Prevederile europene spun una, Teodorovici, alta!

Atac la portofelul diasporei

lei, inflatie

Oricine s-ar fi așteptat ca o nouă lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, mai ales că vechea lege era din 2002, an din care lucrurile au mai evoluat, să stârnească interes, dar nu pentru reglementările introduse pentru românii din diaspora, ci pentru a analiza și combate pe bune dimensiunile acestui fenomen în România.

Ce șochează este că noul proiect aflat în dezbatere publică stabilește o limită de declarare și verificare la 10.000 euro, dar într-un singur loc cifra aceasta se modifică la 1.000 euro: acolo unde se vorbește despre remiterile românilor din diaspora.

Cine trebuie să raporteze, cine este sancționat

Cum se va face raportarea sumelor de bani trimise în țară și ce sancțiuni sunt prevăzute pentru abateri? La Capitolul III scrie așa: „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro“.

Cum se face raportarea? În continuarea Art. 7, mai sus amintit, se prezintă procedura: „Raportul pentru tranzacţiile prevăzute la alin. (1), (3) și (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, iar raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declaraţiei“.

Referitor la raportarea datelor despre identitatea entităților care trimit sume de bani, aflăm din capitolul cu titlul „Măsuri de cunoaștere a clientelei“: „Entităţile raportoare prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. i), sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 euro“.

Încălcarea prevederilor noii legi, dacă va ajunge să fie adoptată, ar atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală.

Valoarea sancțiunilor pentru persoanele fizice: „Contravenţiile prevăzute la alin. (1), lit. a), d) şi f), se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei, contravenţiile prevăzute la alin. (1), lit. b), se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 20.000 lei la 120.000 lei, iar contravenţiile prevăzute la alin. (1), lit. c), e) şi g), se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 10.000 lei la 90.000 lei“. Așadar, sunt mari!

Valoarea sancțiunilor pentru persoanele juridice: „Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu avertisment sau cu amendă prevăzută la alin. (2), ale cărei limite superioare se majorează până la 10% din veniturile totale declarate în ultimele 12 luni încheiate. Sancţiunile şi măsurile pot fi aplicate membrilor organului de conducere şi altor persoane fizice care sunt responsabile de încălcarea legii“.

Documentele europene se referă la 10.000 euro, nu la 1.000!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prins și el în vârtejul declarațiilor, a afirmat ieri că proiectul care stabilește ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în țară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună. Și inițiatorii noii legi pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor au invocat chiar în propunerea lor nevoia respectării normelor europene, indicând Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Comunitate. Se dovedește însă că nevoia transpunerii documentelor europene este din nou folosită abuziv la București.

În Regulament scrie foarte clar: „Orice persoană fizică ce intră sau iese din Comunitate și transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară această sumă autorităților competente din statul membru prin care intră sau iese din Comunitate, în conformitate cu prezentul regulament“. Mai mult, Regulamentul precizează că nu e nevoie ca autoritățile să se încurce în mărunțiș: „Pentru ca acțiunea autorităților să se concentreze asupra mișcărilor semnificative de numerar, numai mișcările de cel puțin 10.000 euro ar trebui să fie supuse unei astfel de obligații“.

Avertismentul opoziției

„De acum încolo, dacă trimiţi bani în România, orice sumă peste 1.000 euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gaşca lui din Teleorman şi instituţiile pe care le patronează îţi vor confisca aceşti bani. Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiţi bani în ţară sau dacă mai trimiţi bani în ţară. Şi ai grijă, anunţă-i şi pe cei de acasă şi anunţă toţi românii, ca să ştie şi ei ce li se pregăteşte în ţară“, a anunţat liberalul Florin Cîţu, președintele Comisiei economice din Senat, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.

S-a ajuns la fundul sacului bugetar?

