Biden pune presiune: „Nu ne mai permitem să aşteptăm”

Preşedintele american Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanţilor să aprobe „rapid” pachetul de ajutor pentru Ucraina adoptat marţi de Senat, deşi liderul republican din camera inferioară a Congresului a spus că nu vrea să-l examineze în forma actuală, potrivit AFP.

„Cer Camerei să îl adopte rapid”, a transmis liderul democrat de la Casa Albă într-un comunicat.

„Nu ne mai permitem să aşteptăm (…) Dacă nu ne ridicăm împotriva tiranilor care încearcă să cucerească sau să împartă teritoriul vecinilor lor, consecinţele pentru securitatea naţională a SUA vor fi considerabile”, a adăugat el, referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.

Senatul SUA a adoptat marţi un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi fonduri pentru Israel şi Taiwan, dar proiectul de lege este sortit eşecului pentru moment, republicanii din Camera Reprezentanţilor refuzând să-l examineze în forma actuală.

Camera superioară a Congresului SUA, cu o majoritate democrată, a aprobat în zorii zilei de marţi această anvelopă financiară de 95 de miliarde de dolari care a fost negociată cu înverşunare în ultimele luni.

Proiectul de lege prevede peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14 miliarde de dolari pentru Israel, precum şi fonduri pentru Taiwan, un aliat strategic al Statelor Unite.

Dar aliaţii lui Trump din Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, şi-au arătat luni seara refuzul de a examina proiectul de lege în forma actuală. Iar fără sprijinul republicanilor, proiectul de lege nu poate merge mai departe.

Cu toate acestea, acest nou pas al Congresului către adoptarea ajutorului pentru Kiev, blocat timp de câteva luni, a fost salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că le este „recunoscător” senatorilor americani.

„Pentru noi, în Ucraina, ajutorul continuu al SUA salvează vieţi de teroarea rusă”, în timp ce „luptăm pentru libertate, democraţie”, a scris el pe reţeaua X (fostă Twitter).

Democraţii şi republicanii sunt în conflict de luni de zile în Congres în jurul chestiunii ajutorului pentru Ucraina, un aliat al Statelor Unite şi care se află în război cu Rusia de aproape doi ani.

Democraţii sunt, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea acordării acestui sprijin. Republicanii, pe de altă parte, sunt împărţiţi între aleşii intervenţionişti, pro-Ucraina, şi locotenenţii lui Donald Trump, mult mai izolaţionişti.

În plină campanie prezidenţială, ecuaţia s-a transformat într-o luptă la distanţă între preşedintele Joe Biden, care solicită urgent noi fonduri, şi Donald Trump, care susţine că, dacă ar fi reales în noiembrie, ar soluţiona războiul Rusia-Ucraina „în 24 de ore” – fără a detalia cu adevărat cum ar face asta.

Prin urmare, nu contează dacă preşedintele democrat susţine proiectul de lege sau dacă a cerut Congresului să „îl adopte rapid”. În aceste negocieri, predecesorul şi probabil rivalul său în alegerile prezidenţiale este cel care are ultimul cuvânt.

De exemplu, Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, le-a dat o nouă lovitură, luni seară, susţinătorilor ajutorului pentru Ucraina.

Acest fidel al lui Donald Trump a dat asigurări, chiar înainte de votul din Senat, că textul negociat de senatori nu va fi examinat în Camera Reprezentanţilor în forma sa actuală.

„Proiectul de lege al Senatului privind asistenţa externă păstrează tăcerea cu privire la cea mai presantă problemă cu care se confruntă ţara noastră”, a transmis Johnson printr-un comunicat, referindu-se la criza migraţiei de la graniţa dintre SUA şi Mexic.

În schimbul adoptării ajutorului pentru Kiev, republicanii cer o consolidare semnificativă a politicii privind migraţia. Iar „în absenţa oricăror amendamente” din partea Senatului în această privinţă, „Camera Reprezentanţilor va continua să lucreze conform propriei voinţe faţă de aceste probleme importante”, a spus el.

Johnson, la fel ca mulţi republicani din Congres, urmează direcţia lui Donald Trump, care a declarat sâmbătă că Statele Unite ar trebui „să nu mai dea bani fără să se aştepte să fie rambursaţi”.

Candidatul republican a spus de asemenea că ar „încuraja” Rusia să atace ţările NATO dacă acestea nu şi-ar achita cota, ceea ce a provocat o furtună de critici de cealaltă parte a Atlanticului.

„Ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari mai mult decât NATO”, a scris Trump luni seara pe reţeaua sa Truth Social. „NATO trebuie să egalizeze, şi să o facă acum”, a cerut el. „În caz contrar, America va fi pe primul loc!”, a mai spus el, referindu-se la doctrina izolaţionistă pe care a plasat-o în centrul politicii sale externe între 2017 şi 2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Urcacii sunt muci și terci ! Și cu banii Li🌈icilor și fără.
    La Avdeevka, VITEAZA ARMATĂ Urcacă a fost deja secționată în două.
    Conform scenariului de la BahmutZ, măRog…🤣
    {● RăuPârtZKaK-Stat MajoriZdu’-RăuPârtZKaK ●}

  2. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Syrsky a anunțat trecerea armatei ucrainene la apărare

    Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) Alexander Syrsky a acordat un interviu pentru postul de televiziune german ZDF, primul său în calitate de comandant șef.

