Asta să fie miza luptei pentru supremație dintre SUA și China?

”Îl știu pe Xi Jinping de multă vreme… Nu are deloc aplecare spre democrația cu „d”, a spus președintele Joe Biden, la prima sa conferință de presă, la două luni de la preluarea mandatului. ”Este unul dintre aceia care, la fel ca și Putin, crede că autocrația este viitorul și că democrația nu poate funcționa într-o lume tot mai complexă. Este limpede, foarte limpede… este o bătălie între utilitatea democrațiilor în secolul 21 și autocrații… Trebuie să demonstrăm că democrația funcționează”, a spus Biden. ”Copiii și nepoții voștri își vor scrie tezele de doctorat pe tema cine a învins: autocrația sau democrația? Pentru că asta este miza, nu doar în China”.

Despre asta să fie conflictul pentru supremație economică, militară și strategică dintre America și China –  un concurs între două sisteme politice? Oare Xi jinping vede lucrurile în același fel?”, se întreabă Pat Buchanan, într-un articol publicat pe blogul său.

Oare Xi se consideră un campion global al «autocrației» sau se consideră liderul poporului chinez și successor Marelui Cârmaci Mao, omul care conduce partidul și decide destinul națiunii?

Oare noi, americanii, chiar suntem campionii taberei democrațiilor în marea luptă cu «autocrațiile»? Dacă e așa, atunci cum se face că avem de 70 de ani un aliat in NATO precum Turcia condusă de autocratul Recep Tayyip Erdogan?

Printre aliații noștri arabi se numără președintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi, care a venit la putere printr-o lovitură de stat militară și a dat jos un guvern ales. Printre aliații noștri se numără și regele și prințul moștenitor ai Arabiei Saudite, precum și monarhiile din Golf, care pot fi numite autocrații mai degrabă decât monarhii. Oare regele Bahrainului, emirul Kuweitului și sultanul Omanului se pot califica drept membri ai clubului democrațiilor condus de America?

Spre deosebire de URSS-ul lui Lenin, Troțki și Stalin, China lui Xi nu pare să caute să-și impună sistemul politic în țări cu care are puternice relații economice, precum Australia, Japonia, Coreea de Sud.

Nikita Hrușciov a tunat ”copiii voștri vor trăi în socialism”, însă Xi nu a spus așa ceva.

Xi pune China înainte de toate și la fel face cu poporul lui, majoritatea han din China. Cât privește minoritățile etnice din China – uiguri, kazahi, tibetani, mongoli, Manchu, hongkonghezi – drepturile lor sunt subordonate și restrânse, la fel cum se întâmplă cu credința și sistemul de valori al creștinilor în multe dintre cele peste 50 de țări musulmane.

Spre deosebire de elita liberală a Americii care venerează diversitatea rasială, religioasă și etnică – cu cât mai multă diversitate, cu atât mai bine – conducătorii Chinei par să se teamă de diversitatea rasială, religioasă, etnică și ideologică, în care văd forțe capabile să ducă la o dezintegrare precum cea a fostului imperiu sovietic.

Spre deosebire de americanii care se închină la altarul egalității, chinezii merg pe ideea că nu toate minoritățile religioase, rasiale și etnice sunt egale.

Iar, în timp ce creșterea puterii și prosperității Chinei a fost uriașă în termeni absoluți și relativi după evenimentele din Piața Tienanmen, în 1989, politica SUA pare să fie tot mai otrăvită, iar diviziunile rasiale mai puternice decât erau la finalul erei Reagan.

Iar credința lui Biden în democrația cu ”d” nu pare să fi fost împărtășită de cei care au creat SUA ca „republică, dacă puteți să o păstrați așa”. Părinții fondatori au văzut în democrație nu ceva de venerat, ci mai degrabă un pericol care trebuie evitat.

«Țineți minte, democrația nu durează mult», a scris John Adams. «Se epuizează, se sinucide. Nu a existat până acum vreo democrație care să nu se sinucidă». «Între o republică echilibrată și democrație este aceeași diferență ca între ordine și haos», a spus cel mai mare președinte al Curții Supreme, John Marshall. «Democrația este cea mai ticăloasă formă de guvernare», a spus Tom Paine, idee care a fost apoi reluată de James Madison, părintele Constituției: «Democrația este cea mai ticăloasă formă de guvernare. Democrațiile sunt spectacole de turbulență și dispute incompatibile cu securitatea personală și cu dreptul la proprietate».

