Balena care spune „salut“ și „pa“

Wikie, o orcă aflată în captivitate, a devenit prima balenă ucigașă care poate reproduce sunete care nu fac parte din „repertoriul“ său nativ, printre acestea aflându-se cuvinte din limbajul omenesc, cum ar fi „salut“ sau „pa“. Femela a învățat „să spună“ câteva cuvinte omenești de la un antrenor pentru animale marine de la un parc acvatic din Franța, potrivit BBC.

Repertoriul balenei include nume precum „Amy“, dar poate rosti şi „unu, doi sau trei“. Balenele și delfinii se numără printre puținele animale care pot învăța să producă sunete noi doar prin simpla lor ascultare. „La mamifere este foarte rar“, spune dr. Josep Call, de la Universitatea „St. Andrews“, cercetător în cadrul unui studiu. „În mod evident, oamenii se pricep foarte bine la asta. În mod interesant, mamiferele care o pot face destul de bine sunt cele marine.“

„Dialectele“ balenelor

Oamenii de știință au încercat să afle dacă balenele ucigașe pot învăța noi sunete pe care să le imite. Așa au aflat că balena Wikie poate „să vorbească“ și chiar să fluiere. Se știe despre balenele ucigașe că trăiesc în grupuri și emit „dialecte“ vocale unice. Ele pot imita sunetele emise de alte „surate“ de-ale lor, atunci când sunt în libertate. „Balena ucigașă pe care am cercetat-o noi în captivitate a putut să învețe unele sunete scoase de alte balene ucigașe, dar și unele emise de oameni“, spune dr. Call. „Rezultatele sugerează că aceasta este o explicație plauzibilă pentru cum reușesc să învețe balenele ucigașe din libertate sunetele altor balene, pe care le pot adopta în dialectele proprii.“

Imitarea vocală este un atribut al limbajului omenesc, lucru care se poate întâlni rar la animale. Delfinii și balenele beluga se numără printre puținele mamifere care pot copia sunete de la alte specii sau unele de la altele. Unele păsări pot imita limbajul omenesc, în special papagalii, dar şi unele specii din familia corbilor. Dr. Jose Abramson, de la Complutense University din Madrid, cercetător în cadrul studiului, este cercetător și spune că „dialogurile de bază“ cu Wikie ar putea fi posibile într-o zi. „Da, ne putem gândi la asta… S-a mai întâmplat cu un faimos papagal gri și cu delfini, care au putut emite propoziții precum «adu-mi acest obiect» sau «pune acest obiect jos sau sus»“. El spune însă că trebuie să avem grijă atunci când impunem concepte umane asupra animalelor. „Vom avea mai mult de câștigat dacă încercăm să înțelegem modul firesc în care fiecare specie comunică în propriul mediu înconjurător, decât să încercăm să le învățăm limbajul omenesc.“

Balenele ucigașe sau orcile sunt unii dintre cei mai puternici prădători din lume. Ele se hrănesc cu mamifere marine precum foci, lei de mare sau chiar alte balene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.