Avertisment: Se limitează accesul românilor la serviciile medicale

Prorogarea a două măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an ar putea limita accesul românilor la servicii medicale. Este vorba despre contribuţia personală pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate și posibilitatea încheierii de către casele de asigurări de sănătate a contractelor cu medicul specialist într-o specialitate clinică pentru specialităţile clinice pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale, prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, biletele de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

Prin ordonanța de urgență adoptată la finalul anului, cele două măsuri au fost prorogate pentru 2025, respectiv 2023.

„Prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asigurați, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condițiile în care ei optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privați, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este o măsură care are ca efect reducerea accesului la servicii medicale, întrucât furnizorii privați nu pot acoperi costurile reale pe care le implică unele analize și investigații. Implicit, discutăm despre o reducere a numărului furnizorilor care decid să încheie astfel de contracte sau o renunțare a contractării pentru serviciile în cazul cărora diferența dintre costul real și cel decontat este foarte mare. Este o situație pe care o aducem constant în atenția autorităților, în condițiile în care procesul de actualizare a tarifelor stagnează”, consideră Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Nota de fundamentare care stă la baza deciziei oferă procesului de analiză a întregului parcurs procedural pentru elaborarea Contractului-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate o durată de realizare de aproximativ trei ani, termenul de intrare în vigoare a reglementărilor privind contribuția personală pentru unele servicii medicale acordate în ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic de specialitate fiind de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru anul 2025.

„Practic, autoritățile se bazează pe capacitatea sistemului medical privat de a prelua toți pacienții care, citez din nota de fundamentare „nu vor avea asigurat accesul la furnizorii publici” din cauza situației pandemice, fără să aloce și fondurile necesare pentru acoperirea costurilor acestor servicii”, completează Hotoboc.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED consideră că argumentul oferit în nota de fundamentare și potrivit căruia, în lipsa acestei măsuri, pacientul ar putea fi pus în situația în care să acceseze „serviciile medicale la un moment ulterior și nu la momentul nevoii de astfel de servicii, ceea ce conduce în mod direct la agravarea stării de sănătate a asiguratului, respectiv prejudiciază cu efecte pe termen lung sănătatea populaţiei″ este tocmai cel care ar trebui să stea la baza unei creșteri a tarifelor decontate și o aplicare cât mai rapidă a celei de a doua măsuri prorogate prin aceeași ordonanță de urgență – posibilitatea ca medicul specialist să încheie un contract individual prin care dobândeşte dreptul de a elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, indiferent dacă unitatea medicală în care activează are sau nu un contract.

Fără o creştere a tarifului pentru serviciile medicale, sistemul medical este pus constant în dificultate. Pe de o parte, sistemul public se vede în imposibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile, având nevoie de un sprijin constant şi în creştere din partea Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS și a autorităților locale. Pe de altă parte, sistemul privat este discriminat în mod repetat, întrucât furnizorii privați de servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate nu au, în mod firesc şi normal, acces la FNUASS pentru a acoperi cheltuielile, dar nici nu pot face acest lucru prin încasarea unei sume care să acopere costul real, cu titlul de contribuţie personală, așa cum se întâmplă deja pentru serviciile medicale în regim de spitalizare continuă. Creșterea tarifelor decontate duce la un acces mai bun al populației la servicii medicale, atât pentru prevenirea afecțiunilor – știut fiind faptul că 9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura prevenirea afecţiunilor sunt private – cât și pentru o monitorizare eficientă a pacienților cu boli cronice, ambele efecte conducând la degrevarea spitalelor publice și la scăderea, pe termen mediu și lung, a numărului de pacienți internați în regim de spitalizare continuă, fapt care conduce la o reducere a costurilor alocate de stat pentru tratamentul acestor bolnavi, implicit la o stare de sănătate mai bună a populației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

12 Comentarii

  1. N-am ințeles bre,..Adică cum, .. eu plătesc o sumă pentru asigurarea serviciilor medicale, iar la o adică, de am nevoie, nu beneficiez,.Cum e asta bre,?? Plătesc ca prostu pentru nimic ??

  2. Medicina traditionala antica din natura, fratilor! Asta s-a dorit prin Romania normala pas cu pas!

  3. ,,servicii de sănătate” se traduc ca Moarte prin Medicina Modernă care, în scurta sa istorie, a reușit să omoare zeci de milioane de victime. Mulți oameni sunt șocați de această cifră, dar ochii noștri sunt deschiși la oroarea deplină a medicinei moderne: sute de mii de reacții fatale sau aproape fatale la Vioxx; o treime din milioanele de femei care au luat fen-phen, medicamentul de pierdere în greutate, au suferit leziuni cardiace și pulmonare; boli de inima sunt cauzate de Celebrex și toate celelalte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene; Prozac provoacă sinucideri și omucideri, precum și boli cardiace, medicamentele beta-blocante sunt responsabile pentru alte sute de mii de decese inutile, vaccinurile si chemoterapia provoacă exact bolile pentru care sunt administrate. Lista este aparent nesfârșită. Trebuie să ințelegi că te vor bolnav și muribund, dar să coste scump. Cum reacționați atunci când propriul vostru guvern vă minte sistematic cu privire la întrebări legate de viață și de moarte? După cum am observat vă duceți și votați alți psihopați, mai mici.

