Arabela și pachetul de țigări

Relativ recent, am fost la Budapesta la o acțiune premergătoare unui târg care va avea loc la începutul lunii mai, la Dusseldorf. Acțiunea organizată de oficialii germani a avut ca oaspeți exclusiv jurnaliști din Europa Centrală și de Est.

Întâlnirea s-a desfășurat după tipicul poeziei „Bacilul lui Koch”, a lui Topârceanu, care spune că ”La festival când vine, tot omul e dator/ S-asculte înainte de partea amuzantă/ O conferință lungă și foarte importată”. Așa că, mai întâi am ascultat câteva informări, recunosc, interesante, despre ce și cum va fi la Dusseldorf, după care a urmat balul, mai precis, cina festivă ținută pe un vaporaș care ne-a plimbat vreme de vreo trei ore, pe Dunăre.

După cină, însă, a început circul, pentru că organizatorii locali, adică, maghiari, ne-au invitat pe toți la barul hotelului la care eram cazați, ”ca să ne simtem și noi bine”, la o bere.

Pentru că la cina de dinainte am stat oarecum separați, pe țări, odată cu ciocnirea paharelor cu bere ne-am prezentat fiecare, într-un gest de minimă amiciție, dar și de obligatorie politețe: Ăla de-acolo, aia de dincolo, celălalt din parte-ailaltă și tot așa. La un momendat, se prezintă și unul, Rudolf, din Cehia.

Cu gândul de a aduce o undă de destindere, atmosfera fiind relativ sobră, zic: ”Când aud de Cehia, mă gândesc la serialul Arabela care, în timpul când se difuza la noi, în România, nu mai vedeai niciun copil pe străzi. Toți erau în fața televizoarelor. Chiar și oamenii mari urmăreau serialul”.

La care, ăla îmi răspunde: ”Eu, când aud de România, îmi aduc aminte că de fiecare dată când ajungeam la voi, la mare, toată lumea îmi cerea țigări Kent. Eu le spuneam că fumez Winston, dar ei o țineau una și bună, voiau Kent. De ce, nu m-am lămurit nici până azi”. Cu alte cuvinte, ăla îmi spunea că ”noi suntem cehi și am dus-o bine, iar voi sunteți români și ați fost mereu niște amărâți”.

În acel moment, scuzați-mi expresia, mi-au venit dracii. I-am replicat: ”M-aș fi așteptat ca, auzind numele țării mele, să te fi gândit la soldații români, printre care și unul dintre bunicii mei, care au luptat în 1945 ca să-ți elibereze ție, țara, sau la anul 1968, când, așa idiot cum o fi fost el, dar Ceaușescu a avut destulă minte ca să vă anunțe că România nu se va alătura URSS-ului, pentru a interveni împotriva tentativei voastre de revoluție”. După care, am adăugat:

Nu-ți permit ca, față de un minim gest de amiciție din partea mea, să induci cu superioritate, aici, o imagine negativă a țării mele, mai ales că tu nu știi cum am trăit noi, în comparație cu viața voastră relativ ok, din Cehia și din toate celelalte țări comuniste din Est! Tu, și nici voi, de aici, nu știți cum e să tremuri în casă de frig, pentru că așa vrea guvernul, ori să stai la cozi interminabile, ca să cumperi un kilogram de carne, la fel cum nu știi absolut nimic nici despre zecile de mii de români care au murit în pușcării, pentru că au luptat împotriva comunismului.”

După care l-am făcut albie de porci, de față cu toți ceilalți, dar mai potolit, așa, pentru că engleza nu poate traduce corect expresii ”de dulce” care țin de neam, gură, gât, ochi, urechi etc., reușind totuși să-i spun pe înțeles exact că este foarte posibil ca, acum zeci de ani, când el le explica românilor că n-are țigări Kent, nevastă-sa să se fi tăvălit prin boscheții din spatele campingului din Eforie sau Costinești cu cine știe ce armate de balaoacheși. Și, spunând astea, mi-am terminat berea și am urcat în cameră.

Da, eram foarte, foarte supărat. Dar nu neapărat din cauza unuia ca Rudolf din Cehia, ci din cauză că, încă o dată, realizam că ”brandul” nostru de țară e îmbibat de sărăcie, cerșetorie, mizerie, hoție și de tot ce e mai rău.

