Avertismentul lui Lagarde: „Acum, riscă să dispară”

Noile restricţii antiepidemice impuse de numeroase state din cadrul Uniunii Europene riscă să afecteze semnificativ planul de relansare economică şi să aibă un puternic impact social, avertizează Christine Lagarde, directorul Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

„Al doilea val epidemic din Europa, în special din Franţa, şi noile restricţii sporesc incertitudinea şi afectează relansarea. (…) Relansarea era oricum inegală, incertă şi incompletă. Acum, riscă să dispară”, afirmă Christine Lagarde.

„Scenariul nostru central estima pentru anul 2020 o scădere a PIB-ului de 8% în zona euro, pin includerea restricţiilor parţiale şi localizate. Dacă situaţia se va deteriora, evident că acest lucru va afecta estimările, care vor fi revizuite în decembrie”, adaugă directorul BCE.

De altfel, Christine Lagarde avertizează şi că restricţiile impuse în pandemie vor avea impact social pe termen lung. „Cel mai grav efect este reprezentat de pierderea locurilor de muncă. Există un risc social, asupra veniturilor, cererii şi creşterii economice. Guvernele din zona euro trebuie să fie foarte atente”, a subliniat directorul BCE.

Christine Lagarde a atras atenţia că este „esenţial” ca Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie „un succes”. „Obiectivul Comisiei Europene este ca aceste fonduri să fie acordate în 2021 şi este absolut necesar să fie respectat acest obiectiv”, a insistat directorul BCE. „Dacă măsurile nu sunt punctuale şi dacă fondurile se pierd în dificultăţi administrative şi nu stimulează economia reală pentru a o orienta spre tranziţia digitală şi ecologică, atunci am pierdut o oportunitate istorică de a schimba lucrurile”, sublibiază Christine Lagarde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Ceea ce doreste UE cu relansarea digitala si ecologica sunt utopii. Realitatile cotidiene vor fi mult mai dure si pandemia vs mai dura, mai ales iarna si primavara viitoare.

  2. Relansarea digitala si ecologica nu presupune de fapt o relansare, cat o revolutie cu efecte coplesitoare asupra intregii existente umane si cu efecte colaterale total imprevizibile. Am observat mai demult obsesia elitei UE fata de gandirea leninista in directia schimbarii totale a societatii,pe calea vointei constiente. Situatia de criza, conform aceluiasi Lenin, este situatia ideala pentru ca lucrurile sa fie fortate, iar populatia sa le accepte. Este cumva interesant ca, dupa ce au fost constatate in viata reala efectele pe termen lung ale revolutiei sociale si economice totale, incercarea se reia dupa doar 30 de ani de la constatarea esecului primei.Se spera poate ca, fiind savarsita in Vest,nu va mai avea dusmani statali puternici, asa cum a fost cazul cu revolutia socialista din Rusia ? Tot ce se poate. Efectele scontate ( unele deja ” implimentate” ) ale noii revolutii asupra naturii umane par a depasi insa tot ceea ce a fost gandit de Lenin.

  3. Cum adica sa dispara relansarea economica ???
    Pai si miliardele lui Iohannis ??? pai si autostrazile ??? pai si spitalele moderne ???
    … adica ramanem doar cu pesedeeeeeeeeee ???

  4. Citez: „Daca … NU stimulează economia reală pentru a o orienta spre tranziţia digitală şi ecologică, atunci am pierdut o oportunitate istorică de a schimba lucrurile”… Adica…, pe intelesul tuturor… „Daca NU… „…. vor creste nemultumirile sociale… tarile vor reveni la un nivel de dezvoltare anterior… fiecare cu resursele ei? Iar Romania – cu resursele economice destructurate vreme de peste 30 de ani … si plina de datorii… o sa ajunga la sapa de lemn ? Vom avea un nou Ciclul Kondratiev in jurul anului 2030…. politica va redescoperi munca iar natiunea va redescoperi „Piramida lui Maslow”…. Reluam Mitul lui Sisif… „Pentru indrazneala de a se socoti mai istet si mai viclean decat zeii, Sisif a fost condamnat pe vesnicie sa impinga un bolovan urias pana aproape de varful unui deal, fara a reusi sa atinga varful. Imediat ce Sisif pare ca isi termina cazna, bolovanul o ia la vale, iar munca trebuie luata de la capat.” Crede cineva ca poate face gargara politica la nesfarsit, acumuland datorii in numele natiei, si ca nu va sosi sorocul cand toate datoriile vor fi platite!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.