„Argint şi perle în pictura orientalistă”

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 16 iulie, de la ora 12.00, la conferinţa Argint şi perle în pictura orientalistă, sustinută de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în Arta Veche Românească. Evenimentul este organizat în cadrul expoziţiei Oglinzile Orientului. Punctul de plecare al conferinţei îl constituie atât bijuteriile expuse, cât şi cele reprezentate în lucrările din expoziţie – se vor discuta modalităţile în care erau purtate, simbolistica lor, tehnica şi modalităţile de realizare.

Călători la Constantinopol şi în Asia Mică, în Balcani, nordul Africii, Persia şi, uneori, până în Extremul Orient, pictorii orientalişti surprind exoticul peisajului, interioarelor şi atmosferei. Pătrundeţi alături de ei în spaţii ale intimităţii, priviţi desfăşurându-se ritualuri fascinante, descoperiţi veşmintele şi bijuteriile coborâte din poveştile unei culturi îndrăgostite de decorativ. Argint, perle şi corali – materiale cu rezonanţe aproape sonore, în care poţi citi discret paşii cadânelor în dans, soarele aspru şi vârtejurile de nisip, fântânile deşertului şi incantaţiile muezinilor.

Cercei şi coliere, brăţări şi podoabe de păr, inele, colane şi paftale, toate sunt expresii ale cultului naturii şi pun în valoare feminitatea, fie că sunt purtate cotidian sau în ocazii ceremoniale.

Mari maeştri ai picturii române – Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Victor Brauner – vă invită să intraţi în jocul de oglinzi al Orientului, seducător şi periculos, pe jumătate imaginaţie, pe jumătate istorie, descoperind atmosfera îndepărtată a perioadei fanariote, a Dobrogei şi Balcicului, a magicului Constantinopol, dar şi a Orientului Apropiat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.