Trump, trântit de Curtea Supremă

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi un recurs introdus de Donald Trump, care îi solicitase să intervină în dosarul documentelor ridicate în această vară de la reşedinţa sa din Florida, informează AFP.

Aşa cum obişnuieşte, Curtea Supremă, care a fost profund revizuită de fostul preşedinte republican, nu şi-a justificat decizia.

Deşi numără şase magistraţi conservatori din totalul celor nouă, inclusiv trei numiţi de fostul preşedinte republican, Curtea nu i-a dat acestuia mereu câştig de cauză, inclusiv prin refuzul de a-l sprijini în cruciada sa post-electorală.

Pe 4 octombrie, Trump adresase un recurs în urgenţă pentru ca niciunul dintre cele 11.000 de documente ridicate de la locuinţa sa din Mar-a-Lago să nu scape expertului independent responsabil cu evaluarea lor. Donald Trump contesta astfel o decizie a unei curţi de apel care împiedica accesul acestui expert la aproximativ o sută de documente clasificate drept confidenţiale.

Când a părăsit puterea în ianuarie 2021, Donald Trump a luat cu sine cutii întregi cu documente. Însă o lege din 1978 obligă toţi preşedinţii să predea arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru.

Pe 8 august, ofiţeri ai poliţiei federale au efectuat o percheziţie fără precedent a locuinţei sale pe baza unui mandat pentru „reţinerea de documente clasificate” şi „obstrucţionarea unei anchete federale”, confiscând aproximativ 30 de cutii.
De atunci, Donald Trump, care cochetează cu ideea de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în 2024, declară că este persecutat politic şi dă asigurări că documentele confiscate sunt personale sau desecretizate.

Totodată, Donald Trump are deschis un proces civil în justiţia new-yorkeză, care îl acuză că a manipulat valoarea activelor grupului său pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase sau pentru a-şi reduce impozitele.

Altă belea

Comisia parlamentară americană care investighează rolul lui Donald Trump în atacul asupra Capitoliului a votat joi, în unanimitate, pentru a-l cita pe fostul preşedinte să se prezinte în faţa membrilor săi, transmite AFP.

Donald Trump „este persoana aflată în centrul poveştii a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Aşa că vrem să îl ascultăm”, a declarat liderul comisiei, Bennie Thompson, în timpul audierii publice.”Trebuie să dea socoteală. Este obligat să răspundă pentru acţiunile sale”, a adăugat el. De asemenea, comisia trebuie „să facă tot posibilul pentru a spune cea mai completă poveste cu putinţă şi pentru a oferi recomandări care să contribuie la garantarea faptului că nu se va întâmpla din nou nimic asemănător cu s-a petrecut pe 6 ianuarie”, a continuat el.

Comisia a prezentat firul evenimentelor care reiese din investigaţiile sale arătând că fostul preşedinte plănuise „cu mult timp înainte” să se declare învingător la alegerile din 2020, chiar înainte ca rezultatele să fie cunoscute. În această nouă audiere publică, comisia s-a concentrat pe „starea de spirit” a preşedintelui Trump, pe „intenţiile şi motivaţiile sale”.

Fostul preşedinte republican a pierdut în faţa democratului Joe Biden, dar a continuat să argumenteze împotriva tuturor dovezilor că i-a fost furată victoria. Pe 6 ianuarie 2021, susţinătorii săi au luat cu asalt sediul Congresului pentru a încerca să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden.

Dovezile strânse de comisie „ne-au arătat că principala cauză a zilei de 6 ianuarie a fost un bărbat, Donald Trump, pe care l-au urmat mulţi alţii. Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat fără el. A fost personal şi constant implicat în toate acestea”, a spus republicana Liz Cheney, vicepreşedinta comisiei.

Democrata Zoe Lofgren a vorbit despre „un plan premeditat al preşedintelui de a-şi declara victoria, indiferent de rezultatul adevărat”. Discursul său de anunţare a victoriei „a fost planificat cu mult înainte, înainte de numărarea voturilor”, a adăugat ea.

„Intenţia lui a fost clară, să ignore statul de drept şi să rămână la putere”, a subliniat republicanul Adam Kinzinger.

În sprijinul afirmaţiilor, congresmenii americani au proiectat mai multe înregistrări video în care apar fostul preşedinte, rude ale acestuia sau foşti angajaţi ai Casei Albe. În imagini filmate chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 2020 de o echipă daneză pentru un documentar, poate fi auzit Roger Stone, un vechi aliat al fostului preşedinte republican, spunând că nu-i pasă de vot.”La naiba cu votul, să trecem direct la violenţă”, spune el. Stone, care nu a fost acuzat în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie, a contestat autenticitatea acestor înregistrări, spunând că au fost manipulate.

Comisia a reluat şi o înregistrare a unei conversaţii telefonice între Donald Trump şi Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, în care fostul preşedinte spune că „are nevoie” de aproximativ 11.000 de buletine de vot pe numele său, un număr suficient pentru a-l învinge pe rivalul său Joe Biden în acest stat din sudul Statelor Unite.

