ASF, anunț după proteste: Noua formulă de calcul este operațională

Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operaţională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens, informează Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).

Potrivit sursei citate, soluţiile identificate pentru protejarea asiguraţilor RCA „încep să se concretizeze”, în contextul discuţiilor purtate de conducerea ASF cu reprezentanţii transportatorilor şi cu cei ai companiilor de asigurări.

„Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate şi monitorizarea electronică prin reţeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilităţii RCA sunt măsuri cuprinse în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României şi urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, efectuarea plăţii primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franşizei plătibilă doar în caz de daună şi alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potenţialilor asiguraţi urmează să fie introduse ca amendamente în cadrul proiectului legislativ menţionat anterior.

„ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispoziţiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, ASF susține că va continua să identifice şi să implementeze măsuri, pe termen mediu şi lung, necesare stabilizării pieţei RCA şi protejării drepturilor şi intereselor consumatorilor (persoane fizice şi persoane juridice).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Asa. Dar ptr acelasi Logan tot de 2 ori mai scump ramane in romania deca in Ungaria?

  2. Nu se putea Editat ziariciul dacă nu punea un milițian în poză…

  3. @Rammstein
    Pai trebuia pus ptr ca asta te controleaza de rca. Desi, logic, nu ar fi treaba lor. E problema ta, raspunzi ptr tot.

  4. Nu, bă, lipitorilor! Trebuie să ANULAȚI RCA-ul pentru români fiindcă NU acoperă niciun risc, ci e doar parandaratul pe care românii îl plătesc finanței mondiale.

    Iar Parlamentul trebuie să desființeze ASF-ul și agențiile guvernamentale fiindcă n-au responsabilități, ci doar drepturi și sinecuri.

  5. Camionagiii sa plateasca numai pentru zilele in care circula. Diferenta s-o plateasca pnesionarii care n-au banii sa plateasca parcarea in care isi tin masinile fara combustibil sa circule ! Metoda sa poarte numele satului cu 30 de locuitori, Turmas. Un bosorog de 78 de ani, turnator dovedit, sa candideze la presedentia Romaniei !

  6. Noi cetățenii, cu mașini normale , trebuie să ieșim în stradă că să nu mai plătim RCA mărit de doua ori?

  7. asefistilor care au girat 4 falimente si au nenorocit soferii iar apoi, in 10 zile CEC ul sa intre pe piata asigurarilor.
    Voi vota acel partid care va taia in carne vie!

  8. Zece milioane de posesori romani de autoturisme platesc in medie 1000 de lei pe RCA. Se aduna zece miliarde anual. La camioane nu stiu cat se aduna.
    In 2022 (an pentru care exista date) s-au platit in total trei miliarde. Raman numai de la autoturisme sapte miliarde pentru cheltuieli de administrare ale asiguratorilor si mai ales pentru profit. Bun bishnitz!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.