Astra lui Dan Adamescu nu a putut fi salvată

Soarta fostului numărul unu de pe piaţa românească de asigurări, Astra, companie unde milionarul Dan Adamescu deţine pachetul majoritar, va fi decisă săptămâna viitoare după ce administratorul special al societăţii, KPMG, a atras atenţia că nu a identificat soluţii pentru redresarea firmei. Astra Asigurări se află de aproape un an în administrare financiară iar soarta ei e pe muchie de cuţit în condiţiile în care coeficientul de lichiditate al societăţii se apropie de zero, indicele de solvabilitate este mult sub cerinţele minime iar principalul acţionar, Dan Adamescu, nu a adus aportul de capital necesar redresării, adică 425 de milioane de lei. Adamescu se află în arest la domiciliu după ce în februarie Curtea de Apel l-a condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi trei ani interdicţia unor drepturi, printre care şi dreptul de a fi director şi administrator al unei firme sau de a coordona societăţi comerciale, în ţară sau în străinătate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată. Omul de afaceri este acuzat de intervenţii pe lângă judecători pentru obţinerea de sentinţe favorabile în dosarele de insolvenţă ale unor societăţi comerciale.

Practic, au fost trei runde în care acţionarii şi investitori terţi trebuiau să facă o subscriere de capital de 425 milioane de lei. KPMG a arătat că primele două etape adresate acţionarilor Astra Asigurări s-au încheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adică o contribuţie a acţionarilor Astra de 0,03% din valoarea acţiunilor oferite. Etapa aflată în desfăşurare până în data de 19 august 2015 a fost adresată investitorilor calificaţi şi a avut în vedere subscrierea acţiunilor ce nu au fost subscrise de către acţionarii Astra Asigurări, şi anume 99,97% din capitalul necesar companiei pentru a continua planul de redresare. Nu a avut succes nici această ultimă etapă. „Cea de-a treia etapă a majorării de capital la Societatea Asigurare – Reasigurare Astra S.A. s-a încheiat în data de 19 august 2015. Societatea, care a intermediat operaţiunile de subscriere, va depune un raport în care va face cunoscute rezultatele acestei etape. Din datele pe care le deţinem în acest moment nu există subscrieri semnificative în această ultimă etapă a majorării de capital“, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„Decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între aşteptările acţionarilor existenţi şi riscurile percepute în circumstanţele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susţinute, cât şi ale Autorităţii, pentru atragerea în proces şi pentru menţinerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terţi investitori strategici, de prim rang la nivel european şi internaţional, cu apetit de intrare pe piaţa românească a asigurărilor”, susţine KPMG.

În cazul în care Astra va intra în faliment, despăgubirile vor fi plătite de Fondul de Garantare. Astra Asigurări este al treilea asigurător din România şi are aproape cinci milioane de clienţi.

Astra este a treia companie de asigurări din România după primele brute subscrise, cu o cotă de piaţă de 9,52%. Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă principalul obiect de activitate al societăţii, conform Economica.net. Astra este pe locul doi în topul firmelor de asigurări reclamate la ASF, cu peste 3.000 de petiţii înregistrate în anul 2014, adică un sfert din petiţiile totale la nivelul pieţei. Euroins şi Astra acumulează aproape 6 din 10 petiţii către ASF. Până în ianuarie 2014, Astra a deţinut primul loc pe piaţa de asigurări din România, poziţie ocupată ani de zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.