Comisia a dezvăluit, de asemenea, detalii ce reies din sute de mii de pagini furnizate de Serviciul Secret, poliţia de elită responsabilă cu protecţia înalţilor oficiali ai statului american. Aleşii vor să înţeleagă de ce au fost şterse anumite SMS-uri trimise de ofiţeri în ziua asaltului.

Documentele confirmă dovezile prezentate la audierile anterioare, conform cărora Donald Trump a inflamat mulţimea susţinătorilor săi, în pofida faptului că a fost informat despre potenţialul de violenţă care poate izbucni, a declarat parlamentarul Adam Schiff.

Misiunea comisiei de anchetă, formată din şapte democraţi şi doi republicani, urmăreşte să facă lumină în privinţa comportamentului preşedintelui înainte, în timpul şi după atacul asupra Capitoliului, care a şocat întreaga lume. Raportul de anchetă urmează să fie publicat până la sfârşitul anului, dar probabil nu înaintea alegerilor parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului preşedintelui Biden. Membrii comisiei au sugerat în mod deschis ca procurorul general al SUA, Merrick Garland, să-l acuze pe Donald Trump în legătură cu atacul asupra Capitoliului. Comisia în sine nu a comunicat oficial dacă va recomanda trimiterea sa în instanţă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Trump, cea mai tare nucă pentru măselele cariate ale Globaliștilor.
    MAGA !?
    **Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor. Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente, care-şi protejează cetăţenii şi îşi respectă vecinii!**

  2. acolo se asteapta o solutie, este singulara sau mai sunt si prin Europa presedinti despre care s-a vorbit si s-a dorit o solutie? Va fi o exceptie?

  3. Adevarul este ca Trump a fost cam tzakanit si s-a comportat cam autocratic, ceea ce l-a si facut antipatic.
    Retragerea din Afganistan a fost o prostie, punand mari semne de intrebare asupra increderii pe care o putem avea in americani. Retragerea a demonstrat ca si in cazul Vietnamului, ca americanii sunt oricand capabili sa te lase cu izmenele in vine……[Rumburak]

  4. Multe izmene din Congres tremurau de la respectivele hârțoage.Sper ca are copii la ele Minciuni noi croite pentru a le acoperi pe cele vechi care acopereau altele și mai vechi, construite cu migală vreme de decenii erau povestite în ele.Adevărul despre zecile sau sutele, daca nu cumva, milioanele de morți transformați în bani și putere, zăcea în ele.Cum era mailul Hilarioatei când le-a fost măcelărit ambasadorul în Libia, mail care povestea despre reținerea fo4țelor speciale aflate la zece minute distanță, pentru pregătirea ținutei”corespunzătoare” pentru un șou tembelizat.Ucigasii n-au așteptat atât.Generalii, „jigniți” de Trump care le-a spus că au uitat cum se câștigă războiul dar nu bonusurile, respiră si ei ușurați.Un mare cover up al swampului a fost tot rahatul ăsta.De ambele părți.Și de ASTA nu-l mai vor președinte.Unde s-a mai pomenit un politician care să spună adevărul? Ba încă și președinte! Uitați-vă la „ai noștri”…

  5. Pai nu v-a „spus” c elebrul prophet ateist
    cum ca Trumpy va avea problemutse la mijlocul lui Octombrie ?
    CE-a mai zis MISHTEAUX ?
    – Faptul ca asta nu (mai) conteaza !
    Dupa MIDTERMS oricum i swe repara totul Marelui Blond !

    PS: mishteaux e … SPECIAL ! ( voi il puteti admira doar cu „Mintea de pe urma” …ce-i de TEAPA lui rad cu el pe purcoi de bani ! Ce sa facai cu banii cand ei nu mai sunt o problema ? „Democratii” nu-si vor putea folosii fndurile castigate recent [am acces la arhive stiu „povestea” in curs de explozie, „plandemia” 😉 ] …pentru a-si repara partidul !
    IQ=?
    😉

  6. @mishteaux …breee 🙂 .. faci niste „aluzii” de se vede uniforma … 😛
    ai fost (Hillary, Erdogan, Trump), esti („Ochii pe butelie”, „17 septembrie”, „tata-n POD beleshte…”) si vei fi cel mai tare din parcarea GALACTICA !
    PUP !

  7. @Postăkel Gudurău
    intreaba-te ce avea NUCLEAR despre Macron …
    si ce stie de legatura dintre PFIZER si finantarea partidului democrat din colateralitati PANDEMICE ! 🙁 🙁 🙁 (dovezi ELECTRONICE ! 😛 )
    🙂
    DAca ati avea acces la ce are mishteaux prin meserie ACCES 🙁 … ati DEJA sti ca Marele Blond …ii are pe TOTI La … DOSSAR !
    SKELETTE IN DULAP ! 😉
    INTREBAREA E : CINE i-a deschis mintea ? Cine l-a invatat ! Cine-l sfatuieste s-o ia domol 😉 … tit-for-tat 😉 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.