Arhivele Naționale influențate de serviciile secrete

De mai bine de o lună, istoricii și cercetătorii au acces cu porția la Arhivele Naționale. De mai bine de o lună, cercetătorii și istoricii protestează, însă demersul lor e în zadar. De mai bine de o lună, nimeni îndreptățit nu face nimic să rezolve situația.

Chiar dacă,  documentele nu prezintă un risc pentru securitatea României, spune, la RFI România, istoricul Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și fost director general al Arhivelor Naționale ale României.

Cine dispune de documentele clasificate?

În interviu, istoricul crede că „interzicerea accesului la Arhivele Naționale este o infirmare a politicii de deschidere care a existat în arhivele naționale, începând din 2007, deci iată, sunt 15 ani, și această măsură afectează cercetarea istorică, în special înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în secolul XX. Trebuie să reamintesc că arhivele naționale sunt structură în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, că nu se supun doar Legii 16/1996, care le reglementează activitatea, dar și multor cutume și multor influențe care vin din diverse zone, inclusiv din cea a serviciilor secrete.

La ce vă referiți când spuneți cutume?

Mă refer, în mod explicit, la faptul că există o influență care a crescut, din câte îmi dau seama, în ultimii ani, din partea Direcției Generale de Protecție Internă, Serviciul Secret al Ministerului de Interne, mai popular, Doi și un sfert, formată această structură pe bazele fostei securități a Municipiului București. Precizarea mea nu este lipsită de legitimitate, pentru că asta arată o cultură instituțională care privilegiază îngrădirea, o cultură a secretului, care limitează accesul la surse istorice, pentru că oamenii nu înțeleg, pur și simplu, care-i diferența între un document care are, eu știu, implicații operative și un document istoric“.

Arhivele Naționale, între cenzură și dictatură

Mai multe pe  rfi.ro 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. ATATA VREME CAT S-A BAGAT SPAIMA, FRICA, TEROARE SI AMENINTARI DE TOT FELUL IN „POPULIME” MASONERIA, SECURISMUL, MAFIOTISMUL,ETC VOR NIMICI ISTORIA UNUI POPOR VERITABIL……

  2. Cutume sau Cu.tu.rme?! Exact cum au procedat cu petrov turnatorul, pare ca si plavanul cu 5-6 case are cozi grave de a pus capac ermetic pe spete si pe tura lui.

  3. Mioritistanu’ e „Ukraina” primită în U.E.! …fostă R.S.S.~!
    …chiar mai rău de atît….[Rumburak]

  4. —NU VĂ MIRAȚI. PRIVIȚI CU ATENȚIE,CINE CONDUCE ACEASTĂ ȚARĂ ! MAI SALVAȚI CUM ȘI CÂT PUTEȚI ACUM.
    —MĂ TEM,CĂ NU O SĂ PUTEM TRECE,PE ACOLO,PENTRU INTERESE PERSOLALE,OBIȘNUITE.

  5. Romania nu a fost eliberata de acaparata Securitate in 1989 ci a fost cu adevarat preluata

  6. Motivul e simplu, istoria trebuie rescrisa ca sa rezulte ca stapanii actuali, reali ai plantatiei au fost salvatorii ei. N-a fost niciodata vreo alternativa. Pe stil vechi, comunist.
    Partidul, Winston, a existat dintotdeauna.

  7. De zeci de ani oficialii Arhivelor (centrale si teritoriale) dar si cei care cotrobaiau zilnic printre dosare nu erau culesi de pe strada. Erau baieti cu pedigri secu. Acestia au avut si au in continuare accesul neingradit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.