Avertisment meteo: ploi acide la granița României cu Bulgaria

Între Bulgaria și România, chiar în zona de graniță, au căzut ploi acide. În cantități mari, spun meteorologii bulgari care dau mai degrabă vina pe bombardamentele din Libia și nu pe norul radioactiv de la Fukushima.

Specialiștii de la Sofia sunt convinși că norii care au adus ploaia cu PH ridicat s-au format în zona mediteraneană ca urmare a poluării produsă de avioanele care bombardeaza regimul Gaddafi. Autoritățile de la noi confirmă ploile, dar spun că norul acid nu s-a descărcat pe teritoriul României.

Alarma s-a dat în Bulgaria, după ce Institutul de Meteorologie din Sofia a anunțat că o ploaie acidă a căzut peste câteva orașe din nordul și nord-estul țării, adică la granița cu România. Potrivit reprezentanților institutului, ploaia acidă are nivelul PH-ului sub 5.6. Cu cât nivelul PH-ului este mai scăzut, cu atât aciditatea este mai mare.

Astfel de precipitații cu PH 4.9, au fost înregistrate, spun bulgarii, în zona orașelor Vidin, Loveci și Karnobat. Un nivel și mai ridicat de aciditate de 4.5, s-a înregistrat în regiunea Plevnei și a orașelor Burgas si Sliven.

Presa bulgară speculează asupra posibilelor cauze. Agenția Novinar spune că fenomenul este cauzat de situația din Libia. Norii care au adus ploaia acidă s-au format în zona Mării Mediterane și a Italiei, de unde decolează avioanele care participă la raiduri.

Specialiștii români confirmă informația, dar spun că norul a venit dinspre Grecia a traversat Bulgaria și s-a diminuat treptat. Adică nu ne-a afectat deloc, susțin meteorologii care spun, însă, că vor fi și alți nori care vin dinspre Grecia, dar la fel se îndreaptă spre sudul Bulgariei și înaintează către Marea Neagra, ocolindu-ne iar, scrie incont.ro.

Miercuri a plouat totuși în județele Giurgiu, Teleorman, Constanta și Mehedinți, însă ploaia nu a fost acidă. Chimiștii de la laboratorul Agenției de Mediu monitorizează cu strictețe de două zile PH-ul ploii din zonă. Și totuși un pericol este, spun chimiștii, întrucât particulele acide rămase în urma ploii pot fi purtate de vânt pe distanțe de zeci de kilometri.

O ploaie acidă se formează în urma unor transformări chimice provenite mai ales din combinația: oxizi de sulf, oxizi de azot și vaporii de apă dintr-un nor de precipitații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.