea cursului petrolului, ţara a intrat în incapacitate parţială de plată.

PHENIAN: ESCALADA

La 3 septembrie, Coreea de Nord, care şi-a înmulţit tirurile cu rachete, face al şaselea test nuclear, cel mai puternic dintre de cele de până acum. La finele lunii noiembrie, liderul Kim Jong-un declară că ţara sa a devenit stat nuclear, după ce a testat cu succes un nou tip de rachetă capabilă să atingă orice punct din SUA. Donald Trump reacţionează şi ameninţă cu „distrugerea totală“ a Coreei de Nord în cazul unui atac.

ROHINGYAS: „EPURARE ETNICĂ“

După mai multe atacuri asupra unor posturi birmaneze de poliţie, la sfârşitul lunii august, armata ripostează prin raiduri asupra unor sate locuite de minoritatea rohingyas. Peste 640.000 de membri ai acestei minorităţi musulmane din Birmania fug în Bangladesh. ONU denunţă o „epurare etnică“, iar Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului evocă „elemente de genocid“.

CATALONIA, SUB TUTELĂ

Referendumul privind independenţa Cataloniei, organizat în pofida înterdicţiei spaniole, are loc la 1 octombrie. Pe 27, parlamentul catalan proclamă în mod unilateral independenţa. Madridul plasează regiunea sub tutelă, destituind guvernul regional, dizolvând parlamentul catalan şi convocând noi alegeri regionale. Preşedintele catalan destituit, Carlos Puigdemont, se refugiază la Bruxelles, pentru a scăpa de urmărirea în justiţie.

SCANDALUI WEISTEIN ŞI UNDA LUI DE ŞOC

La 5 octombrie, atotputernicul producător de filme de la Hollywood Harvey Weinstein este acuzat de hărţuire sexuală de mai multe actriţe. În nebunia provocată de scandal, acuzaţiile de agresiuni sexuale, hărţuiri şi violuri se înmulţesc în numeroase ţări ale lumii, atingând lumea filmului, mass-media şi cercurile politice.

STATUL ISLAMIC, ÎNFRÂNT, DAR NU ERADICAT

În Irak, la 9 decembrie, se anunţă victoria asupra grupului Statul Islamic, dar, potrivit experţilor militari, gruparea jihadistă constituie încă o ameninţare asupra ţării. În Siria, deşi SI a pierdut mare parte a teritoriului cucerit, gruparea a revenit la începutul lunii decembrie în provincia Idleb (din nord-vest). În 2017, în afara acestor două ţări, alte numeroase state, din Egipt până în Marea Britanie, au fost lovite din nou de atentate sângeroase comise de jihadişti din SI.

CLIMATUL – SEMNALE ALARMANTE

La doi ani după semnarea Acordului de la Paris pentru a lupta împotriva încălzirii planetei, în 2017, marcat prin anunţul de la 1 iunie privind retragerea SUA din acest tratat, s-a consemnat în cele patru zări ale lumii o serie de catastrofe climatice (uragane, incendii, seisme), iar următorii trei ani vor cunoaşte cele mai calde perioade cunoscute vreodată.

AUSTRIA ŞI PREMIERELE EI

Dacă alegerile prezidenţiale au fost repetate şi, până la urmă, candidatul extremei dreapta, Norbert Hofer, nu le-a câştigat, nu la fel s-au petrecut lucrurile cu cele legislative, în urma cărora partidul de extremă dreapta FPÖ, condus de Heinz-Christian Strache, a făcut alianţă guvernamentală cu partidul lui Sebastien Kurz, în care deţine „ministere-cheie“: Apărare, Interne, Afaceri Externe. Totodată, liderul său este vicecancelar şi aşa se face că, alături de cel mai tânăr cancelar al lumii, amintitul Kurz, Austria vine şi cu aceste premiere absolute în cadrul UE, fapt foarte important, dacă amintim că va asigura preşedinţia paneuropeană în al doilea semestru din 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 678 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Anul stirilor despre dictaturile socialiste si corporatiste. Anul in care coruptii isi consolideaza mult dorita putere. Anul aparatiei bufonului planetar. Anul in care omenirea a stat cu mina intinsa spre privilegiati nespalati si puturosi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.