Banii firmelor pentru salarii și investiții sunt ”reținuți” de stat

Deficitul bugetar în primele trei luni a fost de 15,7 miliarde de lei, cu 7% peste cel din perioada similară din 2021. Acesta putea fi însă și mai mare dacă nu se apela la un subterfugiu, conform lui Florin Cîțu, președintele Senatului și teoretic parte din coaliția de guvernare.

”Informațiile oficiale arată că în primul trimestru suma TVA restituită de stat companiilor a fost în medie cu 600 milioane de lei MAI MICĂ decât în trimestrul I al anului trecut. Pentru a arăta un deficit bugetar mai mic, companiile din România sunt, nu găsesc acum alt cuvânt, suprataxate. Banii pe care trebuiau să-i folosească pentru investiții sau creșteri de salarii sunt „reținuți” de stat pentru a prezenta un deficit bugetar mai mic. Și cu toate aceste eforturi și costuri pentru companiile care susțin din taxele lor bugetul României, în martie 2022 deficitul bugetar este MAI MARE decât în martie 2021. Este prima oară în 12 luni când se întâmplă acest lucru”, a spus Cîțu.           

Deficitul bugetar a crescut în primele trei luni din 2022 la 15,7 miliarde lei, dar, exprimat ca procent din PIB, deficitul a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale, de la 1,24% din PIB la 1,19%, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

Evoluţia este explicată de creşterea veniturilor totale cu 0,66 puncte procentuale din PIB (în principal încasări din TVA şi alte impozite pe bunuri şi servicii), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,61 puncte procentuale din PIB (pre­pon­derent cheltuieli cu asistenţa socială şi cu fonduri europene).

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 104,06 mld lei în primul trimestru al anului 2022, cu 21,3% peste nivelul încasat în pe­rioada similară a anului trecut. Această evo­luţie favorabilă a fost influenţată prepon­de­rent de avansul veniturilor din TVA, alte im­po­zite şi taxe pe bunuri şi servicii, fonduri euro­pene, contribuţii de asigurări şi venituri nefiscale.

În acelaşi timp, cheltuielile bugetului ge­ne­ral consolidat în sumă de 119,75 mld. lei au cres­­­cut în termeni nominali cu 19,2% com­pa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ca procent din PIB, cheltuielile pe pri­­­mele trei luni din 2022 au înregistrat o creş­­tere cu 0,6 puncte procentuale faţă de ace­eaşi perioadă a anului 2021, de la 8,5% din PIB la 9,1% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Asta nu e cumva mentinere in saracie si canci investitii? Cica guvernul oricare ar fi, are grija de investitii si de cresterea nivelului de trai al cetatenilor…canci!, saracie si distrugere planificata pentru Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.