„Autoritațile din România au privit mereu cu lăcomie înspre banii câştigați prin sacrificii enorme de către românii plecaţi peste hotare. Parte din aceste venituri reprezintă de fapt suma cu care se susține în mod realist economia țării. Iată că guvernanții nu se dezmint nici de această dată și emit pe bandă rulantă normative ce vor avea mai mult ca sigur drept consecință o reducere a remitențelor din afară. Cu siguranță că cei care lucrează în condiții grele şi de multe ori poate chiar la negru vor fi primii afectați. Întrebarea este: de ce acum? Nu cumva din punct de vedere financiar s-a ajuns la fundul sacului și se caută cu disperare resurse alternative? Sau faptul că acești bani câştigați cu multă trudă și sudoare nu pot fi sifonați de sistemul dovedit corupt deranjează? Oricum, este încă o încercare disperată de a controla banii românilor din diaspora“, ne-a declarat Gabriel Pârjolea, fost consilier local în Italia.

Sugestie din Spania

„Înainte de a ne interesa câți bani trimit în țară românii din străinătate, referitor la Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, dacă tot avem în România prețuri europene la alimentele de bază, atunci să fie și venituri salariale minime pe măsură. În acest sens, pentru ca mulți români din țară să nu mai aștepte sprijinul celor plecați la muncă în străinătate, ar fi bine să reușească cei care muncesc în România să se întrețină singuri sau să aibă acces la un loc de muncă potrivit pregătirii“, se arată într-un articol publicat de ziarul El Rumano din Spania.

Unitate nouă de informații. Financiare

Legea nouă definește inclusiv subordonarea activității instituției, încercându-se transformarea în „unitate de informaţii financiare a României“, în directa subordonare a premierului. În prezent, legea în vigoare spune că Oficiul funcţionează ca organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului. După intrarea în vigoare a legii, Oficiul se transformă astfel: „Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este unitatea de informaţii financiare a României, de tip administrativ, cu sediul în municipiul Bucureşti, ce funcţionează ca organ de specialitate cu personalitate juridică, structură unică, independentă şi autonomă operațional/funcțional, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Simona Popescu 220 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Prin trimiterea banilor beneficia toata lumea: destinatarul, bancile din Ro si indirect statul. Prin aceasta lege idioata, va pierde in primul rand statul. Se vor mai trimite doar sume mici pina la 1000 Euro. Restul vor sta stocati in bancile straine care vor beneficia de folosirea lor, iar in tara vor fi adusi personal de fiecare, eludand toata aceasta lege facuta de idioti.

  2. Inca o dovada ca dobitocii de prin minister nu au habar nici macar sa traduca o amarata de hartie. Cum sa nu fie vraiste toate institutiile tarii cand este compusa din o gramada de analfabeti functional care nici macar un text nu il pot citi fara sa il rastalmaceasca. De asta o gramada de directive de bun simt din UE sunt transformate in adevarate dezastre de gastile de incompetenti din institutii, cel mai elocvent caz e cel al fondurilor europene unde ne-am ingropat singuri in munti de hartie fara sa fie nevoie, degeaba spun cei de la UE ca ne-am complicat singuri si inutil ca nu intereseaza pe nimeni, probabil vor trebui sa dispara niste posturi clientelei de idioti utili ai partidului. Si cati mai trimit bani prin banci cand cursele sunt zilnice spre vestul Europei? In loc sa se ocupe de miliardere care ies din tara, ei se ocupa de gainarii, ca si politrucii de la DNA.

  3. Cred ca este normal ca fiecare cetatean sa-si justifice veniturile, inclusiv cei care lucreaza in strainatate!Pentru cei cu contracte legale nu e o problema, ei oricum isi declara venitul in tara de domiciliu si nu vor plati impozit si in Romania.Pentru cei/cele care lucreaza la negru, ori fac bani din furat, prostitutie , cersit, e o problema…

    • Mai cititi o data articolul si daca tot nu intelegeti anomalia si gravitatea acestei legi faceti un test de IQ. Multi romani trimit bani din economii pe mai multe luni si au mai multe slujbe, cu ce documente justifici economiile? Nicio lege din lume nu iti interzice dreptul de a face economii in cash acasa. Legea PSDragnea va forta romanii sa isi faca cont de economii la bancile din strainatate, sa plateasca administrarea contului bancilor straine si impozitul pe cont tarii din occident, nu Romaniei si sa trimita mai putini bani acasa. Ai nevoie de un desen sa intelegi ca vor pierde doar romanii si cei din strainatate si cei din tara care vor avea bani mai putini sa cheltuie in Romania si sa alimenteze bugetul tarii.

