Băsescu îi retrage decorația ministrului comunist al internelor Homoștean

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a recunoscut greşeala de a-l fi decorat cu cel mai înalt ordin militar pe timp de pace pe ministrul comunist de Interne, George Homoştean, responsabil de asasinate politice. Anterior, căruţa cu susţinători se răsturnase pe Internet. Odată ajunşi în colb au răspândit idei cu parfum de Cotroceni de esenţă valerian. Fără „ă”. Lumea jurnaliştilor acreditaţi la Cotroceni ştie. Şi ce, şi de ce. Susţinătorii spuneau că ştirea din cotidianul.ro nu e adevărată. În text, mai jos, surprize!

Mai jos: o poveste interesantă cu reacţii şi contrareacţii. Şi-un pic de cenuşă în cap. Un supliment din presa internaţională. Şi două amintiri. Cum a păţit-o Emil Constantinescu. Şi cum şi-a mai luat Băsescu, înapoi, decretul prin care şi-a numit consilierul prezidenţial.

Bonusuri: imagini din filmul „Balanţa”, ironia cinematografică a lui Lucian Pinitilie despre „Autobuzul”, tragedia care a generat subiectul peliculei, dar şi un clip care aminteşte cum disidentul anticomunist Vasile Paraschiv l-a făcut comunist pe Băsescu.

De vină-s veteranii

Preşedintele României, Traian Băsescu, prin purtătorul său de cuvânt, consilerul de stat şi şef al Departamentului Comunicării Publice, Valeriu Turcan, a recunoscut că articolul din cotidianul.ro este cât se poate de corect. Onorant pentru domnia sa, şeful statului român şi-a cerut scuze pentru gest. O mică observaţie, cotidianul.ro a solicitat un punct de vedere din partea Administraţiei Prezidenţiale şi a Ministerului Apărării Naţionale înainte de a publica articolul. Mai bine de 12 ore a durat investigaţia care, într-un mod mai puţin elegant, plasează întreaga responsabilitate pe umerii unor nevinovaţi şi bravi oşteni.

Cum au aflat Cotrocenii de condamnarea lui Homoştean

„Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă situaţia creată de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte instituţii, a domnului George Ioan Homoştean. Preşedintele României a semnat astăzi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homoştean.

Ca urmare a investigaţiei declanşate de Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, 21 mai a.c., s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru emiterea de către Preşedintele României a decretului de retragere a ordinului.

Decorarea s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a precizat că respectiva persoană nu a suferit condamnări potrivit dreptului comun.

Menţionăm că Administraţia Prezidenţială nu deţine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se află în arhiva instituţiilor care fac propunerea.

Verificările derulate în cursul zilei de vineri de către Administraţia Prezidenţială au arătat că Homoştean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, în conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusă cu ½ urmând a executa 7 ani de închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi.

Domnul George Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că „se reduc cu ½, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată.

Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat.

Valeriu Turcan
Purtător de cuvânt al Preşedintelui României”

Crin Antonescu: „Nimic mai normal, Băsescu reprezintă asemenea oameni”

Reacţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, a fost luată la cald, în emisiunea  „Ora de Foc” a Oanei Stancu şi a lui Adrian Ursu de la Realitatea TV, joi seara, la scurt timp după publicarea articolului din cotidianul.ro.

Întrebat, la Realitatea TV, cum comentează decorarea fostului ministru comunist al Internelor, George Homoştean, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler de către Traian Băsescu, preşedintele PNL a replicat: „Nimic mai normal”, conform Mediafax.

„Traian Băsescu asemenea oameni reprezintă în fruntea statului român şi în vârful clasei politice româneşti. Nu de ieri de azi, dintotdeauna”, a spus Crin Antonescu, precizând că trebuie să recunoască că Băsescu a mai făcut ceva, „a condamnat comunismul”.

Epoca Băsescu în viziunea istoricului Marius Oprea

 Istoricul Marius Oprea intenţiona să-l dea în judecată pe Traian Băsescu. chiar dacă Băsescu şi-a anulat decretul, Oprea nu a abandonat ideea. Fostul director al IICMER şi-a arătat, însă, nemulţumirea. „Trăim într-o zonă în care criminalii sunt decoraţi iar victimele acestor criminali sunt îngropate dincolo de gardul Cimitirului Eroilor”, spune cel ce a fost  eliminat de regimul Traian Băsescu de la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România, în locul lui fiind numit Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comsiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.

Indignarea istoricului are la bază o experienţă sinistră din ultimele zile: ”Am dezgropat trei morţi ucişi de Securitate în munţi, printre care un ţărănist, un liberal şi un fost ofiţer al Gărzii regale, Leonida Bodiu. Asociaţia pentru Cultul Eroilor condusă de domnul Pangraţiu,  a refuzat să accepte înmormântarea lor în Cimitirul Eroilor din Bistriţa Năsăud pentru că nu sunt eroi ai neamului. Îl invit pe domnul Băsescu să-l decoreze pe pe Pangraţiu”.

