Schimbări în structura de comandă NATO

După încheierea Războiului Rece, NATO a promovat o politică de restrângere a centrelor de comandă, de reducere a înarmării, o linie care este însă abandonată în acest moment. La reuniunea miniștrilor Apărării din NATO care a avut loc miercuri, la Bruxelles, Alianța a decis să înființeze două noi centre de comandă, aducând numărul total al comandamentelor la nouă. Este vorba despre un centru pentru coordonarea mișcărilor de trupe în Europa și unul care se va axa pe securitatea rutelor de transport în Oceanul Atlantic, pentru a asigura traversarea rapidă a forțelor americane. În plus, NATO a decis pentru prima dată să integreze securitatea cibernetică în toate operațiunile aliate.

„Structura noastră de comandă este coloana vertebrală a Alianței. Ea a evoluat timp de decenii, reflectând de fiecare dată situația securitară. Ea trebuie să evolueze, pentru a rămâne solidă, agilă și bine adaptată scopurilor“, a spus secretarul general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.

Necesitatea comandamentului logistic a fost sugerată încă din momentul Summitului NATO de la Varșovia, în 2015, de către partea americană, nemulțumită de faptul că mișcare trupelor în Europa, americane sau europene, este supusă regulilor civile, care o îngreunează. A apărut astfel ideea unui „Schengen militar“, sugerată de generalul Ben Hodges, comandantul forțelor NATO din Europa. În România, această idee a fost la originea unor bâlbe ale Ministerului Apărării, la recenta Adunare Parlamentară NATO. Fie că este vorba despre menajarea sensibilităților politice din UE legate de blocarea perpetuă a intrării României în spațiul Schengen clasic, cel civil, fie că e vorba de a nu da apă la moară propagandei ruse, care susține că un „Schengen militar“ ar reduce suveranitatea statelor, eroarea de comunicare a fost evidentă. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat atunci că au existat discuții pe această temă, iar imediat biroul de presă al propriului minister a negat, dând vina pe proasta traducere a declarațiilor.

Și, ca dovadă că apariția celor două comandamente are o miză mare, mai adăugăm și o bâlbă a NATO – publicarea de către Der Spiegel, cu puțin timp înainte de întâlnirea miniștrilor Apărării de la Bruxelles, a unui document secret al Alianței în care se arată că logistica aliată s-a atrofiat și ca „nu există vreo garanţie suficientă că măcar Forţa de reacţie a NATO ar fi în măsură să reacţioneze rapid şi dacă este necesar de durată.“ Imediat, publicarea acestui document NATO, pe care revista germană nu l-a expus în integralitatea sa, ci a extras pasaje, a fost pusă pe seama unor mașinațiuni ruse menite să reducă încrederea europenilor în NATO. Însă faptul că la Bruxelles s-a decis crearea comandamentului cu pricina nu vine decât să arate că există probleme logistice ce trebuie remediate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Cea mai JEGOASA si agresiva asa-zis alianta. MINCIUNA este PILONUL DE BAZA al acestei mosntruozitati. Auzi, tu, North Atlantic … in Afganistan?!? DEMENTZI! Hitler si cu Stalin IMPREUNA nu au mintit si nu au ucis cat mint si cat ucid astia.

  2. Din nefericire pentru Europa, norvegianul Jens Stoltenberg este membru al clubului Bilderberg si cu asta am spus tot despre nocivitatea acestui personaj coleg in rele cu Hillary Clinton.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.