Eram supărat și pentru că, încă o dată, realizam că noi, ca nație, n-am fost în stare să transformăm țara asta dintr-un loc negru și prăfuit, într-unul curat, luminos, respectat, care să fie apreciat pentru lucrurile bune care se întâmplă și aici, și pentru oamenii buni și frumoși care trăiesc și aici, nu doar prin alte părți.

Și, tocmai de-asta, pentru că trebuie să ne asumăm eșecul național, suntem datori ca, în zilele-astea, când vom intra în biserică să aprindem câte o lumînare pentru morții și viii fiecăruia, și când ne vom ruga lui Dumnezeu și lui Iisus să ne ierte păcatele, să ne rugăm să ne ierte și această Românie care ne suportă în mare mila ei, pentru că n-am știut să fim mai buni cu ea și pentru că ne-am bătut joc de fața și rostul ei, dimpreună cu fața și rostul nostru de netrebnici.

(P.S.: Să nu uit! Colegii jurnaliști din Slovacia, Bulgaria, Serbia și Polonia mi-au dat dreptate, spunându-mi că, deși am fost ”ușor prea violent în exprimare”, și ei s-au simțit deranjați de remarca tipului din Cehia.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

27 de Comentarii

  1. O compunere de scolar mediocru nu poate contribui la retinerea unor eventuale concluzii.

  2. Fotografia este o facatura lucru care poate fi dovedit de multi iubitori de ceasca care si acum pling dupa CAP-uri .

  3. Basme pentru copii aflați în recreație. Așteptăm momentul când bravul cetatean Ilie va lua atitudine impotriva modului în care suntem tratați de către licurici, Ucraina, statul de drept, UE și CIA. Despre atitudinea seicului de Cotroceni, a Guvernului și Parlamentului sfidătoare la adresa noastră e prea mult a-i cere unui ziarist trimis la distracție la Budapesta. Pana atunci” Noapte bună, copii” Ilie Stoian se lupta pentru demnitatea tarii scriind articole elogioase la adresa celor care azi ne considera sclavi de profesie.

  4. Da ma Stoiane, dar tu si noi am tremurat de frig si duceam lipsuri alimentare, pentru ca Ceausescu industrializa tara, luase imprumuturi care trebuiu platite! Apropos, astia dupa 90 si-au batut joc de tot, au distrus toata productia,, am devenit importatori net la toate categoriile! Pacat de sacrificiile noastre!

  5. Era o carte ,”Istoria Romaniei prin calatori”, Poate vrea dl Stoian sa o citeasca.
    In alta ordine de idei: replica catre nesimtit putea fi: Doar Kent sunt tigari restul sunt betze. Va dadea cehul o bere…

  6. Tulburator de triste aduceri aminte!
    Din pacate, iar suntem sub vremi.

  7. Pe Stema Tarii din perioada comunista erau figurate o sonda ,ceva padure si muntii in fundal,practic ,ca tot omul sa cunoasca bogatiile naturale ale Romaniei
    Sonda (petrolul) si padurea au fost date moca ticalositului Jaf Austriac de un vanzator de tara crescator de poulets si pana in ziua de azi nu stim sa punem la punct o tara fosta Imperiu Agresor,dar cu o masonerie activa in Romania zilele noastre
    Nu stiti cat rau ne face Austria inca ,va dau un exemplu :Austria care face afaceri extraordinar de profitabile cu centrale de pompaj(5000-6000MW instalati)se opune de ani buni proiectului CHEAP Tarnita -Lapustesti pe cai stiu de de ea si de boul ei, ministru la Energie

  8. Am strâns cureaua între ’80-’90 ca să plătim 20 miliarde coco. Care măcar știm unde s-au dus.
    Să te ții strângere de curea când va trebui sa plătim datoria actuală, de 150 miliarde…?

  9. Eu cred ca autorul articolului s-a certat de fapt cu renul Rudolf al lui Mos Craciun.

  10. Daca nu i-ai explicat de ce vrei Kent ai vorbit degeaba. Pana la urma asta e motivul pentru care te-ai suparat ca vacarul pe sat.

  11. Asa este. Nici macar nu stim unde s au dus. Ba da, stim. Pe apa Sambetei.

  12. Saracul Rudolf nu a stiut, si nici nu a avut de unde sa stie, ca la noi cafeaua Amigo, Kentul si strampii erau pe post de valuta forte, moneda de baza pentru spaga si altele de rezolvat. De asta n-a inteles el de ce Kent si nu Winston. Dar, slava Ceriului, zarul s-a umflat in interlocutorul lui, care i-a explicat, ce si cum, in cel mai pur si original stil autohton. Mostra de cultura si civilizatie stramoseasca.