  4. Eu sunt de acord, ba propun si o completare: sa declare si dl Dragnea cum si din ce BANI a facut Averea Uriasa!
    Si fiul lui de numai 28 de ani sa declare de unde BANI pentru Averea uriasa desi NU a muncit nicaieri niciodata, pur si simplu sa-a trezit cu averea de la tata!
    Sa fie, dar si pentru Dragnea si restul politicienilor!!!

    • Dupa depistarea unui italian cu probleme, nu este firesc sa se cunoasca ”miscarea” banilor care pot fi de acelasi tip cu povestea italiana? De ce atata jale? Cati din cei din diaspora trimit o suma de peste 1.000 de euro?

    • lilisor lasa teoria! Spune cat este valoarea acelei averi uriasa!!! Din presa/tv poti alfa ca sunt tineri cu afaceri de peste un milion de euro venit la varsta de 25-30 de ani. Pe plan mondial sunt multi precum Facebook unde cifrele au fost impresionante, asa ca pana nu ai o cifra oficiala nu mai vorbi…prea dai cu presupusul, dar nu te-am vazut interesanta de veniturile unora care s-au mutat in tari exotice. Te deranjaza unii care traiesc in Romania, deci platesc TVA la apa/electricitate, benzina, alimente, impozite si taxe locale si poate creaza si un loc de munca. Nu uita ca pensia ta si tratamentele medicale ale copilului tau sunt platite din impozitele si taxele platite de cei din tara.

  5. Analfabetii corupti din PSDragnea nu au limita. Prin aceasta masura va pierde in primul rand statul roman pe care ei l-au slabit in ultimul hal prin incompetenta, nepotism si analfabetism. Vor sta Dragnea cu Vasilica la vama sa numere cati bani au la ei romanii din diaspora in buzunar?! Diasporenii vor renunta la banci, romanul inventiv va fenta aceasta batjocora de lege, se vor face retele mafiote care vor implica carausi de bani, vamesi si autoritati locale protectoare care nu vor plati impozite la stat, prin care diasporenii vor trimite bani cash in tara. Ca Daddy este un profitor al economiei negre o demostreaza dosarele DNA si nu surprinde pe nimeni, dar ca Teodorovici e la fel de analfabet economic ca Vasilica si la fel de corupt ca Daddy este o surpriza neplacuta. Ati face bine sa nu mai cenzurati comentariile pentru ca tara e in prapastie, am trecut demult de etapa cand eram pe marginea prapastiei. Numai azi 500 de angajati in sanatate sunt in greva de bine ce conduce tara PSDragnea!

    • Cine trimite 1.000 de euro/4650 lei cand in tara salariul mediu net este 2500 de lei? Chiar sunt asa de darnici/bogati cei din diaspora?

  6. românii plecaţi la muncă afară sunt cca 4 milioane. Statisticile oficiale spun că aceştia trimit anual în ţară cca 5 miliarde de euro.Dacă numai 1 milion de români ar trimite 420 de euro, lunar, în ţară, suma trimisă anual de aceştia ar fi de 5 miliarde de euro. Dacă toţi cei 4 milioane de români diasporeni ar trimite câte 110 euro, lunar, în România, suma trimisă într-un an de aceştia ar fi de 5,28 miliarde de euro. În mod cert, actul normativ cu pricina nu se referă la aceştia; puţină atenţie n-ar strica, înainte de a ne pronunţa ca plăvanii…

  7. Dupa ce au umflat salariile parazitilor statului si a pensiilor speciale,acum nu stiu cum sa faca rost de bani!Peste 1 milion cinci sute de mii de taietori de frunze la caini, platiti din banii fraierilor care produc plusvaloare!Ce facusi mai teleorma nene sarace? …

    • cumva ai probleme cu invartirea unor sume mari si te deranjaza ca statul verifica, mergi in Panama, Costa Rica si Columbia unde este loc pentru cei ”nemultumiti” ca tine, dar nu uita, Dumnezeu este si in gaura de sarpe, adica peste tot…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.