Băsescu: Ponta spune multe povești

Președintele Traian Băsescu a motivat, miercuri, retrimiterea în Parlament a legii privind reducerea CAS cu cinci procente într-o declarație la Palatul Cotroceni.

”O reducere a CAS e o măsură bună pe care o susțin fără rezerve. Însă nu pot să nu am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii. Motivația în baza căreia am trimis legea înapoi la Parlament, este oportunitatea legată de sursele de finanțare. Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea motivației a lipsei de sustenabilitate”, a declarat Băsescu.

”Deși am solicitat un document din care să rezulte modul cum reducerea CAS poate fi susținută, nu am primit nicio susținere a Guvernului. Aș reaminti că prin reducerea CAS la societăți, se realizează o creștere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii. Spun peste 18 miliarde pentru că am în vedere și efectul indexării care în conformitate cu legea pensiilor trebuie să aibă loc la începutul fiecărui an”, a arătat Băsescu.

”În același timp, în scrisoarea pe care am transmis-o Parlamentului prin care rog să fie reanalizată oportunitatea legii, amintesc Parlamentului că mai avem două obligații asumate prin tratate internaționale. Ca efect al adoptării acestei legi s-a generat și obligația de ajunge în 2015 la un deficit structural de -1% din PIB, ceea ce va însemna un deficit pe bugetul general consolidat de 1,5-1,4. Asta înseamna că pentru a nu reduce cheltuielile, Guvernul ar trebui să aibă o creștere de venit. Nu știu davă Guvernul va atinge 2% din PIB dar o creștere la bugetul apărării trebuuie să se facă, ceea ce înseamnă alte 2 la 4 miliarde RON, plus 11 pe obiectivul pe termen mediu, MTO, ca să înțeleagă premierul”, spune președintele (râzând).

„Un alt risc este fragilizarea fondului de pensii. Creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei este un lucru îngrijorător. Se crește riscul ca la un moment dat să amânăm plata pensiilor și să le achităm data viitoare, dar creșterea este un lucru care nu trebuie făcut, este un deficit structural. Un alt risc este creșterea taxelor”, a mai declarat Băsescu.

„ Pentru mine nu e o dispută cu Guvernul, și eu aș fi vrut ca înainte de alegeri să promulg o lege care să reduce fiscalitatea, dar pentru mine o chestiune de conștiință, că vine anul 2015, pe care populația trebuie să-l suporte cu taxe în plus și deficit bugetar”, a completat președintele.

”Ar putea să apară probleme cu plata pensiilor. Nu spun că nu se vor plăti pensiile. Creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde în care includ și indexarea legală la pensii este un lucru care nu trebuie făcut. acesta e un deficit structural. Bătălia fiecărei țări responsabile este pentru reducerea unui deficit structural. Deficitele structurale au efecte pe perioade lungi și trebuie absorbite planificat”, a arătat Traian Băsescu.

”Un alt risc este creșterea taxelor- pe proprietate, pe automobile, cotei unice. Un alt risc prin promulgarea legii și adâncirea deficitului la findul de pensii ar fi reducerea investițiilor susținute din bugetul de stat, ceea ce duce la reducerea locurilor de muncă”, a explicat șeful statului.

”Eu văd o soluție: soluția corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluții cu FMI și Comisia Europeană pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni întreruperea acordului cu FMI”, a spus Băsescu.

Băsescu: Guvernul să aştepte misiunea FMI privind reducerea CAS, nu văd de ce atâta grabă

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, tot miercuri, că legea de reducere a CAS la angajator poate fi aplicată din 1 ianuarie 2015 şi că Guvernul ar trebui să aştepte misiunea FMI, dar şi finalizarea bugetului pe 2015.

„Soluţia corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluţiile cu Fondul şi UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni în mod categoric întreruperea acordului cu Fondul”, a declarat Traian Băsescu.

„Poate, cu argumentele pe care înţeleg că le-a adus premierul în conferința de presă de ieri îi convinge pe cei de la Fond, eu din păcate eram la Varșovia şi nu m-a putut convinge, dar văzând pe sintezele de presă ce argumente a adus şi cunoscând foarte bine Fondul vă pot spune că astfel de măsuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri, că presupun că o să colectez mai bine, că o să obţin mai mulţi bani din noua lege a insolvenței. Ele pot fi acceptate atunci când măsurile sunt precise și calculate”, a afirmat şeful statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.