Azomureș și-a suspendat din nou producția

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, parte a grupului Ameropa, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie din cauza „unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților”, care afectează negativ marea industrie locală.

Practic, managementul companiei se declară îngrijorat în legătură cu perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România.

În plus,  Josh Zacharias, directorul general al Azomureș, avertizează asupra unei crize care se profilează în agricultura și industria românească, invocând presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri.

De la reluarea producției în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâșia Gaza.

Azomureş a anunţat încă din vara şi toamna anului trecut mai multe etape de ajustare a producţiei de amoniac şi a celorlalte produse ale sale, în contextul preţului ridicat al gazelor naturale. În luna septembrie 2023, echipa managerială a societăţii Azormureș a decis repornirea instalaţiei Amoniac III şi reluarea producţiei de îngrăşăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar, la circa 55% din capacitate.

Azomureş produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrăşămintelor) în doua instalaţii similare, codificate III şi IV. Repornirea Amoniac III şi a instalaţiilor conexe vor permite fabricarea unei cantităţi importante de îngrăşăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Compania este cel mai mare consumator de gaze naturale din țară.

„Azomureş şi îngrăşămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei şi agriculturii. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României şi în special cu ministerele Economiei, Energiei şi Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluţii care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte şi credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureş ajunge la 100% din capacitate şi contribuie la ambiţia Guvernului de a creşte volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăţi balanţa comercială şi, în cele din urmă, să vedem contribuţia la bugetul de stat într-un mod productiv”, a spus Josh Zacharias.

Capacitatea totală de producţie a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieţei agricole româneşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

11 Comentarii

  1. De ce ai rămas cu mentalitatea anilor 60, 70 ? Azi ai alte tehnologii și clima îți impune alte metode..Să arzi gaz foarte scump și poluant spre a produce otravă in pahare și farfurii, câtă minte ai ?

  2. FELICIT[RIIIIII!!!! GUVERNULUI COLONIEI PROTECTORAT! AU PERFECTĂ DREPTATE :DE CE SĂ CUMPĂRĂM GAZE IEFTINE DE LA RUȘI ȘI S AVEM =AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ!?!?= MAI BINE CUMPĂRĂM TANCURI ȘI AVIOANE DE LA PROTECTORII-NEPROTECTORI! ?!?

  3. Practici anticoncurentiale…hmm ia ghiciti din ce tara vin astea: a) Germania, b)Rusia, c) China d) Ucraina! Ati ghicit e Ucraina!

  4. Eu ma mir cum a mai supravietuit pana acum, de n-a luat-o pe urma fostelor combinate chimice din Rromanistanul democratic……[Rumburak]

  5. Ioi da ce mă bucur că sa oprit producția de la Azomures și România importă scump azotat și vinde ieftin in Hungary gaze naturale .
    No asta-i fain , mă… !

  6. Cind vinzi totul strainilor, iti distrugi toata industria, e clar ca ramai descoperit la productie strategica. Vai de tine tara sarmana, cum te-au tradat ai tai si cum ti-au taiat caile de comunicatie economica, strainii..

  7. Oricum e doar începutul. Sunt numai câteva zile de temperaturi mai scăzute. Anul trecut ne băteam cu „cărămida-n piept” că l-am trecut cu brio uitând că nu am avut temperaturi scăzute și subvențiile au secătuit bugetul. Acum e diferit de la început nici bani la buget nici temperaturi să ne ajute.

  8. Azomures e vandut la turci parca.E in Romanika dar nu mai este al lui Romanika.Parca bonbonel i-a venit de hac.

  9. Azomures faces films alb negru develatoare so fixative pentru films in anul 1980

  10. Am inchis , am inchis! Si productia autohtona de ingrasaminte ? Nu ne trebuiesc, importam! Da’, bani la buget , dar locuri de munca? Nu conteaza! Da’ de ce dupa, 5o de ani nu avem gaz romanesc pentru industrie ? Gaz? Care gaz? L-am vandut la OMW, cum vrea OMW! Am ajuns la mana lor! E posibil asa ceva ? Desigur; in Romania , jaful si coruptia , permit orisice magarie ! „Cum nu vi tu Tepes Doamne..?”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.