Atenție la etichetele citricelor!

Directorul ANPC, Paul Anghel, susţine că în urma unui control, la un hypermarket din Bucureşti s-au depistat 108 kilograme de citrice pe a căror etichetă de producţie apare E233, o substanţă care, folosită în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave. ANSVSA va analiza produsele.

„În urma unui control extins la produsele de post, angajaţii Comisariatului Bucureşti au depistat 108 kilograme de citrice, la un hypermarket din Bucureşti, pe a cător etichetă de producţie apare E233 ,THIABENDAZOL-IMAZALIL, o substanţă foarte periculoasă şi interzisă în multe ţări civilizate.

Potrivit instituţiilor internaţioanale de sănătate, E233, folosit în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave, precum cancer. Rămâne ca luni să trimitem către ANSVSA solicitare să facă analize acestor produse şi să stabilească clar dacă vor fi retrase”, a declarat pentru MEDIAFAX Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

E233 sau Thiabendazol-Imazalil este conservant de suprafaţa folosit pentru fructe.

Hypermarketul în care au fost depistate cele peste 108 kilograme de citrice le-a scos de la vânzare, temporar, la solicitarea ANPC, până când vor fi finalizate analizele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Este vorba despre pomelo, fructe aduse din China, şi grapefruit, din Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Orice poate fi „otrava”, sarea pentru hipetensivi, zaharul pentru diabetici, apa pentru diabetul insipid, etc. la fel si cu substantele folosite pentru conservare, in concluzie:conteaza doza. Deci inaite de a intra in alerta, ar fi firesc sa publicati DOZA minima de consum, pentru ca altfel este doar o stire. Nimeni nu consuma „coaja” si nici kilograme de fructe pe zi pentru a avea consecinte grave. Asa cum Placebo vindeca si o informatie ca alimentele sunt toxice si pot produce probleme grave pot induce acele probleme si numai datorita informatiei. O vorba din popor spune:”de ceea ce te temi nu scapi”. Oare asta este politica de marketing a firmelor de medicamente, inducerea psihologica a unor probleme, de la o banala insomnie, nevroza la stari mai complicate? Cati din cei care privesc anumite mesaje de pe anumite pachete nu-s pusi in pericol de chiar acele imagini? Daca vrem o societate sanatoasa atunci problemele de toxicitate se rezolva legislativ si nu prin stiri ca sa aratam ca unii inspectori au iesit din birou in luna noiembrie. Pana acum ce-au facut. Aceste fructe se vand tot anul, iar a fi sau a nu fi pe o eticheta este prea putin? De ce nu s-a analizat produsul lunar/anual ci doar cand un angajat a citit o eticheta? Ce fel de verificare exista daca numai asa daca se observa ceva pe o eticheta? De curand s-a demostrat ca produsele din UE sunt de doua calitati pentru ei si pentru ceilalti si ai nostri nu a privit fenomenul ca o discriminare grava, doar Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria s-au revoltat, noi doar am confirmat modul in care suntem tratati de UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.