„Autoportretul unei fete cuminţi”, Marele Premiu la Festivalul de Film „Crossing Europe” de la Linz

Lungmetrajul “Autoportretul unei fete cuminţi” a câştigat aseară Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film “Crossing Europe” din Linz-Austria. Premiul, în valoare de 10.000 de euro, a fost acordat ex-aequo peliculei regizate de Ana Lungu şi coproducţiei “Varvari/Barbarians” (Serbia, Muntenegru, Slovenia) în regia lui Ivan Ikić.

Distincţia acordată de juriul de la Linz se alătură celor două premii pe care filmul “Autoportretul unei fete cuminţi” le-a primit la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti: Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună regie.

Regizoarea Ana Lungu

Lungmetrajul va fi proiectat luna viitoare la Bucureşti în cadrul Festivalului Filmului European, eveniment organizat de Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Pelicula, care a câştigat Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, va fi prezentată la Cinema Pro, pe 10 mai, de la ora 20.30, în prezenţa echipei lungmetrajului.

După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Secvenţă din film

Premiera filmului în cinematografe va avea loc în această toamnă, pe 25 septembrie, pelicula fiind distribuită de Mandragora.

„Autoportretul unei fete cuminţi” spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o „familie bună”. Personajul, intrepretat de actriţa de teatru Elena Popa, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex (Andrei Enache) şi Michelle (Iris Spiridon), şi întâlnirile – rare, dar mult aşteptate – cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relaţie amoroasă. După mutarea părinţilor, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din Bucureşti şi se hotărăşte să-şi ia un câine – dorinţa ei din copilărie.

Din distribuţie fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, părinţii regizoarei, Dan & Magdalena Lungu şi producătoarea Anca Puiu.

O scenă plină de duioşie

Scenariul filmului este semnat de Ana Lungu, imaginea Silviu Stavilă, sunetul Vlad Voinescu şi Filip Mureşan, iar montajul a fost realizat de Dana Bunescu.

Producătorii lungmetrajului sunt Anca Puiu – casa de producţie Mandragora – şi Ana Lungu.

Ana Lungu este cunoscută publicului din România pentru pelicula „Burta balenei„, producţie selectată în 2010 la Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în cadrul secţiunii Cineasti del presente/Filmmakers of the Present. „Burta Balenei” a fost scris şi regizat împreună cu Ana Szel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.