Arestarea lui Oprescu pune în pericol ratingul Primăriei Bucureşti

Arestarea pentru 30 de zile a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, va determina scăderea ratingului Bucureştiului, consideră avocatul Gheorghe Piperea. „Asta va duce la creşterea costurilor de finanţare a activităţii. Primăria dlui Oprescu s-a împrumutat 190 milioane euro la bănci străine şi a emis obligaţiuni de alte 500 de milioane de euro. La un buget de 1 miliard de euro, numai aceste datorii depăşesc 70% din venituri. Oricare dintre noi, simpli particulari, ar fi eşuat în încercarea de a lua un credit dacă ar fi fost într-o astfel de situaţie. În plus, mai toate regiile şi companiile din subordine sunt în faliment de facto. Vine iarna”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook. În prezent, evaluarea Fitch pentru Primăria Capitalei este BBB-, „foarte scăzută”, în opinia avocatului.

În acest an, la Bursa de Valori Bucureşti au fost listate obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei (circa 500 milioane de euro), emise de Municipiul Bucureşti, la o dobândă medie de 3,98% în lei. Primăria Capitalei a convertit apoi în euro suma obţinută şi a plătit obligaţiunile de 500 de milioane de euro, emise acum 10 ani, pe vremea lui Adriean Videanu, şi care erau scadente în iunie.

Oprescu a fost acuzat de viceprimarul Cornel Pieptea că a pierdut „pe mâna lui” 200 de milioane de lei din banii bucureştenilor, deoarece a gestionat prost procesul de emitere şi vânzarea obligaţiunilor. Conform viceprimarului, Oprescu a făcut „un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească timp de zece ani dobânzi mai mari decât plătesc locuitorii din Bacău sau Timişoara, localităţi unde autorităţile s-au împrumutat pe zece ani. Pieptea susţine că Oprescu nu a apelat, în procesul de vânzare a obligaţiunilor PMB, la serviciile unui consultant financiar care să apere exclusiv interesele financiare ale Municipalităţii, motiv pentru care interesele financiare ale Primăriei nu au fost apărate suficient de bine. Oprescu a ales o procedură în baza căreia a fost sfătuit pe tot parcursul procesului de către intermediarul tranzacţiei, intermediar care asigura atât interesele vânzătorului, cât şi pe cele ale cumpărătorilor, a adăugat Pieptea. Viceprimarul subliniază că împrumutul a fost obţinut fără ca primăria să ofere vreo garanţie, acesta fiind „un soi de credit cu buletinul, în care, bineînţeles, dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanţiile”.

Falimentul bate la uşă

Două dintre companiile deţinute de Primărie, RATB şi Radet, sunt adevărate găuri negre pentru bugetul Capitalei şi teren propice pentru jafuri. Fiscul a instituit recent propriri pe conturile Regiei Autonome de Transport Bucureşti pentru 84 milioane lei dintr-o datorie totală de circa 230 milioane lei. Este vorba de o sumă pe care RATB o datorează ANAF pentru TVA-ul din gratuităţile acordate pensionarilor. Şapte organizaţii afiliate la Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB) au depus recent la Primăria Generală şi la Consiliul General câte o sesizare în care se arată cum conducerea RATB a pus pe butuci activitatea Regiei. Sunt invocate contracte dubioase încheiate de către conducere cu alte societăţi comerciale (cum ar fi Astra Arad pentru fabricarea unui tramvai eco), achiziţii de cauciucuri şi de piese de schimb de proastă calitate, dar la preţuri exorbitante, precum şi intenţia şefilor Regiei de a reduce drastic numarul de salariaţi (peste 4.000).

Cât priveşte Radet, distribuitorul de căldură al Capitalei, există un război continuu între Primărie, proprietara regiei, şi Ministerul Economiei pe seama facturilor neplătite. Elcen, producătorul de căldură, deţinut de Ministerul Economiei, a pus poprire pe conturile Radet, astfel că banii pe care regia îi încasează de la consumatori trec automat în conturile producătorului de energie electrică şi termică. Datoriile totale ale Radet Bucureşti către Elecen erau, în 30 iunie 2015, de 3,587 miliarde lei. Radet a avut anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei (în creştere cu aproape 11% comparativ cu rezultatul negativ de 289,4 milioane lei din 2013). Regia a raportat anul trecut afaceri de 1,07 miliarde lei, mai mici cu 4% faţă de în 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.