Austeritatea în varianta Ciolacu – Ciucă. Tocmai ne-au anunțat

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că împreună cu partenerii de guvernare a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Ciolacu a enumerat pe Facebook niște măsuri, printre care actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației. 
Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului.
Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!
Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat.
În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației!
Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, președintele PNL Nicolae Ciucă a dat detalii despre măsurile propuse într-o postare pe Facebook:
Am convenit, astăzi, în Coaliție, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar și să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaționale.
Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, am considerat obligatoriu ca, înainte de orice discuție despre veniturile la buget și eforturi cerute mediului de afaceri sau populației, să avem o decizie despre reducerea cheltuielilor statului și despre viziunea creșterii economice a României pe termen mediu și lung. În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României.
Referitor la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar am agreat asupra câtorva zeci de măsuri, dintre care am să menționez câteva:
Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți);
Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.
Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor. Descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții.
În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.
Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.
Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.
Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.
Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției.
Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.
Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenți la utilizarea eficientă a investițiilor majore care au intrat și vor intra în România și la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiștii noștri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecție multianuală, care să dea un ”boost” economiei României.
Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta și implementa cu eficiență aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniță, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală și al nevoii României de dezvoltare susținută, a scris Ciucă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8523 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Bla,bla,bla! După ce coaliția s-a scremut un an de zile să scoată bolovanul energiei aruncat de liberali in balta acum va dati de ceasul morții fiindcă gaura bugetară se cască tot mai mult. Radeți parlamentul până la 300 de sparkanentari( conform referendum), radeți jumătate din ministere si dații afară zecile de mii de directori plătiți gras la stat degeaba si atunci o să faceți economie. Terminații odată cu miile de sporuri nejustificate. Pe ce lume trăiți? Voi îmbuibaților de la stat și din din APIA radeți 50% din veniturile grase și puneți mâna pe lopeți. S-au prins privatii că furați și nu mai plătesc dările la stat!

  2. „reducerea la maximum a cheltuielilor statului. ”

    Lovitură de stat în Niger. Președintele țării, sechestrat …
    Niger | Lovitura de stat, anunţată în direct la televiziunea naţională

    -TOATE INSTITUTIILE AU FOST DESFIINTATE,
    tembeliziunea de Stat si-a incheiat rolul!
    (presupunem ca o arunca in aer,
    asa se face!)

  3. Ce reduceri băi Ciolacule ? Că in ultimii 4 ani ați făcut împrumuturi de 20 MILIARDE de coco iar românii sunt mai săraci ca e vremea fanarioților.Trăiești pe altă lume, cu lefuri si pensii speciale și te faci că-ți pasă de amărașteni. Ipocritule!Sper să o iei in barbă la viitoarele alegeri cum nu a luat -o nimeni pînă acum fâțarnicule !

  4. Da până acuma ce făcurăți frate,de ce ati plătit 200 de posturi care nu există,ori nu ati fost tot voi la ciolan??? Ați ajuns la fundul sacului și nu mai aveți bani de pensii speciale? Ori vreți să faceți o donație la ucronazi? Că de cumpărat submarine atomice sigur că aveți bani că altfel vă zboară americanii cu tot cu șapca lu Iohannis.

  5. cum fac politicienii bani? prin bugetarea posturilor neocupate… misto…
    ii scoateti si din consiliile de administratie de pe te miri unde?

  6. Acuma doua luni se lăudau cu un plan de reducere a cheltuielilor care se aplica printr-o ordoanta de urgență Rezultatul: pana la întrarea în vigoare a OUG respective s-au cheltuit suplimentar sumele pe care OUG promitea să le economisească. De ce nu se pune problema tăierii subvențiilor pe card statul le acordă ONG-urilor ?

  7. Doamna Ioana Radu,dupa cum stiti in luna ianuarie,2023 toate pensiile mici au primit de la guvern sume de 500 si 400 lei,urmand ca cea de-a doua transe sa fie acordata in luna septembrie,dar nici pana azi nu se mai comunica nimic cu plata restanță,se pare ca guvernul se face ca „ploua” si ne-a mințit.Daca aveti mai multe informatii va rog sa comunicati printr-un articol.

  8. Cat e Ciuca la putere Romania intra in faliment. 4 miliarde pentru tancuri…13 miliarde pensii la securisti si juristi. Apropo intr-o comuna sore Rosiori am intrat intr-un mic suoermarket si nu mi s-a dat bon. Am cumparat de 4 ori de acolo. Nu se da bon desi e la 2 pasi. De unde bani la buget daca nu se incaseaza tva.

