Anunțul lui Isărescu: scade inflația

inflatia
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declara că prognoza băncii cenrale este că în următoarele luni inflatia își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%. În luna septembrie, rata anuală a inflației s-a situat puțin peste 5%. „Acestea sunt datele noastre, cu riscurile necesare. Sunt riscuri legate de prețurile pe care nu le controlăm. Inflația pe care o putem influenta a coborât, este undeva la 2,7% (CORE 2 ajustat n.r.), sensibil în apropierea ratei noastre de dobândă monetară și sub dobânzile din piața monetară. Tendința va continua și anul următor, de scădere mai atenuată”, a spus Isărescu.
Rata anuală a inflației indicelui prețurilor de consum (IPC) a coborât la 5,03 la sută în luna septembrie 2018, de la 5,06 la sută în luna august, situându-se ușor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor. În schimb, celelalte componente ale coșului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale. Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă, până la circa 2,7 la sută în luna septembrie, de la 2,85 la sută în luna august. Descreşterea a fost determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare.
Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației au ca principale surse, în optica BNR, evoluția preţurilor combustibililor pe plan mondial, a prețurilor administrate (gaze şi energie electrică), a prețurilor produselor alimentare și a celor din tutun, precum și condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale și de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale în contextul tendințelor protecționiste și al incertitudinilor legate de Brexit, precum și conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Hm, va sa zica inflatia nu e chiar asa de gigantica, dragilor. Si vaicareala rromineasca despre cum ne-a amputat ea pensiile si lefurile crescute 25% si ne-a impins in saracie si foame nu e chiar asa de cinstita. Abia astept sa-i aud pe plangaretii de azi sub guvernarea viitoare. Atunci o sa se ia cu mainile de cap. O sa le arate Saptecase administrare nemteasca. Ca la Hermannstadt.

  2. La BNR inflația crește vara , cu temperatura de afară, și scade iarna ?

  3. Remarcați și fapul că în perioada guvernării Victor Ponta a fost și recesiuni, anterior inflația necăzând semnificativ ?
    Ați zice că guvernatorul BNR încearcă să potrivească inflația cu temperaturile vremii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.