Reacţii pe bloguri

Ioan T. Morar

La primele ore am înregistrat reacţia vehementă a lui Ioan T. Morar, pe blogurile sale, de la Caţavencu şi de la Vox Publica.

Nistorescu şi cu Crin ar mai da nişte venin. Dar o iau în barbă, puţin

Nistorescu a publicat, în fiţuica lui de perete electronic, o ştire despre decorarea generalului Homosteanu de către Traian Băsescu. Şi dă-i şi înjură, nene, că una zice Băsescu în codamnarea comunismului, şi alta face, prin decorarea călăilor etc. Articolul cu pricina face un scurt istoric al personalităţii generalului Homoşteanu, rolul lui malefic, povestea acţiunii Autobuzul, asasinarea lui Gheorghe Ursu etc. Imediat sare la cap şi Crin Antonescu cu incosecvenţa lui Băsescu etc. Puteţi vedea reacţia aici.Numai că, la o cercetare mai atentă, se ivesc vreo două inadvertenţe. Articolul giratde Nistorescu vorbeşte despre generalul George (Gheorghe) Homoştean, pe cînd în actul oficial de decorare e vorba de George Ioan Homoştean. Cu gradul de sublocotenent în retragere. ( Se conferă Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari: domnului sublocotenent în retragere Homoştean Ioan George). Aşadar, una e un general, alta e un sublocotenent. Pe care-i cheamă, e drept, la fel, Homoştean. Pe unul, George (sau Gheorghe), iar pe celălalt, Ioan George . Unul e fost general de interne, altul e fost sublocotenent de armată. Cel puţin, formal, aşa stau lucrurile. S-o fi ascuns generalul în gradul de sublocotenent, adăugîndu-şi încă un prenume? Sau sînt două persoane diferite, cu două grade militare diferite. Tot aşa cum una e Antonescu, dictatorul, alta e Antonescu, liberalul. Unul a făcut, în felul lui, istorie, altul a fost repetent la Istorie.

Spre cinstea sa, Ioan T. Morar şi-a recunoscut greşeala şi a publicat integral comunicatul Cotrocenilor:

„Am greşit

da, am gresit. Dar motivele sînt evidente: asa cum am facut trimiterea la sursa Agerpres, ministrul era trecut în actele oficiale Gheorghe Homosteanu. Cît despre „şopîrla” venită de la veterani, cu dosarul semi-mascat, asta vorbeşte despre intenţii nu tocmai sănătoase. În articolul din Cotidianul mai apărea greşit şi numărul decretului, aşa că indignarea mea are nişte baze.Repet, am greşit. Şidau mai jos şi recunoaşterea greşeliiprezidenţiale, cu specificările respective.”

 Şi încă una  

Ioan T. Morar a revenit cu o postare în care spune că Homoştean a fost decorat doar o noapte, aşa cum afost Geoană preşedinte doar o noapte.

Adică de la publicarea textului în cotidianul.ro şi până la dezicerea de decorare, transmisă de Traian Băsescu prin Valeriu Turcan.

Pe Vox Publica, cititoriii îl corectează pe scriitorul şi publicistul Ioan T. Morar: “ Matematica ITM: 21 Mai – 26 Aprilie = o noapte Polara? Nu, ca noaptea polara e mai lunga parca… M-am incurcat de tot… Elena
2010-05-21 19:16:57

Dar nu e singura corijare pentru scrierea lui Biju: “Din afirmatia “M-am documentat trei zile pe marginea subiectului” nu reiese “jurnalistul CristianOprea a ştiut cu trei zile înainte despre ce e vorba”.Inainte de ce?“Băsescu l-a decorat, pe 26 APRILIE, pe fostul ministru comunist al Internelor, George Homoştean” (Mediafax). Adica acu o luna.A se mai lucra la logica. István Aranyosi 2010-05-21 18:30:50

   Dorin Tudoran

Mai prudent a fost Dorin Tudoran în articolul de pe blogul său, „Lustrația și decorația”

„Mai aflăm că, spre a ne dovedi că știe ce spune când afirmă că „sistemul e ticăloșit”, președintele Traian Băsescu tocmai l-ar fi decorat pe unul din foștii șefi ai Securității ceaușiste, Gheorghe Homoștean, altfel trecut în Raportul Tismăneanu printre criminalii comuniști.

A doua știre mi se pare falsă. Din două motive.

Primul – în fața unei asemenea decizii, înverșunatul vânător de comuniști și securiști, Vladimir Tismăneanu, și-ar fi dat demisia, n-ar fi umblat după un al treilea institut.”

   Mihai Goţiu

În articolul de pe blogul său pe VoxPublica, „Și, totuși, Băsescu a decorat un criminal”, Mihai Goţiu îşi exprimă revolta pentru gestul decorării.

