(VIDEO) Avem încă un incendiu la spital: Doi morți

Doi bărbați, de 74 și 75 de ani, au încetat din viață într-un incendiu care a avut loc joi dimineață la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. 15 pacienți au fost evacuați la Spitalul Județean Ploiești. Cei 15 au patologie COVID, toți depindeau de oxigen cu debit mare. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, este transferată la Spitalul Floreasca din București, a declarat Mădălin Ipatie, managerul SAJ Prahova, la Digi24.

UPDATE ISU: secția spitalului din Ploiești a fost amendată deoarece nu avea autorizație la incendiu

ISU Prahova anunță că în luna februarie, Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Ploiești a fost verificată și sancționată contravențional cu amendă de 10.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Potrivit ISU, spitalul din Ploiești a avut o autorizație de securitate la incendiu emisă în anul 2010. Ulterior a obținut o altă autorizație în anul 2014, dar între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări și schimbări de destinație pentru care nu s-a solicitat autorizație de securitate la incendiu.

În luna februarie, Secția de Boli Infecțioase a fost verificată și sancționată contravențional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, au explicat cei de la ISU Prahova.

În ceea ce privește incendiul de joi, pompierii urmează să stabiliească cauza probabilă de producere a evenimentului. Ei au prezentat numărul echipajelor care au intervenit la fața locului.

„La ora 4,36 la nivelul județului a fost pus în aplicare Planul Roșu de Intervenție. La fața locului au fost mobilizate operativ 5 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la accidente colective și calamități, 2 descarcerări, 9 ambulanțe SMURD, 1 ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă și 1 autospecială de grupă operativă cu 68 de pompieri militari. În sprijin au fost mobilizate 7 ambulațe SMURD și 7 autospeciale de transport victime multiple de la I.S.U. BIF. Totodată, în sprijin au acționat 17 echipajele de la Serviciul Județean de Ambulanță, 7 autospeciale cu 27 cadre de la IJJ Prahova și 37 de cadre de la IPJ”, a anunțat ISU Prahova.

Poziția managerului

”Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

„Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen… erau doi bolnavi cu CPAP (măşti de oxigen – n.r.) acolo, cantitate mare de oxigen… E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a explicat Nica.

Eram în curs de a obține autorizația ISU, era dosarul depus, a mai declarat joi Bogdan Nica, în legătură cu secția unității.

Solicitarea pentru eliberarea autorizației a fost depusă în urmă cu două luni.

La un control în februarie, specialiștii ISU au identificat anumite nereguli, printre care căi de evacuare insuficiente sau uși care împiedicau evacuarea, iar documentația a fost depusă.

„Am avut la un moment dat 387 de bolnavi cu cantități imense de oxigen. Aveam senzori de oxigen, ancheta o să stabilească dacă au funcționat”, a mai spus managerul.

Arafat: Incendiul a fost lichidat în 3 minute, celelalte pavilioane nu au fost afectate

Incendiul de la spitalul din Ploiești a fost anunțat la ora 4 și un sfert, echipele de intervenție au ajuns în 10 minute și au lichidat focul în trei minute, a declarat joi dimineață secretarul de stat Raed Arafat, ajuns la fața locului.

Celelalte pavilioane ale spitalului nu au fost afectate de incendiu, existând doar o problemă, cu încălzirea, care urmează să fie remediată, a declarat secretarul de stat.

Ministerul Sănătății: în secție se aflau internați 20 de pacienți

În secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, unde în acestă dimineață a avut loc un incendiu soldat cu două victime, se aflau internați 20 de paciență, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul spune că 16 persoane sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical).

Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU, mai spune comunicatul ministerului.

Cseke Attila: Incendiul a avut loc într-o secție care fusese renovată

Incendiul de la Spitalului Județean Ploiești a avut loc într-o secție care fusese renovată, a declarat joi dimineață Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății. Ministrul nu a confirmat informațiile apărute la fața locului privind unele probleme care ar fi afectat instalația de oxigen.

„Nu există o asemenea informație în acest moment. Evident, aici, la fel ca la celelalte cazuri, ancheta probabil penală va stabili exact circumstanțele în care s-a produs acest incendiu. Vorbim de o secție renovată de curând care, din primele informații, ar avea și autorizație de la ISU. Evident, această informație va trebui verificată. Toate circumstanțele în care s-a produs acest incedniu vor trebui verificate”, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății.

