Apocalipsa din 6 iunie

Generals Eisenhower and Montgomery (Supreme Commander of the Allied Expeditionary Forces and Commander-in-Chief of the British Armies respectively) observe the manoeuvres leading up to the invasion of Normandy.

History Channel va difuza cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la debarcarea în Normandia un documentar special „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia”, în ziua de 6 iunie, de la ora 21.00.

Cele două episoade ale documentarului însumează peste 300 de ore de arhivă, dintre care unele rare sau nepublicate, toate colorate şi prelucrate pentru a reda punctele cheie ale acestui momentul istoric la cea mai înaltă calitate.

În zorii zilei de 6 iunie, mii de nave au lansat un asalt asupra coastei Normandiei pentru cea mai mare operaţiune amfibie din istorie. Două luni mai târziu, Prima Armată Franceză a debarcat în Provence pentru a-i lua pe germanii învinşi într-o mişcare de cleşte.

Episodul 1 – Marea provocare

Primăvara anului 1944: La cartierul său general din sudul Angliei, generalul Dwight Eisenhower supraveghează pregătirile pentru cea mai colosală operaţiune amfibie din istorie. Profitând de breşele din spectaculosul „Zid al Atlanticului” ridicat la cererea lui Hitler, Aliaţii speră să doboare în cele din urmă Reich-ul. Asaltul este pregătit cu atât mai meticulos, după eşecul primei încercări de raid asupra oraşului Dieppe din 1942. În plus faţă de pregătirea riguroasă, este crucial ca expediţia să fie ţinută secretă: ingeniozitate colosală şi resurse sunt desfăşurate pentru a induce în eroare inamicul prin manevre diversioniste. Sute de mii de soldaţi americani, britanici, canadieni şi francezi sunt transportaţi discret la porturile de plecare, în timp ce pe pământ francez Rezistenţa pregăteşte terenul. Pe 4 iunie, tocmai când totul este pregătit pentru Ziua Z, un eşec îl forţează pe Eisenhower să scurteze lansarea operaţiunii: vremea rea provoacă amânarea operaţiunii… Va strica ploaia planurile Aliaţilor?

Episodul 2 – Marele Asalt
6 iunie 1944: O echipă de meteorologi britanici observă o acalmie providenţială a vremii, iar generalul Eisenhower dă în sfârşit undă verde celei mai mari operaţiuni de aterizare din toate timpurile. Pe coasta Normandiei, santinele germane privesc cu uimire cum se apropie armada aliată: liderul lor senin, Rommel, este în permisie. Cele cinci plaje de aterizare – Utah, Omaha, Gold, Juno şi Sword – sunt asaltate succesiv în zori. În ciuda efectului surpriză şi a puterii de foc desfăşurate, determinarea răspunsului german provoacă pierderi grele aliaţilor. Pe plaja Omaha, americanii plătesc cel mai mare preţ: 90% dintre primii soldaţi care aterizează îşi pierd viaţa în câteva minute. La sfârşitul unei zile de turbulenţe, primul obiectiv este atins, iar linia de coastă este în mâinile Aliaţilor. La două luni după Ziua Z, Armata 1 franceză, susţinută de americani, ajunge în Provenţa pentru a-i încercui pe germani şi pentru a se conecta cu trupele care vin din Normandia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Eisenhower si Montgomery…?! Fara Stalin si Armata Rosie erau morti din fasa…?! Acum Perfidul Albion, ticalos/pervers si criminal vrea sa distruga Rusia slava crestin ortodoxa.

  2. Nici până astăzi n-au fost publicate discuțiile lui Ciurcill cu Robert Hess unde ei discutau despre o debarcare. Pînă la urmă Hess a fost pus în ștreang căci dorea să dezvăluie niște detalii interesante..

  3. Daca nu ar fi fost armata Rusiei ,nu ar fi putut face nimic,la fel cum nici acum nu vor face nimic inpotriva Rusiei.Pacat de toti care mor din cauza unor incapatinati care nu gindesc si nu vad realitatea .Rusia nu va fi niciodata ingenuncheata de occidentali ,indiferent cite tumbe fac ei.

  4. Hop 80 de ani de cand amerlocii au pus piciorul in Europa. Iar acum se vor pregati in curand de retragere cu coada Satanei intre picioare. Slava Z.

  5. Popoarele Europei ar trebui sa se intrebe daca este vreodata posibil ca o ocupatie militara straina sa aduca vreo „eliberare”.

  6. Cine a citit Luna la Omaha (editura Meridiane 1970), deși foarte tineri ce șocante au fost rândurile că unul din concepte debarcării a fost ca numărul de soldați debarcați în unitatea de timp să depășească puterea de foc a germanilor. Crunt. Ei nu uită. De eroii de la Oarba de Mureș rar își amintește cineva. Președintele Iohannis s-a dus Danzig în Polonia nu la Oarba de Mureș în România. În comunismul de tristă amintire era unul din locurile unde se mergea cu școala de la Târgu Mureș. Acum se merge la parc de dinozauri.

  7. 6.6.44,
    Luna Plină:
    -va rugam sa nu „va dati drumu”
    din cauza surprizei…neasteptată!

  8. offtopic dar „in materie”

    -care e differentza dintre „muzica culta” si ceavulgara,
    a?

  9. Europa a fost eliberata de Armata Rosie. Debarcarea din Normandia a fost facuta ca sa nu bata la ochi cardasia industriasilor germani cu bancile anglo-americane. Plus ca a fost facuta pe repede inainte ca sa nu ajunga Ivan la Atlantic. A fost prima si ultima oara cand Stalin a luat teapa de la pokeristii din vest.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.