  13. Nesimțitul din Cehia nu știe că în țara în care lumea fuma Kent, Peter Stuyvesant, Dunhill, Lucky Strike, Atika, Camel, Ancient Porcelain, Snagov, Virginia, Carpați după 1965 când frecventam vara ca student, în Mamaia în campingul de Perla, corturile de cehi cu delicioase adolescente, mamele grase, erau organizate pe străzi și primeau corespondență. Eram acolo când în seara de 21 auguste 1967 și-au strâns corturile și au dormit în autobusele Karosa cu care veniseră. Și în timp ce ungurii și polonezii i-au băgat într-un fel de lagăre la noi au fost liberi și cazați în cămine școlare la care le-au repornit cantina. Știu de Liceul Mihai Viteazul din Turda. Iar în anii începutul anilor 80 în campingul Popasul Șincai Techirghiol era plin de cehi și polonezi veniți cu cort și mașina. Și tata cu copii mergeau trecând liniile ferate prin Gară la nesfârșita plajă din Eforie Nord în timp ce cehoaica coceau vinete și ardei și făcea mâncare pe niște primusuri cu butelie pe care la plecare le vindeau la români. Polonezele nu făceau mâncare, subțiri și relaxate duceau familia la la magazin de lactate unde cornuri cu iaurt. Și în “sărăcia românească” când apărea o mașină de polonezi românii din camping înconjurau mașina și se vindeau în câteva minute 10, 15 casetofoane Sony mono cu 4000 bucata. 50 de mii într-o oră. Aurul, bijuterii de aur vindeau polonezele la nudismul de la Băile calde. Mergeau cu banii în port la Constanța și baseștii îi schimbau pe dolari. Dar ambasadele nostre ICR nu au sarcină să răspândească asemenea informații despre țara noastră. Când cehii vor să boteze un pod cu numele unui poet român căzut pentru eliberarea Cehiei, Institutul domnul Flórian blochează recunoștința statului ceh. Și România este percepută ca atare prin ce răspândesc cei ca domnul Flórian sau László Tőkés.

  14. Eu mă îndoiesc că stăpâniți dvs asa bine engleza, sa i țineți ăluia așa o „lecție”. Cehii Sint un neam f afurisit, i am văzut la ei acasă, se uită urit și încearcă să „te facă” la orice.

  15. Nu i – ai spus că brava armată română a luptat alătur i de Hitler 90 la sută din război? Nu,că probabil că cehul știa asta ci ai lăudat comuniștii care au intors armele la cererea lui Stalin.Cât despre Kent și cerșală nici acum nu suntem prea departe doar că azi cerșlm in occident și cerem in loc de Kent Shenghen.

  16. Fiindcă cetățeanul cehoslovac primea la plecare 1700 de lei pe 1500 de coroane, marea pentru dânsul însemna maxim însoțitor pentru pionierii cehi la Năvodari. Să-i vadă pe Roșu și Negru, Dida Drăgan și Savoy cu barmani și chelneri la masă însemna să se încumete măcar la al doilea cartus de Kent in cufăr, cam 200 de lei, cât un tiv la pelerină de balerină la Vraja Mării; prin globul de cristal, exact în aceeași perioadă, la Karlovy Vary, cehii se îmbulzeau peste turistul român care vindea licoarea lui Theodor Stoienescu, coniacul Drobeta.

  17. Pai brandul de care vorbeste domnul Ilie Stoian se datoreaza slugarniciei fata de occident, lipsei de coloana vertebrala, de mandrie si onoare ! Ca sa ai brand bun in ziua de azi si nu numai trebuie sa le fie frica de tine cumva! Repet: „sa le fie frica de tine cumva” !…. . P.S. Vedeti, pregatirea conf. din Germania se face la Budapesta !!Sa nu va amagiti vreodata cu prietenia germana….