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost dechis în urma incendiului.

Prefectura Prahova: Spitalului Județean de Uregență i-a fost alocată suma de 37,312 milioane lei

Consiliul Județean Prahova a alocat Spritalului Județean de Urgență Ploiești, cea mai mare unitate medicală din județ, unde sunt preluați și tratați cei mai mulți și cele mai grave forme ale pacienților cu SARS-CoV2, suma de 37,312 milioane lei în acest an, anunță Prefectura Prahova.

Din această alocare bugetară, 22,525 milioane au fost direcționate pentru funcționarea spitalului, iar 14,787 milioane de lei au mers către investiții (aparatură și reparații capitale), precizează un comunicat al instituției.

Ultima alocare, în valoare de peste patru milioane de lei, a fost aprobată în ședința ordinară a Consiliului Județean, din data de 29 septembrie, fiind direcționată pentru gestionarea noului val al pandemiei de Covid-19 și achiziția de aparatură medicală.

Prefectura spune că la spital au fost realizate lucrări de renovare, instalația electrică era nouă și verificată, iar rampele de oxigen au fost montate anul trecut, înainte de declanșarea celui de-al treilea val pandemic.

Accesul directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, în curtea Secţiei de Boli Infecţioase afectată, joi dimineaţă, de incendiu a fost oprit de forţele de ordine, care i-au spus că nu poate intra cu autoturismul în incintă ca urmare a unei dispoziţii a poliţiei.

„De la poliţie nu ne dă voie să dăm drumul la nicio maşină străină înăuntru, nici salariaţii nu intră”, i s-a transmis, la poartă, managerului spitalului.

El a punctat faptul că este directorul unităţii sanitare şi că trebuie să semneze procesul verbal împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

„Cui să cereţi aprobare? E spitalul unde sunt eu director. Lăsaţi-mă să intru! Am treabă”, le-a spus Nica celor de la pază, care au arătat că au nevoie de „aprobare”.

Ulterior, Nica a coborât din autoturismul personal, accesul acestuia fiind permis în interior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Au trecut doi ani cu guvern liberal de dreapta si decesele lasa duhoare adanca de moarte pentru ani si ani! Ce au facut hotii astia timp de doi ani de zile in afara de: spalati-va pe maini, purtati masca, rananeti in casa, vaccinati-va, teroare si infricosare permanent? Nu au schimbat nimic in spitale, ba mai mult, au continuat furaciunile prin contracte cu dedicatii pentru cei care sunt ocoliti de anchete si pedepse, au continuat cu nepasarea privind spitalele pe investitii si aprovizionari, au continuat cu scandalurile intre ei si invinovatirea cetatenilor pentru ceea ce nu are legatura cu cetatenii, de cateva luni de zile nu exista guvern in legitimitate dar isi incaseaza toate veniturile toti acesti mizerabili moral si pot continua! Oare cati cetateni sa mai moara ca sa se inceapa seriozitatea in guvern si tara? Nu exista un proiect de tara pentru Romania, sau, poate ca ceea ce se practica este acel proiect de tara nespus cetatenilor! Asa vad ei Romania ca reforme pentru viitor!

  2. Problema este simpla:
    -Exces de oxigen in saloane
    -Lipsa instalatii de exhaustare
    -Lipsa de senzori de alarmare si pornirea automata a ventilatiei ptr evitarea depasirii concentratiei de oxigen.

  3. Apropo:
    Cati oameni ,,a trebuit sa moara” fatza de mortii de la Colectiv fara ca Guvernelor Mele sa le pese de mortii din pandemie si din spitalele incendiate?
    Cum e turcul si pistolul: un nesimtit la Cotroceni, guvern de nesimtiti la Victoria.

  4. Mai frumoșilor, o autorizație la incendiu e o bucata de hârtie cu niste semnături și o stampila. Acea hârtie nu ne protejează la incendiu. Ne protejează la incendiu acei oameni bine pregătiți cum să acționeze și care vor să acționeze. Daca „action” înseamnă un simplu telefon la 112, suntem ca și morți. Managerul nu răspunde, șeful de secție nu răspunde, asistenta șefă nu răspunde, asistenta de serviciu nu răspunde, pacienții nu răspund. Scăpa cine poate in aceasta democrație în care pe fiecare îl doare in cur de reguli pe bani foarte multi. Succesuri stat român esuat! Pe vremea lui Ceaușescu primul împușcat era managerul/ directorul!

