A fost sesizat Avocatul Poporului în legătură cu Legea pensiilor

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat, luni, că a sesizat Avocatul Poporului cu privire la inechităţile create de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Potrivit unui comunicat al AUR transmis AGERPRES, legea ar fi tăiat pensiile pentru aproximativ un milion de pensionari, în special pentru cei care au muncit în condiţii deosebit de periculoase şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Legea a reuşit, în primul rând, să isterizeze oamenii. Şi cei care au câştigat sunt speriaţi că sumele pe care urmează să le câştige, nu cumva să trebuiască să le pună deoparte în caz că sunt nevoiţi să le dea înapoi. Este o nesiguranţă anormală dată de o lege organică. O lege care ar fi trebuit să creeze siguranţă şi nu creează. Aşa-zisele reglări de inechităţi nu au fost reglate, au fost create mult mai multe. Iar nesiguranţa asta demonstrează incapacitatea unor guvernanţi, care s-au apucat să facă o lege fără să aibă habar despre ce este vorba. Nu au noţiunile de bază, nu cunosc o serie de elemente care ar fi trebuit să stea la originea acestei elaborări şi care au fost încălcate sau ignorate. Nu este normal aşa ceva. Pensionarii sunt trimişi la Casele de Pensii să facă contestaţie. Casa de Pensii nu a rezolvat niciodată o problemă. Când te duci la Casa de Pensii eşti anunţat că toate sunt bune, şi în scris şi verbal. În instanţă nu se pot reprezenta toţi singuri”, a declarat Dorina Barcari, propunerea AUR pentru Ministerul Forţei de Muncă şi Pensiilor, din faţa instituţiei Avocatului Poporului, citată în comunicat.

AUR spune că va solicita în plenul Parlamentului modificarea legii.

„Am arătat că este încălcat flagrant dreptul de legiferare, în primul rând principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat diferă substanţial de forma care a fost adusă în Camera Deputaţilor. Vorbim de încălcarea principiului neretroactivităţii legii. Pentru unii s-a făcut „dreptate”. Este, de fapt, o altă inechitate, pentru cei cu pensii mari, pentru că pensiile au fost indexate fără să fie recalculate şi creată o echitate socială. Pe de altă parte, pentru mulţi oameni, din zona celor încadraţi în condiţii speciale de muncă, precum persoanele cu dizabilităţi, remarcăm caracterul retroactiv al legii şi, mai mult, discriminarea între anumite categorii de pensionari. Marcel Ciolacu face o confuzie gravă între ce înseamnă drept câştigat pe zonă de contributivitate şi asistenţă socială şi beneficiile sociale. Vorbim de o lege şi de nişte drepturi care au fost acordate în baza unui calcul pe care nimeni nu îl cunoaşte. Ce ne promit ei acum sunt anumite beneficii sociale. Oamenii trebuie să înţeleagă că aceste beneficii pot fi tranzitorii. Tot ce înseamnă asistenţă socială şi beneficii sociale înseamnă un colac de salvare, nu o barcă de croazieră pe care te plimbi toată viaţa”, a declarat deputatul AUR Antonio Andruşceac, de asemenea citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

9 Comentarii

  1. aurul asta a votat la blana mai toate legile PSD.
    Acum i-a apucat dragostea de romanasii astia nacajiti!
    Sictir baa!

  2. Handicapații sunt întotdeauna handicapați! Toate tv -urile au proclamt de vreun an de zile că toate pensiile cresc. Nu ne-a vorbit de înghețate si scădere. Jigodia de Hadar se schelălăia pe la tv pe bani multi fara sa ne spună că toți care au lucrat în grupe grele vor pierde fata de gulerele albe! Huuo jigodilor de la tv care contra sume colosale ați ascuns gunoiul din preș!

  3. Daca Contesta legea la Curtea Constitutionala si Aproba ! Nici un Pensionar Nu mai Primeste Nici 1 leu ! Si sa vezi atunci Război Civil cu Aur !

  4. Ultima dată, șefă la Avocatul Poporului era una Renate Weber, parcă! Prin natura funcției ar fi trebuit să mai dea și ea câte un semn de viață. Respectiv să sesizeze CCR măcar pe unele legi proaste ieșite din Parlament. Dar madam Weber iubește la nebunie „dolce far niente”, și nu bani puțini!

  5. Ceva, ceva și într-o anumită măsură, logic, au dreptate! De ce? Motivul? Pentru că, nu în toate cărțile de munca au scris lunar sau anual cotizațiile ca fiind achitate de muncitor, au scris doar pe scurt o lege despre care, habar nu ai ce continea, au calculat doar zilele de învoire și concediile fara plata, nimic despre al 13-lea salariu și premierea financiar a muncitorului angajat, nimic despre programul prelungit peste 8 ore zilnic, nimic despre programul prelungit de 16 ore in loc de 8 ore normal înscris în mare parte din cărțile de munca! Cretinii ăștia au făcut ordonanța bazandu-se pe cărțile de munca scrise incomplet, încât, tu pensionar ești cel care trebuie sa aduci acte prin care sa dovedești realitatea contra practicii din ordonanța aprobata! Exact că în justiție, anapoda, tu trebuie sa demonstrezi și nu un transfer de date și acte între instituții!

  6. Sesizarea nu ajuta la nimic, pentru ca avocatul poporului nu este romanm este avocatul intereselor altui popor.

  7. Bine,dar odata iesit la pensie conditiile alea de munca deosebit de periculoase s-au cam terminat. Munca periculoasa a fost recompensata la vremea ei, cu salariu mult mai mare decat media, concedii marite,statiuni, pensionare mai devreme,si or mai fi fost…

  8. @100fecioinrai
    Nu te pricepi, din salariul ala marit cu sporuri s-au incasat si contributiile, nu doar din salariul de baza. Tu ai merita sa primesti pensie socotind contributia ta doar raportata la salariul de baza, nu intreaga ta contibutie la pensie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.