  4. Pas cu pas…
    Acel card de sănătate a devenit deja practic inutilizabil….
    Ai bani, trăiești
    Nu, nu….
    Așa e in capitalismul sălbatec…
    Mă și întreb ce rost mai are prevederea din Constituție legata de accesul la serviciile medicale…
    Romania nu mai este un stat social.

  5. Dacă e “medicină privată” așa să fie de la un capăt la altul nu mielul care suge de la două oi, oaia cu probleme de sănătate pe cate o tacează din greu și oaia Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru că oricum dacă strică medicina privată medicina de stat repară, e obligată să repare și moral și legal dacă bolnavul are și contribuția CAS la zi. Bolnavul este liber să aleagă. Iar dacă medicina privată vrea bani de la CAS și CAS ar trebui să ceară bani de la spitalul privat care a greși pentru ce cheltuie medicina de stat ca să repare.

  6. deci cei care legifereaza isi asuma statutul de criminali. foarte interesant… va veni ziua isi vor fi dorit sa nu se fi nascut…

  7. stopati plata cass de indata. greva fiscala de indata. giwernerul jos si alegeri anticipate. singura cale pentru ca Romania in ultimul ceas sa mai poata fi salvata.

  8. IN acest moment aerul este irespirabil,substante toxice si neurotoxice sunt eliminate in aer sau deversate in canalizari.Nimeni nu le monitorizeaza.ESte posibil ca aceste substante eliminate impreuna sa coaculeze sangele sa atace caile respiratorii ,dand posibilitatea virusului sa se multiplice in celule.
    Sa le dea DUmnezeu,criminalilor care le deverseaza si care ii protjeaza,cei care beneficiaza financiar sau cu posturi caldute de pe urma acestor atrocitati ,ei si copii lor,parintii lor sa suporte efectele acestor poluarii.,sa se chinue in focul iaduluiin vecii vecilor AMIN.Pe toti ii vezi cu poze la petreceri,cu nunti de 5 stele pentru copii lor,cu vile,cu masini, plaje exotice. Bucurestiul,judetul Dolj,Sibiu, si in alte localitati si judete unde firmele de colectare deseuri periculoase ,sustinute de politicieni si institutii ale statului,ISU<Directia de sanatate publica<GARDA DE MEDIU<AGENTIA DE PROTECTIE A MED<POLITIE<SECURITATE<JURNALISTI.omoara populatia.VIrusul fata de cedarea organismului la chimicale periculoase,chiar radioactive.este mic copil.Ne sufocam in locuinte ,cu otravuri,pe care unii ,momentan nu le simt,nu le sesizeaza.FUmul il vezi,chimicalele nu ai cum sa le filmezi sa le fotografiezi.Cand treci prin CRaiova si prin zonele limitrofe ai impresia ca treci print-un combinat chimic .Cardul de sanatate si tratamentele nu ne vor ajuta la nimic.,daca organismul este suprasaturat de chimicale si substante radioactive.Indolenta poporului se plateste,desvurcareala fiecaruia se va termina.

  9. Practic asta cere ca statul sa le plateasca cat vrea muschii lor. Daca nu, dupa el inseamna ca bolnavii nu au acces la servicii medicale. Ei nu face compromisuri, chiar atat de mult nu-i intereseaza sanatatea pacientilor. Cu atat mai mult ii intereseaza in schimb „punguta cu 2 bani” a pacientilor.
    La prima lectie de microeconomie ti se spune clar „scopul afacerii este profitul”. Ori privatii fac afaceri chiar daca vorbim de servicii medicale!!! Functioneaza ca si un service auto de ex. Ei nu trateaza/repara decat pe cei ce PLATESC si le aduc PROFIT.

  10. Ce sa mai limiteze, ca si asa nu exista servicii medicale in Romania. Serviciile astea sunt ca o loterie, multi vor sa beneficieze dar numai cativa castiga si doar la intervale mari de timp. Fara medicamente, cu personal medical putin si incompetent in multe cazuri, cu infrastructura aducatoare de incendii si de boli spitalicesti, etc. Sa le limiteze si pe astea, banii sa intre in buzunarele palestinianului ca sa-si faca el negustoria ne masti neconforme si periculoase. Iar la privat este prohibitiv din cauza tarifelor, acolo se serviciile medicale se autilimiteaza. Cu generali ca Ciuca, finantisti ca Citu, profesori de fizica ca Iohannis, este firesc ca Romania sa fie un stat esuat.

  11. @Marele Urs
    Nu te enerva ursule, pentru ca o parte din banii intra in buzunarele palestinianului care impaarte din ei cu altii, inclusiv cu Ursulea von der Pfizer. Alta parte e impartita in sanul coalitiei. Ce vrei acum, ca oamenii astia din politica nu si-au spart capetele unii altora in alegrei ca sa ia leafa de functionari, politica in esenta este coruptie, de asta intra oamenii in politica pentru a face averi uriase, nu pentru leafa si indemnizatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.