„De parcă nu era suficient că șeful FMI i-a sărit la gât, Traian Băsescu s-a trezit că a mai și decorat un criminal. Și încă unul notoriu: George Ioan Homoștean, fost ministru de interne comunist, implicat în cazurile „Autobuzul” (1981) și uciderea disidentului Gheorghe Ursu. La o lună după ce șeful statului l-a decorat pe Homoștean, și după ce Cotidianul.ro a dezvăluit cine este cu adevărat personajul, Administrația Prezidențială a remis astăzi un comunicat de presă prin care revocă ordinul.”

Piedică în calea uitării

În toată nebunia, am omis un amănunt extrem de important. Lilick-Auftakt  ne pune o piedică ăn cale uitării: Homostean, masinile de scris si Virtutea Militara. Amănute pe blogul său.

Băieţii veseli de la PDL Senat

Peste toată hărmălaia, a trecut în zbor un simpatic serviciu făcut de site-ul Grupului Parlamentar al PDL din Senat. Hazlie prestaţia. Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul de retragere a ordinului acordat lui George Ioan Homoştean

Revista presei şi reacţia la articolul din cotidianul.ro

Articolul din cotidianul.ro a fost preluat de portalul de ştiri HotNews, care a găsit din start o mică scuză pentru gestul lui Traian Băsescu, citând surse din … MAI. Deh! (Un observator străin remarca amuzat lipsa de reacţie a unei bune părţi din presa română la articolul din cotidianul.ro, care presă avea să fie constrânsă să dea dezminţirile Administraţiei Prezidenţiale. Amuzant !)

„Potrivit informatiilor HotNews.ro. Homostean a fost degradat dupa Revolutie, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca el apare in decretul de decorare drept sublocotenent in retragere.”

După ce Traian Băsescu a anunţat retragerea decoraţiei, HotNews a venit cu o altă justificare a gestului decorării, justificare din aceeaşi categorie uşor de recunoscut:

În fisa de cadre de la Ministerul de Interne nu se mentioneaza doua lucruri despre cariera lui George Homostean: ca a fost ministru de Interne si ca a fost ambasador in Cehia, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din minister.

A greşit şi Emil Constantinescu

Traian Băsescu nu este singurul care a decorat astfel de personaje. Emil Constantinescu a avut parte de o păţanie asemănătoare, dar cu o decoraţie care li se acorda automat tuturor foştilor combatanţi din cel de-al doilea război mondial.

În 1998, Vasile Ciolpan, fostul comandant al Penitenciarului Sighet, era decorat de preşedintele Emil Constantinescu cu „Crucea Comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945”. După un scandal de-o zi, i-a fost retrasă decoraţia. Despre Ciolpan şi poveste lui, pe HotNews.

Precedentul Arteni, „opera” Cotidianul.ro

În urmă cu aproape doi ani, Cotidianul determina retragerea decretului prin care Traian Băsescu îşi numise şeful de Protocol, „Băsescu şi-a schimbat şeful de Protocol la cinci ore după ce l-a numit”. Pe scurt, motivul era că amintitul consilier nu era compatibil cu vremurile.

La gazda lui Turcan se indică un Acar Păun

Pe site-ul care l-a găzduit pe Valeriu Turcan cu o diatribă împotriva presei nefavorabile apare şi o reacţie cel puţin drăguţă dacă nu caraghioasă.

Demisia consilierului Gheorghe Angelescu – o chestiune de stabilitate 

Cotidianul.ro, preluat de Associated Press

Preşedintele român regretă că a decorat un comunist important

Preşedintele român retrage medalia pe care i-a oferit-o unui comunist care a înnăbuşit disidenţa anticomunistă.

Preşedintele român spune că regretă faptul că a oferit o medalie militară unui fost comunist care a stat la închisoare pentru rolul său în represiunea din 1981 împotriva unor români care încearcau să fugă din ţară într-un autobuz.

George Homoştean, fost ministru de Interne, a efectuat doar 14 luni dintr-o pedeapsă de 14 ani înainte de a fi amnistiat în 2002. El este de asemenea acuzat de rolul său în moartea disidentului Gheorghe Ursu în 1985, după bătăi repetate în închisoare.

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu a verificat dosarul Homoştean, atunci când acesta a fost nominalizat de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. Băsescu a declarat, vineri, că regretă decorarea lui Homoştean în aprilie.

Homoştean a fost ministru de Interne între 1979 şi 1987.

Întrebare:

 Îşi mai aminteşte cineva de un pedelist securist decorat pentru că a ajutat o organizaţie de rezervişti SIE ?           

Un moment inedit

Puteţi vedea mai jos şi care a fost reacţia disidentului anticomunist Vasile Paraschiv şi cum l-a făcut comunist, cu eleganţă, pe Traian Băsescu.

Vasile Paraschiv

Filmul Balanţa

În continuare, câteva momente memorabile din memorabilul fillm „Balanţa” al lui Lucian Pintilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.