Armata rusă, în Crimeea, iar John Kerry și armata FMI, la Kiev

Vicepreședintele american Joe Biden i-a spus într-o convorbire telefonică luni premierului rus Dmitiri Medvedev că Rusia va avea de suportat „o izolare politică și economică crescîndă”, dacă situația din Ucraina nu este rezolvată, informează Europa Liberă. In acelasi timp, presa americana vorbeste despre posibile masuri comerciale si economice dure la adresa Rusiei, alaturi de suspendarea vizelor si inghetarea conturilor inaltilor oficiali din Rusia.

Replica Rusiei a venit din partea consilierlui economic al lui Vladimir Putin, Serghei Glaziev, care declara ca Federatia Rusa isi poate reducela zero dependenta economica fata de SUA daca Washingtonul va impune sanctiuni si in acest fel sistemul financiar american s-ar putea prabusi. Glaziev nu risca insa totul pe cartea confruntarii, precizand in interviul pentru Ria Novosti, ca vorbeste in calitate de universitar si nu de demnitar al statului rus.

Glaziev, considerat unul dintre cei mai radicali sfatuitori ai presedintelui rus si unul dintre creierele din spatele actiunilor Rusiei in Ucraina, declara:”Vom gasi o cale nu doar de a reduce dependenta noastra fata de SUA la zero, dar si de a iesi din aceste sanctiuni cu castiguri nete.”

Una dintre solutiile Moscovei, in opinia lui Glaziev sta in ”minunatele relatii economice si comerciale cu Estul si cu Sudul”, iar apoi Companiile ruse si bancile ruse ar putea sa nu mai ramburseze imprumuturile acordate de institutiile financiare americane, pentru a nu mai vorbi de posibilitatea ca Rusia sa renunte la a mai utiliza dolarul american in tranzactiile sale.

Pe fondul acestor replici dure dintre Moscova si Washington, rubla s-a prabusit in raport cu dolarul. Luni, rubla a scazut cu 2,5% fata de dolar si cu 1,5% fata de euro. Indicele buersei din Moscova a scazut si el cu 11%, iar Banca Centrala a Rusiei a vandut circa 10 miliarde de dolari pentrua sprijini moneda, potrivit Reuters. Caderea rublei se datoreaza si majorarii dobanzii de catre Banca Centrala de la 5,5% la 7%, o decizie justificata prin necesitatea de a preveni riscul inflatiei si de a asigura stabilitatea financiara.

A fost insa suficient anuntul demarti al presedintelui Putin cum ca Rusia nu va folosi forta in Ucraina, pentru ca rubla sa creasca cu 0,9% in raport cu dolarul.

Incertitudinea creata de situatia din Ucraina aduce si beneficii Rusiei, deoerece pretul barilului de petrol a crescut cu peste 2 dolari, luni, iar Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume si cel mai mare exportator de gaze naturale. ”Partea leului din cele 5 milioane de barili de petrol pe zi merge care Europa si de aceea nu e surprizator ca pretul petrolului a crescut ca raspuns la posibilitatea unui conflict, desi riscul unor sincope in alimentarea cu petrol este foarte mic acum”, spun analistii de la Commerzbank din Frankfurt.

Dependenta UE de hidrocarburile din Rusia, dar si de piata de desfacere de aici fac si foarte dificila aplicarea unor sanctiuni similare cu cele promise de Washington.

UE, FMI si SUA fac colecta pentru noul regim din Ucraina

Intimp ce armata rusa din Ucraina si schimbul de replici dintre Rusia si SUA duc la fluctuatii pe bursa petrolului si pe piata valutara din Ruaia, la Kiev a sosit armata functionarilor FMI, alaturi de secretarul de Stat John Kerry.

Cat priveste misiunea FMI, aceasta a fost condusa de bulgarul Nikolai Gheorgheiv si va ramane la Kiev pana pe 14 martie, potrivit unor surse citate de Interfax. Omaneii FMI-ului au misiunea de a discuta cu noul guvern de la Kiev despre reformele economice dure necesare pentru acordarea unui imprumut. Noul premier Arseni Itaeniuk a mentionat, luni, la o conferinta cu asociatia europeana a oamenilor de afaceri din Kiev ca Ucraina se va supune conditiilor FMI – cresterea pretului la gaze pentru consumatorii casnici este cea mai dificila masura.

Ucraina are nevoie disperata de finantare. Noua putere de la Kiev a afirmat că are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani şi că aşteaptă din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest an. Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confruntă cu grave probleme financiare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Sumele sunt însă mult sub cele discutate la Bruxelles, unde Acordul de Asociere propus de UE Ucrainei urma să fie însoţit de o sumă de aproximativ 610 milioane euro. Mobilizarea altor fonduri europene ar permite însă obţinerea altor câteva sute de milioane de euro, aproximativ 500 de milioane, potrivit unor cifre care nu au fost confirmate.

Infim fata de linia de finantare primita de Ucraina din partea Moscovei de 15 miliarde de dolari, in schimbul renuntarii la asocuierea la UE, precum si reducerea cu aproape 50% a pretului la gaze. Moscova a livrat pana acum doar 3 miliarde de dolari Ucrainei. Restul transelor au fost inghetate, iar incepand de pe 1 aprilie, Gazprom va reveni la vechiul tarif al gazelor (circa 400 de euro, fata de 267 de euro acum).

Cat il priveste pe secretarul American de Stat, acesta a sosit marti dimineata la Kiev tocmai cu bani: la aterizarea la Kiev John Kerry a anuntat ca SUA vor oferi Ucrainei imprumuturi masive si un program de asistenta, totul acompaniat de un miliard de dolari. SUA, care au o influenta majora in cadrul FMI, au mai precizat ca vor sustine un program al aceste institutii in Ucraina.

In cursul scurtei sale vizite la Kiev, Kerry se va reculege la unul dintre monumentele din Kiev dedicate deja protestatarilor ucisi de catre misteriosii lunetisti, in urma cu nici doua saptamani. Urmeaza apoi ca seful diplomatiei SUA sa se deplaseze la Roma si Paris, unde ar putea avea o intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Daca Rusia a incercat sa cumpere orientarea Ucarinei cu 15 miliarde de dolari si reducereadramatica a pretului gazelor, SUA au pus pe masadoar un miliard de dolari si conditiile grele ale FMI. Pentru a compensa din aceste dezavantaje, se asteapta un ajutor substantial si din partea celorlalte state membre G7, ai caror ministri de Finante reuniti, luni, la Washington au precizat ca sunt gata sa ofere Ucrainei linii de finantare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.