  9. Legalizarea prostituției și impozitarea ei ar aduce venituri substanțiale statului român ! Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi conrolat, la fel ca în celelalte țări occidentale. În prezent, practicarea prostituției produce sume enorme de bani, nefiscalizați. Intensificarea controalelor în piețele agroalimentare ar putea fi o altă măsură menită să aducă bani la bugetul de stat. În prezent, majoritatea comercianților din piețele agroalimentare nu folosesc case de marcat și nu declară sumele de bani reale câștigate.

  10. Eu sunt curios cât îi mai suportă populația pe cei din coaliția lu’ pește…
    Speranța mea este ca populația să răbufnească extrem de violent, nu proteste pașnice , ci o revoluție autentică, cât se poate de violentă și îndreptată împotriva celor care au guwernat din 2020 până în prezent, guwernele lui Klaun agentul străin, labăralii, marxiștii sorosisti usere si pesedistii bruxellizati.

  11. @Ghinion Exista multe ONG-uri buni, care nu sunt politizate si ajuta societatea. Ar fi pacat sa le fie taiate fondurile din cauza unor ong-uri satelit rezist usr.

  12. Am ajuns un popor de CERSETORI dupa politicile dezastruoase ale guvernelor din ultimii 30 de ani,in schimb nu trece zi in care sa nu aflam ca Iohannis si guvernul PSD si PNL cumpara tot felul de ARMAMENT de la americani pe sute de milioane de dolari,de am ajuns creditorii Trezoreriei Americane. Noi nu avem dupa ce ne CACA,dar aruncam DOLARI pe armament secand-hand ,de parca am fi in razboi.

  13. Ardei ne-a Marele cu taxe și impozite ca tot or să te voteze. Da cîte 250 lei la 6 luni la cei cu venituri mici și le ia 500 cu TVA și alte taxi. Asta da smenar?Ajunge singur președinte. Iti ia banii din buzunar apoi se plînge ca nu l-ai împrumutat?

  14. dar sa nu va atingeti de pensii! De ale specialilot, ca aia va numesc in fumctii si va scapa de puscatie!

  15. Turismul romanesc va disparea oricum de la anul! Fara vouchere, romanii il vor boicota, in ciuda tv-urilor private cu statul: propaganda TV nu mai tine! Ciné da 10,000 de RON pe cateva a zile cu mancare proasta? Au preturi nesimtite! Ciuma PSD-PDL va avea rezultate minime la alegeri din cauza ca sunt slugoii Bancii Mondiale si taie veniturile oamenilor simpli! Nu ale ofiterilor politici! In afara de IMM-uri, privatii cu bugetul, gen Raru si Ciol, nu produc nimic! Starea de tensiune se mentine! Prorusii castiga in randul politicienilor romani! Starnesc premisele unei incordari maxime! Ce poate duce la revolte!

  16. Austeritate maxima la salarii si pensii si liber la cumparare la avioanele si submarinele lui Ciolanis, liber la plimbarile cu avionul privat cu escale la Sibiu, ca, vezi doamne, ravasitoarea sughite daca trebuie sa se deplaseze la Bucuresti! Niste banditi, toti la un loc!

  17. cateva ministere nu mai desfiintati?
    Ca s-ar mai recupera miliarde bune.
    Si nu ar strica 200 de parlamentari in total!
    Avem 600 ca turcii, numai ca eu au 80 milioane de locuitori, nu 18!!!

  18. De speciali, ministere, Parlament nu se atinge nimeni. Dacă ar umbla aici nu-i mai alege nimeni?Ei trebuie votati de speciali și familiile lor cam 10/ restul de 20/ votează din prostia din capul lor?Cam 80/ din cei care comentează au votat, acum injura. Un popor de ipocriti. Ne meritam soarta. ?

  19. Vorbesti pe nas, romanii sunt mai bogati ca oricand. Doar facturile sunt mult mai scumpe, curentul de la 0,25 lei la 3,00 lei. Pentru asta multumiti lui Isarescul, zis Manole.

  20. Este noaptea minții . Cum poate UE sa admită premieri ai unei tari membre fara studii universitare solide si sa fie vorbitor macar a unei limbi de circulație mondiala . Asta era si este posibil numai in comunism unde contează sa urmezi linia ,,partidului”. In capitalism trebuie sa ai cunoștințe economice , financiare si politice la nivel rezonabil ca sa poti sa înțelegi dacă se duce țara de râpa cu ,,masurile” pe care le aprobi. Apoi esențial este sa te înțelegi cat de cat cu colegii din UE nu sa fi un ,,ciumat” ca Ilici- KGB si Basescu- gât larg . Macar Johannis prin originea lui si cunoașterea limbii germane si chiar si a limbii engleze cat si prin alura lui a fost agreat chiar de președinții SUA . Mai ales ca a prins războiul din Ucraina când mai avea 3 ani din al doilea mandat. Dacă România va avea si un președinte ca Ciolan va ajunge ca Basescu sa taie pensii si salarii. Mai ales ca înarmarea care este vitala costa bani grei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.