  5. Ce urmeaza, dupa acest , nou, incendiu ! Pai, se va cerceta , se va constata, se va analiza si plan de masuri se va intocmi ! Si gataaaa ! Exact cum s-a procedat si la incendiile precedente, din spitale ! Bine, bine si care sunt efectele masurilor luate ? Pai, nu se vad ? Inca un incendiu ! In realitate nu se face nimic serios , nimic sigur , nimic durabil ! De ce ? Pentru ca viata si siguranta oamenilor nu conteaza in Romania si tara n-are bani pentru lucruri asa marunte ! Asa o fi si-n alte tari civilizate ? Ma indoiesc, da’-n Romania merge!

    • Nu contează câte spitale au ars și vor mai arde. Oile trebuie să se vaccineze ori de câte ori li se ordonă.

  6. Dupa aia se mira ca nu vine lumea la spital, la primele simptome de carcalac…
    Pai e normal ca lumea se gandeste de doua ori inainte sa-si riste efectiv viata, la propriu, in sistemul acesta criminal, zis „de sanatate”!

  7. Cand nu mai ai meseriasi si lucrezi doar cu diletanti care se pricep la orice , asa se intampla . Superioritatea metodelor de munca din comunism fiind net superioare fata de metodele din Romania militienilor de astazi . Inainte Romania isi pregatea un electrician 3 sau 4 ani in scoli adevarate si facea practica in campul muncii . Astazi te pregateste orice ONG sau SRL care pentru bani iti da o diploma (tip Vanghelie) fara nici o ora de curs sau practica . Totul este trucat , totul este manuit iar tara romanesca se distruge si caricaturizeaza continuu .

  8. Nimic care nu arde nu va arde niciodata.
    Acum saloanele ATI au LINOLEUM antibactericid pe jos si pe pereti Asa sint normele de autorizate care se vede ca sunt proaste. Trebuie tapetati peretii cu tabla de inox sau sticla groasa sau ceramica care nu arde. De asemenea paturile sunt din plastic care arde. Lipsa supraveghere permanenta si senzori de oxigen si fum. Lipsa pompier al spitalului.
    In poza se vede usa care a ars si podeaua de linoleum arsa. Daca usa erea de aluminiu si podeaua de gresie nu ardea nimic. Nimic care nu arde nu va arde.Eu am mai scris ce trebuie facut dar trebuie LEGE IN PARLAMENT sau Ordin de ministru sa se faca saloane ignifuge.

  9. Baaaa Ciolaniss, cati trebuie sa mai moara ca sa ne lasi cu jegurile tale din „guvernul meu”?

  10. ‘Solutie garantata’gasita asta-vara de un manager…ventilatie naturala cu geamuri deschise la fiecare salon cu bolnavi de Covid ca sa iasa surplusul de oxigen !

  11. Nu contează câte spitale au ars și vor mai arde. Oile trebuie să se vaccineze ori de câte ori li se ordonă.

  12. ‘ Răutăcisme ‘, ce contează că nu are autorizație de securitate la incendiu, câte din unitățile medicale existe au (???), Arafat spune că ‘incendiul a fost lichidat în 3 minute’, ‘restul’ sunt doar ‘amănunte’, ‘acari PAun’ pe toate drunurile dacă aceste procese se vor termina vreodată.

  13. ‘ Răutăcisme ‘, ce contează că nu are autorizație de securitate la incendiu, câte din unitățile medicale existente au (???), Arafat spune că ‘incendiul a fost lichidat în 3 minute’, ‘restul’ sunt doar ‘amănunte’, ‘acari Păun’ pe toate drunurile dacă aceste procese se vor termina vreodată.

  14. Haideti sa nu mai dam atentie acestor stiri minore!
    Important este sa introducem urgent pasaportul digital de mers la munca si sa legiferam vaccinarea obligatorie.

  15. Incendiile cu morti in spitale au devenit atat de dese incat au intrat in obisnuinta, oamenii asculta stirea precum cotele apelor Dunarii de la ora 12, trec neobservate.

  16. – pe modelul esede de furt din banii publici
    – plecinttă la sănătate și sf vineri la învățământ

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.