Atenție, s-a schimbat schimbarea: Noi reguli vizând rata de infectare

Fără certificat verde pentru copiii cu vârsta până în 12 ani, iar magazinele și restaurantele nu se vor mai închide la 18.00 în localitățile cu incidență de peste 4 la mie, cum a fost până acum, ci la peste 6 la mie. Vom folosi green-pass-ul la mall, a decis CNSU.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori, precum și creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare.

Textul HOTĂRÂRII:

Art. 1 – (1) Se propune interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00 – 5,00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/ gospodărie şi locul/ locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

d) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art. 2 – Se propune ca de la interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00 – 5,00 să se introducă o nouă excepţie pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Art. 3 – (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00 – 18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii în spaţii închise şi/ sau deschise, publice şi/ sau private, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În intervalul orar 18,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

(3) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art. 4 – Se propune creşterea vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie, de la 6 ani la 12 ani.

Art. 5 – Se propune ca în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice să fie delimitate de restul spaţiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Art. 6 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale.

Art. 7 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU”.

Descarcă AICI hotărârea CNSU

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Ma deranjeaza astia cu trotinetele lor prind viteze de zici ca sunt in filme pe trotuar.
    Ia sa le puneti semne de ciruclatie !!! Era sa ma accidenteze si pe mine unul!

  2. Se propune…se propune…se propune….asta scrie peste tot in text.
    Raspunsul e simplu si clar: nu suntem de acord.
    Mai departe.

  3. Asta chiar e haituiala privind copii romani din Romania! In tarile civilizate, copii pana in 12 ani, nu fac, nu li se cere testari pentru ca imunitatea din nastere e la cote inalte, in plus, daca nu intra incontactunii cu altii, in contact cu aerul, cu iarba, cu padurea, cum dracu sa isi intareasca simentina imunitatea care este intro continua refacere pentru un organism viguros rezistent impotriva virusilor intalniti pe parcursul vietii?! Vedeti ce inseamna medicina politica si politica medicala pe glob, vazand ce practica exista in Romania! Politica medicala si medicina politica in Romania, inseamna teroare si imbolnaviri psihic! Privesti pe micul ecran tv, pe fiecare arata cate o nemultumire ca titlu, exemplu:
    1. Spitalele nu mai au paturi: ce ma intereseaza pe mine omul ca nu au spitalele paturi? Nu cumva managerul si administratia spitalului sunt vinovate ca nu fac investitii?
    2. In spitale nu sunt medicamente! Nu cumva managerul si administratia spitalelor sunt vinovati de lipsa acestora?
    3. Spitalele iau foc din cauza…! Nu cumva managerul si administratia acestor institutii sunt vinovati de organizarea proasta a incestitiilor?
    4. Nu cumva ministrul cu gloata de lux plasa in jurul sau sun vinovati de toata organizarea, plus premierul si ministrul de finante, al acelui guvern? De ce dati vina pe cetateni? Cetatenii se imbolnavesc la comanda, cumva? Ce scarbe cu creier limitat la propria lor persoana si familie!

  4. Ne Editat in hotararea voastra nemernicilor ! PNLUSRUDMR = SATANA 666 MOARTE

  5. Aceasta Hotarare este ilegala din cel putin doua puncte de vedere.
    Interzicerea mobilitatii nu se poate face pe baza unui act neaprobat de Parlament. Iesirea din casa este un act FIZIOLOGIC, obligatoriu existentei umane. Altfel este un arest la domiciliu. Ah, da, imi poate interzice sa intru intr-un restaurant dupa ora 20 daca nu sunt vaccinat. Asta este o alta discutie. DAR AREST LA DOMICILIU? Asa ceva face DOBITOCUL de Citu? Omul asta trebuie eliminat din viata publica. Prin violenta sau la votul motiunii.

  6. Iata efectul pervers al acestei hotarari. Vaccinatii ies din casa, merg in cluburi, restaurante, se infecteaza (rate de atac sunt aproape la fel), creste rata de infectare (a se vedea Israel, Islanda, UK si altele) si atunci nevaccinatii sunt arestati la domiciliu. Cine gandeste asa ceva intr-o lege trebuie impuscat.

  7. Asta-i ca ala de s-a dus la magazin si o intreaba pe vanzatoare..-Aveti chiloti? Aia zice ca Nu.-Nici de vanzare? Hi..hi..hi..

  8. |Teoria consipratiei – astia au pus virusul in mancaruri, inclusiv pe ceapa?
    Iarasi am gripa / raceala etc

  9. Au spus-o si o spun specialistii ca si cei vaccinati sunt purtatori ai virusului si il transmit la fel ca cei nevaccinati si ei discrimineaza in continuare. Scopul este unul singur : sa-i determine pe oameni sa se vaccineze.

  10. intr-un cuvant: N E C O N S T I T U T I O N A L A !! ROMANIA TREZESTE-TE !

  11. Pina cind cretini analfabeti sa va bateti joc de romani?
    Dumnezeu este cu romanii si Romania si va veti duce la puscarie voi toti!

  12. asta cu schimbatu’ de la 4 la 6/1000 are legatura cu congresul balamucului? ?

  13. Ce moroilor,nu mai puteți să umblați ca besmeticii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.