Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. DIICOT deschide dosar penal

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

„La data de 30.01.2023 reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituţiei a fost supus unui atac informatic. În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj. Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e din Legea 544/2001”, precizează DIICOT, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, această etapă a anchetei nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice.

O breşă de securitate cibernetică a avut loc marţi la Camera Deputaţilor, dar nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor, a precizat Secretariatul General al Camerei.

Ministrul Cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă, instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor”, a spus Bogdan Ivan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. SRI este singurul serviciu care ţine numărul de angajaţi la secret. Turcia, Polonia şi Italia furnizează către presă măcar cifre aproximative, în timp ce restul sunt publice. Pe de altă parte, bugetul instituţiei este public, lucru care nu se întâmplă în Marea Britanie şi Italia unde cifrele furnizate sunt globale pentru toate serviciile de informaţii, sau în Franţa, unde cifra de 41 de milioane de euro prezentată oficial pare subevaluată faţă de realitate.
    SRI este singurul serviciu militarizat, cu excepţia Turciei, care a început demilitarizarea acum 20 de ani şi mai are acum sub 5% personal cu grade. De asemenea, este aparent printre puţinele (alături de cel spaniol) unde întreaga activitate este considerată „informaţie clasificată” din oficiu, nu doar de la caz la caz.
    ŢARA MIL. LOC. SERVICIU AGENŢI AG./100K MIL. € % / BUGET
    SUA 314 FBI 35344 11,3 6500 0,13
    Germania 81 BFV 2641 3,3 207 0,02
    Turcia 77 MIT* 8000 10,4 371 0,17
    Franta 66 DCSI 3300 5 200 0,02
    UK 64 MI5 3961 6,2 2400* 0,33
    Italia 60 AISI 1600 2,7 200* 0,02
    Spania 47 CNI 3500 7,4 255 0,06
    Polonia 39 ABW 5000 12,8 120 0,07
    Canada 35 CSIS 2449 7 400 0,07
    România 20 SRI 12000 60 224 0,45
    Și asta era în urmă cu vreo zece ani , când ” Angajaţii din serviciile secrete, de 6 ori mai mulţi ca Securitatea lui Ceaușescu” de pe Cotidianul din 30 mai 2016!
    Ca să nu mai vorbim de salariile și de pensiile speciale…. 😎
    Și cu toate astea…ni se întâmplă tot felul de chestii , iar ăsta e cel mai puțin grav. Noroc de Putin, că au pe cine da vina !

  2. Ancheta DIICOT ar trebui să vizeze în primul rând pe cei care trebuiau să asigure securitatea și protecția informațiilor la Camera Deputaților. Dacă acolo intră hackerii ca pe miriște, cu datele mele personale, aflate în diverse instituții ale statului și cu cele din eFactura, ce se întâmplă?

  3. deci , cu toti banii si toata puterea, NU sunt mai buni decat servicuiile straine ostile. ca doar hackwer ii aceaia nu or fi fost de caopul lor.pt CINE e importanta Cociocaria???sau , daca hacker-ii erau de capul lor, atunci scarbiciile noastre sunt si mai depasite de sitiatie.

  4. cui, lui sts sau lui rog, ala impenetrabilul?

    ha ha ha ha ha ha ha

    parca erau cu 20 de ani inainte…cred ca respectivul a uitat sa mentioneze anul in care se afla… copii in oglinda inca din momentul tastarii… ha ha ha ha ha ha

  5. Nimeni este prost sa dea informatiile pe mana lui ROGojina. Un securist care se dadea CEO, desi putzea a branza, spunea altui cioban (R.Tudor) ca „sistemul informatic (softul) nu mai GENEREAZA UPDATE” !!!. Bey, tarane, rad copiii de la gradi de tine, nu softul moale genereaza, ci creatatorul tare. El era fericit ca-l vedeau la tv con-taranii din satul Peizani. Pe astia ii platiti regeste la secucu !

  6. Vraja marii! Daca nu apar poze porno cu amantele,nu aflam nimic! Cât privește veniturile aparatului Parlamentului e cam de 10 ori mai mare decât venitul mediu net pe Bucale.

  7. Radu Humor/In cele 7-8 servicii secrete din Romania activeaza 120.000 de capete de bovine furajate cu 4, 5 miliarde de euro anual. Romania fiind oglinda perfecta a activitatii zilnice a acestor trantori tradatori de tara care consuma banii contribuabililor lucrand vartos la mentinerea societatii romanesti intr-un haos generalizat dar controlat la virgula de ei. O societate aflata tot timp intr-o continua miscare braowniana este cel mai usor de controlat.

  8. Poate Parlamentul plateste o firma serioasa sa gaseasca dovada ca cyberhacherii lui ROGojina santajeaza Parlamentul Romaniei sa le lase pe mana toate datele, sa aiba cu ce sa santajeze mai departe pe alesi. Joha este atat de santajat de nu mai numeste un civil la conducerea SRI care sa puna capat dinastiei cyberneticienilor ?

  9. Orice pitziflender poate sa acceseze pana si cele mai secrete documente ale bancilor sau institutiilor.
    Ganditi-va ce poate face o echipa serioasa aflata in slujba unui stat adversar. Eu n-am incredere nici in bancomate sau plata cu cardul.

  10. Internetul este nesigur > nu se pot fura 25 GB instant pe internet, in timp ce adminul era la pipilica, sa vada doar cyberneticienii lui ROG. Datele s-au furat de pe retea, poate donate de admin, nemultumit de salariul la stat in fund. Altfel, cu banii in batista cu muci si nevaccinat este cel mai sigur, cache-ul este cel mai rapid trasportator de virusi. Sanatate !

  11. A zis Ciordache e de vina si Sts si Sri si inca unu care umbla din link in link ca cioara croncanoasa… Ce dracu atata paza in razboi hibrid? Pane Rumburak de la Cotro sesizeaza CSAT pe tema cine ne apara in camera? Papa Piu Baba Novac sau Robin?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.