    Syrsky a spus că Ucraina a trecut la o operațiune defensivă, al cărei scop este de a provoca pierderi maxime Federației Ruse. El a mai menționat că este gata să părăsească pozițiile pentru a salva viețile soldaților.

    În plus, Syrsky a numit „valoarea principală este viața unui soldat” și, prin urmare, potrivit lui, el este „gata să se retragă dintr-o anumită poziție, mai degrabă decât să-și sacrifice tot personalul”.

  3. Daca SUA alege izolationismul,nu trece mult si nu mai auzim de SUA
    Dar nu izolationism contra Ucrainei,ci si contra Israel si contra Taian
    ori e izolationism total,ca la carte, ori nu mai e
    Numai ca Trump e sclavul Israelului, si-a vandut..pardon ,maritat si o fata dupa un haham

  4. In aceste momente la Ciutacu in bodega se vorbeste despre crime si criminali,dar nu despre Bideu si Netaniahu,asa cum ati fi tentati sa credeti,ci despre unii de la DNA care cica il urmareau de 9 ani pe cumnatul lui Victor Ponata care cica a fraudat niste fonduri europene si de atita persecutie lui i-a cedat inima iar astia de la DNA sunt crimunali.Dobritoiu bese-n-cizme,este avocatul apararii victimei

  5. Dati arme la ukrani, si-au distrus tara si poporul exemplar. Toate bombele si rachetele date explodeaza pe teritoriul Ukrainei, daca nu stiati.

  6. Republicanii isi dau foc la valiza daca aproba
    pentru ca banii astia vor fi folositi sa amelioreze criza INFLATIONARA pana dupa alegerile la care spera sa castige democratii si nu mai mult !

    TRUMP a dat ordin sa se REFUZE ! 😐 [PROPHETUL spune ca e scris in stele ca UKraina sa nu primeasca nimic de la americani …ceva care via KIEW sa ajung sa finanteze cateva luni BIDENOMICS-ul „bidenian” ! NTZ , ntz , ntz !

    MAGA ! 😀

  7. Trump e singurul care vorbeste de incetarea razboiului. Restul toti urla ca o sa fie razboi sa ne pregatim, rusii ne ataca, o isterie totala care sa mascheze tampnia pe care au facut-o instigand la razboi in Ucraina. Obsesia cu slabirea Rusiei e veche si intodeauna s-a intors ca bumerangul impotriva celor care au promovat-o.

  8. @ prostul îngropat 21:21
    Ce PĂCAT că nu voteZi și tu în USA…
    măRog, poate te ia Trump consilier și te pune în locul Nulandei…🤣

  9. Robinette = criminal împotriva umanitatii:1/3 din populatia SUA n-are casa si masa, pe el apucându-l si alte crime, în alte tari ale lumii.

  10. Leguma isi pierde afacerile murdare pe care le are in Ukraina.De fpt banii merg la fabricile de armament americane.Presiunea o fac astia care-l fabrica. Se grabeste sa nu piarda ocazia.

  11. Nu cred să aibă vreo importanță acest ajutor. SUA nu au ajutat de fapt Ucraina, decât în perioada când Donald Trump a fost Președinte. Azi e mai mult o susținere morală , decât materială. O mie de tancuri Abrams ar fi un ajutor real, câteva doar o frecție la un picior de lemn. În plus, interesul economic al americanilor în Ucraina este prea mic pentru a conta în politica externă a SUA. Ucraina trebuie să se bazeze aproape exclusiv pe ajutorul european, căci europenii sunt cei care au nevoie de grânarul ucrainian și de o zonă-tampon între UE și Rusia.
    Iar între situația din Ucraina și cea din Sudul SUA nu văd nicio legătură. Prima e o problemă economică și militară, a doua una strict administrativă. E doar o luptă electorală între oamenii lui Biden și cei ai lui Trump.

  12. Cand aud cuvantul ‘presiune’ alaturat tataitei Bideu, ma gandesc sa nu i se provoace un AVC sau un episod de flatulenta acuta, urmat de o defecatie masiva. Este singurul sfarsit previzibil al acestei fosile ancorate in anii de apogeu ai Razboiului Rece; sa dispara pe lumea cealalata cu nadragii plini de mizeria pe care a ingurgitat-o toata viata.

  13. Bideu vorbește de politică având pampersul plin. Bideu nu știe cu harta în fața unde este Chula Vista sau Boston dar face planuri pentru Taiwan !!! Poate să țină un discurs dacă nu de 10 măcar de 8 minute dar să știe unde se află și despre ce este vorba ?

  14. …tu nu-ti mai permiti…oricum arati de parca deja ai facut saltul, probabil este o chestiune de secunde…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.