Băsescu o dă iar la întors: există un risc major de recesiune

Traian Băsescu a spus că, fără nici o legătură cu faptul că Olanda nu ne vrea în Schengen, România va lua măsuri foarte dure de control a lactatelor din această ţară. Şeful statului a făcut şi câteva comentarii referitoare la drogurile legalizate în Olanda şi i-a dat şi un sfat ministrului olandez al imigrării: să încerce să convingă firmele olandeze „să nu mai exporte pe firme fantomă din România”.

„# Despre mandatul său de preşedinte, funcţie în care a stat, până acum, şapte ani: Mie mi se pare foarte mult, de aceea am propus şi sunt dispus să discut revenirea la un mandat de patru ani. Toate studiile arată că este bine să-ţi schimbi locul de muncă.

# Am o colaborare foarte bună cu Guvernul şi chiar cu partidul din care provin, dar şi cu cele din alianţă. Asta nu însemnă însă că partidele trebuie să accepte toate propunerile mele. Atunci când vorbim despre o propunere cum este reorganizarea administrativă sunt lucruri în care partidele au un interes, iar preşedintele are o viziune. Nu le poţi armoniza întotdeauna şi nimeni nu trebuie să se supere.

# Se simte orientarea tot mai pregnantă a celor trei partide din Coaliţie către momentul electoral.

# În momentul de faţă, Guvernul este în grafic cu obligaţiile asumate. N-aş putea spune că avem scăpări, dar mă aştept să fie gata mai repede noul proiect al legii sănătăţii. Este clar că acest sistem de sănătate atât de rigid trebuie transformat.

# Mă aşteptam ca acea comisie pentru reviziurea Constituţiei să lucreze. N-a lucrat.

# Dacă stăm şi o să vedem actiunile Rompetrol pe o evidentă încetinire economică la nivel global, o să ne pară rău că am pierdut atâtea luni, când puteam lua un preţ mai bun.

# Sunt convins că lucrurile vor merge înainte, cel puţin în partea economică. Există un risc major de revenire a recesiunii, aş vrea ca Guvernul să compenseze riscul revenirii recesiunii cu crearea de locuri de muncă, să ne facă cât mai puţin dependenţi de împrumuturile externe, care au devenit tot mai scumpe. (…) Avem posibilitatea să redeschidem mine de suprafaţă.

# Întrebat de ce susţine crearea de locuri de muncă în mine: Acum un an erau altele priorităţile. Putem face foarte multe locuri de muncă, în minerit sunt doar exploatări care au fost oprite. Trebuie redeschise, angajată forţă de muncă, eventual sprijinite companiile prin Eximbank să achiziţioneze utilaje. Aşa am putea să spunem să facem o fabrică de rachete, dar ne-ar trebui sute de miliarde.

# Aş vrea ca câteva mii de locuri de muncă să fie pregătite anul acesta şi la anul să se poată lucra acolo.

# Despre speculaţiile care se fac referitor la susţinerea proiectului Roşia Montană: Doar să fiu prea slab de înger să mă sperii de atâta lucru. N-am de ce să am complexe în a susţine nişte proiecte.

# Despre amânarea deciziei de aderare la Schengen: Ştiam că există o opoziţie din partea Olandei. S-a dat toată atenţia Olandei. Diplomaţia are şi ea limitele ei. Nu poţi să spui finlandezului că ţiganii nu au fost în centrul Helsinki-ului. Ce poate să facă diplomaţia când guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv? Acolo e reacţia opiniei publice. În Olanda lucrurile sunt mai complicate, e vorba despre implicarea unui partid extremist de dreapta. În programul lor de guvernare veţi vedea că se opun intrării României, urmare a alianţei pe care au făcut-o cu partidul extremist de dreapta. Trebuie să obţinem un calendar. De săptămâna viitoare intru într-un proces de a vedea cum putem să clintim poziţia Olandeză.

# Întrebat cine îşi asumă eşecul în cazul Schengen: Îmi asum eu, sunt şeful statului. La fel cum îmi asum şi nefuncţionarea justiţiei, deşi nu îi pot atinge nici cu o floare.

# În momentul de faţă, comportament non-european au avut Olanda şi Finlanda. Nu ne vom preta la jocuri mici. (…) Un refuz în consiliu duce la realuarea unor proceduri. Nu avem dreptul să răspundem la o acţiune ne-europeană a Olandei cu un comportament ne-european.

# În momentul de faţă nu ne-am definitivat strategia de pregătire a Consiliului European.

# România nu are un rege, ci un ex-rege. Obligaţia mea e să apăr Constituţia ţării. Eu nu pot intra în acest joc în care să mă fac că România are un rege, nu mă pot face că domnul Duda joacă un rol de prinţ consort. Pentru Duda, constituţia e o bazaconie. Nu numai mentalitatea mă face să resping apropierea de acest joc politic. Ţara asta s-a sprijinit pe Constituţie din 1992 până acum. Domnul Duda habar nu are ce scrie în Constituţie. Probabil ar putea afla că există soluţie constituţională şi poate propune actualului Parlament să se transforme în constitutantă.

# Sunt pur şi simplu revoltat. Nu putem batjocuri Constituţia cum vrem. 80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Ce te faci cu monarhia? Rămâne unul pe viaţă?

# Nu cred că e un act neconstituţional să meargă să citească un discurs regele în parlament. Când se consideră, parlamentul poate să creeze consiţii ca un personaj să se adreseze Parlamentului. Nu o să mă duc la şedinţa Parlamentului.

# Duda candida acum un an la preşedinţie. Să se hotărască ce vrea să fie. E un actor care joacă un rol. Probabil că nu are nici simţul ridicolului.

– Despre Paleologu: Ştiu că e monarhist. Nu am alergie la ideea de monarhie. Pot să spun că simpatizeze regimul monarhic. Dacă tot ai semnat un act de abdicare pentru tine şi urmaşii tăi…

# Am mare respect pentru ce a făcut monarhia. Monarhii români nu i-au permis revenirea lui Cuza în ţară. Eu am fost revoltat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai prin Aeroportul Otopeni. Azi cred că a încerca să te poziţionezi undeva deasupra acestei naţiuni, a părea că eşti soluţia, nu cred că reprezintă decenţă. de fapt asta mă deranjează.

# Despre plecare lui Lăzăroiu: Relaţia mea cu el rămâne una a unor oameni care colaborează.

# Nu am cum să devin ostaticul Serviciilor. Mă consider şeful lor ca şef al CSAT. Am sentimentul că avem o colaborare corectă, ca de la şef de stat către structuri.”

Anterior, şeful statului român a susţinut că în 2012 s-ar putea înregistra o revenire uşoară e economiei româneşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.