  18. Cehia producea in 1910 50% din PIB_ul Austro-Ungariei !
    Dar sa nu uitam ca in Cehia ( de fapt, Boemia si Moravia ) 30% din populatie erau germani sudeti. Dupa evacuarea sudetilor in 1945, PIB-ul cehoslovac a scazut considerabil…

  19. De citit ,,Destainuirile fazanului Rudolf,, de Cornel Udrea

  20. In 1973, am vazut un ceh pe litoral, suparat ca o bere Pilsner Urquell costa 12 lei. La ma-sa acasa costa de trei ori mai putin !!

  21. Autorul uită că a scris nenumărate articole prin care susținea că România este cea mai coruptă țară din UE. Că suntem proști ca votăm în alt fel decât vor americanii. Acum , ca orice „orientat” încearcă să devină naționalist. O fi primit ordin.

  22. Nimeni n-a murit de foame inainte de 1989 pentru ca in fiecare oras era un abator si orasenii aveau rude la tara de unde plecau cu portbagajul plin in week end!

  23. La abatorul ăla se duceau doar animale moarte,ți- o spun cu siguranță ,sau f bolnave .Cele sănătoase mergeau la export!Așa mergea tot ce se producea alimentar mai de calitate la export ca să plătim inprumuturile lui Ceașca facute aiurea .Românii nu comentau ,stăteau zile intregi la coadă chiar dacă lipseau de la servici pentru un biet salam.Kentul era pentru mafia spitalelor altfel nu se uita nimeni la tine .De Arabela aia la care autorul zice ca se holba tot poporul nu am auzit,o fi fost Mihaela de la 19,20??? ,cei mai multi se uitau la sârbi s- au la bulgari ori la idioțenia cu Dallas !

  24. e un brand de tara care ne urmareste inca… Recent, in Olanda, un roman neaos tocmai a primit anulare de rezervare pe booking.com motivul fiind unul mai mult decat halucinant…Stabilimentul, a reclamat ca in colaborare cu Primaria, refuza cazarea turistilor romani, acestia fiind hoti, generatori de probleme, etc..Dar noi iubim ambasadele..ne luam lumina de la tari cu criminalitate x1000 vs Romania si ne umilim perpetuu, lasand aceste derapaje netaxate…
    Nu pun link cu cazul descris mai sus, este foarte proaspat, sper ca MAE a aflat de el…

  25. poza pare facuta
    vis-a-vis de „cinema Patria”
    (azi e o farmacie )

  26. Ce scena minunata psihanalizabila.
    Cehul sunt convins ca a fost genuin, el NU se mira ca se facea contrabanda (doar romanii cumparau orice, si guma si lanterne etc) ci de faptul ca tigari la fel de bune ii sunt refuzate – ADICA DACA TOT FACI CONTRABANDA DE CE DOAR KENT SI NU SI WINSTON?
    Scena e superba, simbolismul e urias si da masura in care romania devenise o cloaca mustind de primitivism.
    De ce DOAR kent?
    Pentru ca economia romaniei regresase la un stadiu pre-neolitic, dincolo de monetar si dincolo chiar si de troc – ERA O ECONOMIE FUNDAMENTATA PE BUNUL SIMBOLIC. Sapunuri amo sau ‘din alea cu mere’ (daca era ceva important, sapun lux), cafea din viena, kent (sau bt daca era vreun ciuruc), STICLE CU TUICA DIN ARDEAL, videori player sau recorder cand era ceva urias (o sinecura).
    Aceste bunuri nu se consumau decat ff rar, se tezaurizau, reprezentand un bun al familiei in caz de necesitate. Deja chirurgii nu mai acceptau bani, aveau dulapuri de lei; iar cei ca becali isi vindeau branza pe dolari.
    Destui romani colectionau badoage de bere si pachete de tigari goale, etalate in vitrine sau pe dulapuri: ‘odata am fost si eu in rand cu zeii, SI MAI MULT NU RAVNESC’. Id est: sa nu crezi ca sunt vreun frustrat, mizeria mea e aparenta, poate AM RUDE DINCOLO!

    Si reactia lui stoian la fel de … simbolica.
    Pe langa ca face scandal ca un provincial putind a transpiratie, ajungem si la freudiana inversiune: il scoate in fata pe ceausescu EROUL [care in 68 nu putea REFUZA sa participe la invazie pentru simplul motiv ca NU L-A ANUNTAT NIMENI, de aici panica lui], adica tocmai cauza catastrofei istorice al carei biet epifenomen era mizeria.
    Sa vezi salvarea in cauza decaderii tale ne da pe deplin gradul psihotic in care se scalda fostii profitori ai regimului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.