Spre finalul vieții, Thomas Jefferson a ajuns la o concluzie: «Democrația nu este altceva decât puterea gloatei, un sistem în care 51% pot să anuleze drepturile restului de 49%».

Democrația și autocrația sunt forme de guvernare, nu niște odoare la care să ne închinăm. Venerată trebuie să fie țara, nu sistemul de guvernare al țării. Țara este obiectul legitim al loialității și iubirii. Acesta este înțelesul sloganului «America First»”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

7 Comentarii

  1. SUA este o republica masonica,condusa de oligarhie, cu o democratie de fatada (alegeri asa zis „libere”)
    SUA este condusa in fapt de Khosher Nostra care a preluat conducerea SUA de la „wasp” imediat dupa al doilea razboi mondial!
    SUA are biserici fara numar,dar nu este o tara crestina, nu este nici ateista,e condusa dupa basmul abrahamic impus ca politica de stat..

  2. Locuitorii din Hong Kong sunt cantonezi. Cantonezi sunt si cei din provincia Guangdong apartinand Chinei. Desi vorbesc o limba distincta de chineza mandarin, in speta cantoneza, acestia nu reprezinta decat un sub-grup al chinezilor Han, deci nu sunt o minoritate etnica distincta („hongkonghezii”) cum gresit se specifica in articol.

  3. NU EXISTA DEMOCRATIE, ci DEMONOCRATIE, caci demonii conduc si „votantii” si „alesii”. Si ce democratie este aia cand esti fortat sa alegi intre mai multe rele? Faptul ca printre alesi se strecoara si oameni cu scaun la cap, nu inseamna ca avem de-a face cu o democratie autentica, ci doar ca, pentru a mentine iluzia poporului care conteaza, sunt acceptate si exceptii. Accederea la putere a unor formatiuni politice „extremiste” nu este rezultatul vointei poporului, ci doar o ingaduinta a Statului paralel pentru a-si conserva influenta oculta. De exemplu, lui Hilter i s-a permis sa ajunga la putere, pentru ca Sionismul avea nevoie de el pentru a crea Statul Israel.

  4. democratia … poate fi uneori … autocratica (china) …
    autocratia … poate fi uneori … democratica (tara apasilor) …

    DEMOCRATIE … vs. AUTOCRATIE … notiuni relative … si inter-schimbabile …
    Atena … vs. Sparta … == „autocratie poporului”… vs. … democratia oligarhilor …

    diferite … sisteme politice … si atata TOT !!!

  5. Si ce vreti voi ,sa devenim toti sclaveti chinezi care nu au dreptul la alegeri si care sa ne intoarcem la totalitarism cu foamea,frigul,intunericul si umilinta generala si cu nomenklatura de rigoare pe care sa o slujim si de care in parte,nici pana in ziua de azi nu am scapat? Si asta ca sunt unii incantati de succesul comunistilor chinezi,succes bazat pe prostia si lacomia afaceristilor globalisti occidentali care le-au ingrasat sistemul totalitar,ducandu-se la chinezi sa le produca in liniste sclavetii bunuri pe care sa le aduca si sa le vanda afaceristii lacomi globalisti la ei acasa cu care si-au bagat tarile si cetatenii in datorii si somaj si care acum sunt santajati de China de unde s-au invatat sa le vina pana si papucii de plastic ca la ei nu se mmai produce nimic.Altfel,ca orice alt sistem dictatorial totalitar era si sistemul moist chinezesc la pamant si iarba verde,ca oriunde unde s-au cramponat la putere si au domnit comunistii si alte feluri de dictatori,zeci de ani peste saracie.Democraria este dovedita ca singura forma de guvernare care asigura libertatea si bunastarea popoarelor,chiar daca este vulnerabila in fata extremistilor,globalistilor si mafiotilor,dar tot democratia si popoarele pot si trebuie sa rezolve aceasta vulnerabilitate prin a renunta la ignoranta si a fi in cunostinta cat mai temeinica a ce si pe cine voteaza la alegeri.

  6. Pardon adevarul a fost enuentat de Robinette : „Dacă nu ne vom mişca, să ştiţi că ne vor mânca prânzul” Adica chiunezii le vor manca pranzul. Adica vor deveni prima economie a lumii ….

  7. Fooooarte tare articol ! Ultima fraza este memorabila ! Merci Calin….esti mare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.