Avertismentul BNR în privinţa monedelor virtuale

Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) avertizează că, în ciuda interesului ridicat al românilor pentru monedele virtuale, acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante, iar investitorii riscă să aibă pierderi financiare.

Reprezentanții BNR au transmis, joi, că se constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale. Ei atrag atenția că, în opinia BNR, acestea continuă să reprezinte „active speculative foarte volatile și extrem de riscante”, cu un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

„Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar. Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor”, se arată în comunicatul de presă transmis de BNR.

Reglementările Băncii Naționale a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale.

BNR atrage atenția că instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și de a ține cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

„Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, admite BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. de ce nu-i lasati pe unii sa-si piarda toti banii pe principiul de baza: „easy come, easy go”, bani dati pe scolarizare la cursul scurt: cum functioneaza capitalismul, unul castiga, altul pierde si fiecare face ce vrea ?

  2. BNR transmite acest avertisment pentru toti intreprinzatorii calificati in segmentul ‘se repede ca rata la muci’, ca o binevenita completare la episodul „Bitcoin” din popularul serial pentru investitori Las Fierbinti. Nu ca daca va tineti banii la banca ati fi prea departe.

  3. Monedele virtuale nu sunt altceva decat o schema piramidala, din mai multe motive.
    1. Numarul lor este limitat(din programare)
    De fiecare data cand se pierde o parola, acei bani virtuali ies definitiv din circulatie (nu se inlocuiesc), astfel
    raman mai putini si valoarea lor este speculata, logic, la sfarsit raman cativa bitcoin de exemplu, nu se mai pot tranzactiona si ultimul/ultimii pierd/e tot ))
    2. Generarea lor, operatia de minare, necesita calculatoare din ce in ce mai puternice si scumpe, cu toate astea nu reusesc sa produca decat o fractiune dintr-o moneda virtuala pe an, poluarea (consumul de curent) echivalenta cu consumul unei tari medii de ordinul terrawatilor!

  4. BNR a transmis alerte acum 10 ani si in legatura cu francul elvetian,alta moneda speculativa !Le -a intrat pe o ureche,le-a iesit pe cealalata s-au imprumutat in franci si peste cativa ani se dadeau cu capul de asfalt,
    Bitcoin e o schema Ponzi, mai ales pentru adevaratii fraieri,care vor fi ruinati
    Nu uitati „FNI munceste pentru voi”,”SAFI va asigura pensia”,etc etc

  5. Pe post de monede virtuale mioritice am putea sa folosim pieile ursilor din padurile carpatine. Ori moneda virtuala, ori pielea ursului din padure este aceeasi branza.

  6. Progresiștii, teroriștii, mafioții, trafucanții de droguri și arme, nord-coreeni folosesc, tranzacționează bitoini.

  7. Sa nu aveti incredere in criptomonede ca sint speculatii….sa aveti incredere doar in dolarul facut la imprimanta (ADEVARATUL MOTOR AL „ASCENSIUNII” SUA DIN 1906 INCOACE) si fara acoperire in AUR, precum si in EURO, care este un DOLAR CU CAPUL SPART….

  8. POCNESTE FMI CAND AUDE DE BITCOIN :))) problema este ca nu au ce sa faca, daca cade curentul cad si bancile si „bazele” lor de date construite pas-cu-pas impotriva omenirii! ROMANIA TREZESTE-TE! EOMANIA UNESTE-TE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.