Băncile au refuzat în mai plăţi cu instrumente de debit de aproape un miliard de lei

Băncile au refuzat în luna mai plăţi cu instrumente de debit de 944 de milioane de lei, cu aproape 300 de milioane mai mult decât în luna precedentă, arată datele publicate de Banca Naţională.

Firmele româneşti continuă să aibă probleme importante de lichiditate. Valoarea plăţilor cu instrumente de debit refuzate de bănci s-a majorat puternic în mai la 944 de milioane de lei de la 686 de milioane în luna precedentă. Este a treia cea mai mare valoare a sumelor refuzate la plată de bănci şi semnificativ peste media lunară din 2009, de 785 de milioane de lei.

Aproape 865 de milioane de lei au fost plăţi cu biletele la ordin respinse, restul fiind înregistrate pe cecuri şi cambii. Pe de altă parte, datele BNR arată că valoarea medie a unei plăţi refuzate de bănci este de aproape 32.000 de lei. În mod normal, băncile resping cambiile, cecurile şi biletele la ordin când acestea nu au acoperire în contul firmei care face plata. O altă justificare ar putea fi încercările de fraudă ale companiilor.

Problemele de lichidităţi ale firmelor româneşti au început să ia amploare în toamna lui 2008, când tensiunile din pieţele externe începeau să se simtă şi în România. În octombrie 2009, blocajul a atins maximul, valoarea sumelor refuzate la plată fiind de aproape 1,1 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.