Azerii și-ar dubla exporturile de gaze către Europa

 
Azerbaidjanul îşi poate îndeplini obiectivul de a dubla exporturile de gaze naturale către Europa, chiar dacă nu a obţinut contracte pe termen lung,  a declarat preşedintele Ilham Aliyev. Acesta precizează că ar avea nevoie de contracte pe termen lung pentru a investi miliarde de dolari în majorarea producţiei, potrivit Bloomberg.
Exporturile de gaze naturale către Europa ale statului de la Marea Caspică vor creşte la 12 miliarde metri cubi anul acesta, de la 8, în 2021. Acest lucru arată că Azerbaidjanul “este încrezător că-şi va îndeplini ţinta de dublare a livrărilor până în 2027”, a afirmat Aliyev la inaugurarea unei conducte de 170 km care face legătura între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, şi oraşul Nis din Serbia.
Azerbaidjanul, care a început în 2020 să vândă gaze Europei, a convenit anul trecut cu Comisia Europeană să majoreze volumele la 20 miliarde metri cubi în următorii cinci ani.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Azerbaidjanul a fost contactat de mai mult de zece state europene pentru gaze naturale, dar discuţiile au fost neconcludente, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Pentru UE, importul de gaze din Azerbaidjan reprezintă o variantă de distanțare de gazele rusești care, până în 2021, acopereau 40% din necesarul continentului. Azerbaidjanul este însă o țară mai degrabă apropiată de Moscova, politicile sale aliniindu-se, nu o dată, politicilor rusești. În fapt, aproape întreaga industrie a petrolului și gazului azer a fost creată pe vremea URSS, apoi, după căderea Uniunii, pe baza tehnologiilor rusești.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Astazi, in plina iarna, pe bursa din Europa pretul gazului a scazut la 36 EUR/MWh. Curand vom plati si noi mai putin.

  2. tot de 3 ori mai scump decat in 2019. Da-l pot si tripla ca doar marea parte o revand de la rusi cu profit, iar cei ce cumpra inchid ochii sa nu se faca de ras cu „boboarili”

  3. Să zicem că e așa cum zic ei. Dacă Azerbaijan exportă spre UE cînd Gazprom nu mai exportă spre UE, unde exporta Azerbaijan pînă acuma? La fel pt Norvegia, SUA și Quatar. Dacă și-au ținut vechii cumpărători cum de s-au dat peste cap de scot atîta gaz de țin toată Europa?
    Nu vedeți că nimic n-are noimă din ceea ce zic, că mint de-ngheață apele?
    Anul trecut Gazprom a văndut un milion m3 Azerbaijanului pt nevoile țări.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.